Bawat fortsat i underskud: Fremtid afhang af succesfuld børsnotering

Vækstbørs: Danske Bawat lagde alt på et bræt ved udgangen af 2021. En notering på den svenske vækstbørs First North skulle bidrage med nok kapital til rentabilitet og vækst efter år med underskud, lyder det i nyt årsregnskab.
Bawat renser ballastvand for miljøfarlige stoffer. | Foto: Marius Nyheim
Bawat renser ballastvand for miljøfarlige stoffer. | Foto: Marius Nyheim

Bawat, der producerer rensningssystemer til såkaldt ballastvand fra skibsfarten, lander – trods et mindre bruttotab sammenlignet med året forinden – et underskud på 23 mio. kr., hele 7,5 mio. kr. mere end i 2020.

Det fremgår af nyt årsregnskab for 2021.

At bundlinjen atter ser rødt har tilsyneladende været noget af en presbold for virksomheden, der tidligere har udmeldt ambitioner om at være et pan-skandinavisk selskab ved at trække på hele den nordiske industri.

Ledelsen peger således på, at cleantech-virksomheden er ”afhængig af økonomisk støtte for at sikre fortsat drift”, lyder det i en note til årsregnskabet om going concern.

Og netop den støtte skulle komme fra en notering på den svenske vækstbørs First North med en forhåbning om ”vækst og rentabilitet”.

”For at vokse hurtigt og for at udnytte det store markedspotentiale i den nærmeste fremtid, vil Bawat følge børsnoteringen. Når børsnoteringen har været afsluttet med succes, ser Bawat ingen hindringer for fortsat drift,” skriver ledelsen.

Det lykkedes da også Bawat i sidste uge at gøre sin entré på den svenske børs med et bruttoprovenu på 35,4 mio. kr. – virksomheden havde dog en forhåbning om op til 47 mio. kr., fremgår det af det nye årsregnskab.

Ledelsen – i anerkendelse af de finansielle udfordringer i 2022– havde til gengæld forberedt sig på et scenarie, hvor børsnoteringen slog fejl. En uspecificeret ”alternativ plan” i kombination med allerede bekræftet økonomisk støtte fra eksisterende aktionærer på mindst 8,3 mio. kr. skulle sikre den fortsatte drift, lyder det.

Den svenske børs

Selvom Bawat har hovedsæde i Hørsholm, bejlede virksomheden altså kun til den svenske vækstbørst, hvor den gjorde sin entré med en tegningsprocent på 79 pct.

Ifølge adm. direktør Marcus Hummer er det dog ikke med en forventning om, at netop Sverige nødvendigvis vil blive hovedmarkedet – børsambitionerne skal i stedet ses som en notering på tværs af landegrænser.

”Vi har valgt Stockholm, for mange af vores konkurrenter er der, så kendskabet til behandlingen af og problematikker omkring ballastvand er tilstede i Sverige. Derudover er der en kultur omkring industriselskaber, som måske er lidt større i Sverige end i Danmark,” lød det i sidste måned fra direktøren.

Stockholm skal fremover bruges som platform, mens virksomheden fortsat vil markedsføre sig i både Danmark, Sverige, Norge og Finland, ifølge direktøren.

Flere kapitalindsprøjtninger

Ser man nærmere på årsregnskabet, tegner Bawat sig med et bruttotab på -376.000 kr. i 2021 mod -761.000 kr. året forinden, mens de finansielle udgifter med knap 2,9 mio. kr. forbliver næsten uændret.

Derudover har virksomheden også foretaget større af- og nedskrivninger på immaterielle aktiver og materille anlægsaktiver. Mere præcist står knap -8,5 mio. kr. noteret på posten, mens tallet lød på knap -6,9 mio. kr. året forinden.

Skat for året lander på kun 248.000 kr. mod hele 4,8 mio. kr. året forinden. Det skyldes blandt andet, at der i 2021 ikke er indregnet udskudt skat, en post der i 2020 bidrog til en udgift på knap 3,7 mio. kr.

I løbet af det forgangne år har virksomheden ligeledes modtaget kapitalindsprøjtning fra sin eksisterende ejerkreds, der tæller Hummer-familien, investeringsselskabet Selfinvest og Akademikernes Pensionskasse.

I sommer fik Bawat således godt 11 mio. kr. fra ejerkredsen, der udover Hummer-familien, herunder blandt andet bestyrelsesformand Klaus Nyborg.

Også i indeværende regnskabsår har Bawat allerede sikret sig en kapitalindsprøjtning. Denne gang med en bevilling på 600.000 dollar, svarende til 4,1 mio. kr., fra University of Wisconsin-Superior’s afdeling Lake Superior Research Institute, der skal deles med Bawats to projektpartnere.

Midlerne skal realisere planer om at bygge et testanlæg til modtagelse og behandling af ballastvand ved byen Duluth i den amerikanske stat Minnesota, som tidligere beskrevet af CleantechWatch.

Ifølge direktør Marcus Hummer er det en blåstempling af Bawats løsning:

”Dette er så meget desto mere opmuntrende, fordi ideen om at behandle ballastvand på land er en hjørnesten i vores vækststrategi. Det er et marked, hvor vi er unikt positioneret på grund af vores teknologi,” lød det i februar fra Marcus Hummer.

Regnskabet er godkendt på en generalforsamling få dage før Bawats notering på First North i Sverige.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch.)

Bawats første handelsdag resulterede i et minimalt kursfald

Dansk cleantech-selskab på svensk børs: Sigter efter hele Skandinavien som marked

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også