Børsnoteret cannabisvirksomhed: Investorerne skal måle os på vores potentiale

Vækstbørs: Stenocare er rykket fra Spotlight til First North og kigger allerede mod hovedmarkedet. Børsnoteringen var det eneste rigtige for den danske cannabis-virksomhed, der ikke ønsker at gå på kompromis med den fastlagte strategi.
Thomas Skovlund Schnegelsberg var med til at stifte Stenocare, som han i dag er adm. direktør for. Han har tidligere arbejdet for bl.a. Microsoft. | Foto: Stenocare // PR
Thomas Skovlund Schnegelsberg var med til at stifte Stenocare, som han i dag er adm. direktør for. Han har tidligere arbejdet for bl.a. Microsoft. | Foto: Stenocare // PR

En børsnotering på den svenske vækstbørs Spotlight gav i 2018 cannabisproducenten Stenocare den fornødne kapital til at få gang i produktionen og importeret salgbare produkter.

”Vi har fra start haft en meget klar strategi for, hvad vi vil, og hvad vi ikke vil,” siger Thomas Schnegelsberg, adm. direktør i Stenocare og én af de tre stiftere i virksomheden, der dyrker, importerer og sælger medicinsk cannabis.

”Lige så snart du får en venturefond eller lignende ind, så mister du lidt af kontrollen, og mange vil have en væsentlig del af ejerskabet. Det kunne vi ikke se nogen pointe i, for vi har de nødvendige kompetencer og den rigtige strategi,” uddyber han.

Thomas Schnegelsberg fortæller, at han og de øvrige stiftere, Rolf Steno og Søren Kjær, har været i dialog med ”alle lige fra familiekontorer til bankerne, Vækstfonden og alle mulige fonde,” men fastholder, at børsnoteringen har været det rigtige valg for Stenocare.

”Der, hvor det hele hang sammen, det var ved at notere selskabet. Vi har selvfølgelig en bestyrelse, der sikrer, at vi varetager selskabets interesser, men på denne måde kan vi (stifterne, red.) i sidste ende selv stå inde for retningen,” siger han.

Afviser canadisk aktieeksplosion

Virksomheden noterede sig på Spotlight i efteråret 2018 og fik en decideret forrygende start. Virksomheden rejste 18,6 mio. kr. og så i løbet af otte måneder sin kurs stige med 460 pct. Det medførte også, at Stenocare blev tildelt Svenska Dagbladet Börsplus’ pris for årets bedste børsnotering.

”Vi fik lynhurtigt over 3000 svenske aktionærer gennem Spotlight, og nu er vi flyttet til Nasdaq i København og har fået yderligere 3000 danske aktionærer,” siger Thomas Schnegelsberg.

I 2020 tog virksomheden springet fra svenske Spotlight til First North Denmark — til en udbudskurs på 20 kr. I denne runde rejste Stenocare 51 mio. kr.

Direktøren fortæller, at ønsket om en spredning mellem danske og svenske aktionærer netop var grunden til, at virksomheden skiftede børs.

”Vi er meget stolte af, at så mange vil være med i vores projekt, og at vi har så fin en fordeling mellem danske og svenske aktionærer,” siger han.

Stenocares årsregnskab fra 2021 peger på, at der stadig er et stykke vej til den vækstrejse, som aktionærerne kan håbe på at se i fremtiden. Virksomhedens omsætning vokser til 1,9 mio. kr., men underskuddet er stadig i de tocifrede millionbeløb.

Thomas Schnegelsberg tror fortsat på en ”kæmpe upside” til langsigtede investorer.

”Mange, der kigger udefra, kritiserer, at vi ikke har nogen nævneværdig omsætning, men vi er jo et vækstfirma, vi er på en vækstbørs, så investorerne skal måle os på potentialet og købe ind i, at det her er en helt ny industri, et nyt marked, og at det bliver kæmpestort om nogle år,” siger han.

I Canada eksploderede cannabisaktier i 2018, da landet pludselig lovliggjorde produktet til rekreativt brug — det har været godkendt til medicinsk brug siden 2001 i landet — men den slags vækst mener Thomas Schnegelsberg ikke, at danske investorer skal forvente.

”Den sindssyge vækstrejse, man så i Canada for nogle år siden, kommer man ikke til at se hos os. De legaliserede cannabis til alt fra øl til vingummibamser, og det kommer aldrig til at ske i Europa, i hvert fald ikke i de næste fem-ti år,” siger han.

Aktionærerne har hjertet med

Selvom cannabis er ulovligt i store dele af verden, har medicinsk cannabis alligevel været udbredt i visse kredse i Danmark. Thomas Schnegelsberg fortæller om investormøder, hvor aktionærerne deler personlige beretninger med produkterne.

”Vi oplever, at rigtig mange mennesker har investeret med hjertet, for mange kender nogen i deres omgangskreds, som har erfaring med medicinsk cannabis, fordi de jo desværre er eller har været rigtigt syge,” siger han.

Selvom virksomheden har hentet kapital igennem to noteringer ind til videre, afviser Thomas Schnegelsberg ikke at hente mere i fremtiden.

”Det er hele tiden en diskussion om vi skal rejse flere penge eller ej. Pengene fra vores børsnoteringer hjælper os stadig, og vi har allerede foretaget en masse investeringer, men pointen med at være børsnoteret er jo, at vi hurtigt kan rejse flere penge, hvis vi får brug for at rykke hurtigt,” siger han.

Han fortæller desuden, at endnu et børsskifte kan komme på tale inden for de kommende år.

”Vi har en plan om at bevæge os over på Nasdaq-hovedmarkets smallcap inden for en årrække, men det er jo ikke bare lige et skift, man foretager, for det kræver jo at virksomheden udvikler sig, dygtiggør sig og forstår børsen,” siger Thomas Schnegelsberg.

Bliver det nemmere af at være på First North end på Spotlight?

”Ja, for så er vi jo allerede på Nasdaq og forstår deres regler og de nødvendige trin for at komme på hovedbørsen.”

Thomas Schnegelsberg peger på, at det kan ske inden for de kommende to-tre år, men at det kræver at Stenocare kan klare skiftet fra vækstvirksomhed til driftsvirksomhed.

”Vi er og har været meget ambitiøse hele vejen igennem,” siger han.

Vækstbørsvirksomhed vil indtage det europæiske marked med dansk cannabis

Cannabisvirksomhed øger salg men er langt fra overskud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også