Erhvervsminister: "Jeg ser helst at danske virksomheder udfolder sig i Danmark"

Ligesom sin forgænger vil erhvervsminister Morten Bødskov (S) se på, hvordan man kan holde de danske virksomheder, som opnår unicorn-status, i Danmark.
"Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring," siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) om, at størstedelen af de danske virksomheder, som opnår unicorn-status, er flyttet til udlandet | Foto: Liselotte Sabroe
"Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring," siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) om, at størstedelen af de danske virksomheder, som opnår unicorn-status, er flyttet til udlandet | Foto: Liselotte Sabroe

Det er endnu sparsomt med oplysninger om, hvad de 300 mio. kr., som SVM-regeringen har afsat til iværksætteri, præcist skal gå til.

Ifølge erhvervsminister Morten Bødskov (S) er en af de centrale udfordringer, regeringen vil finde svar på, hvordan man kan holde danske virksomheder, som opnår unicorn-status, i Danmark. Det siger han til Finans.

En opgørelse fra Dansk Erhverv viser ifølge Finans, at syv ud af de 11 danske unicorn-virksomheder, der er blevet stiftet siden 2000, er flyttet til udlandet, mens det i Sverige blot er tilfældet for tre ud af 32.

”Det glæder jeg mig til at drøfte med selskaberne og det øvrige erhvervsliv. Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring. Det er klart, at jeg helst ser, at danske virksomheder udfolder sig i Danmark. Det er det, jeg arbejder for hver eneste dag. At virksomheder har aktivitet udenfor Danmark, er ekstremt positivt, men jeg ser helst, at danske virksomheder opstår, udvikler, vækster og bliver børsnoteret i Danmark,” siger han til mediet. 

Derudover vil regeringen også se på mulighederne for at rejse kapital i Danmark, hvordan store virksomhederne kan være med til at skabe økosystemer, på skat og diversitet, tilføjer ministeren. 

Emner, som også blev meldt ud i forbindelse med præsentationen af SVM-regeringens grundlag, og som Morten Bødskov i forlængelse af tidligere har fortalt til Berlingske, at det er ambitionen at gøre Danmark til verdens bedste land for iværksættere.

Det er i øvrigt ikke første gang, udfordringen med at holde danske unicorn-virksomheder i Danmark er blevet rejst. I april 2021, der siden bredt er blevet udnævnt til et rekordår for investeringer, tilskrev Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, det, at tilførslen af kapital til startups var for ringe.

”Vi mister store mulige unicorns til udlandet på grund af, at det er for svært at hente kapital. Vi har set Unity, vi har set Sitecore, der rykker til udlandet. Og det er fordi, det er for svært at hente ny kapital herhjemme,” sagde han til ITWatch.

I september 2021 nævnte daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) det til Børsen som en opgave for det, der siden blev til Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), at udbyde større investeringer, der tager toppen af risikoen ved store runder, så Danmark kan holde længere på sine ”vækstmirakler.” 

“Analysen er desværre krystalklar. Andre lande, vi sammenligner os med, er i stand til at holde på fire ud af fem unicorns. Danmark holder på én ud af fem. Vi halter bagefter,” sagde han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også