Stiftere køber konkursbo og genopliver medicoselskab sammen med Vækstfonden

To af de oprindelige stiftere af medicoselskabet Spiromagic vil genskabe firmaet, efter det ovenpå en strid om gældsafvikling blev erklæret konkurs i februar. Sammen med Vækstfonden har de købt konkursboet.
Jørgen Ole Kjær, adm. direktør, Spiromagic | Foto: Spiromagic / PR
Jørgen Ole Kjær, adm. direktør, Spiromagic | Foto: Spiromagic / PR

Kønt var det ikke, da medicoselskabet Spiromagic i februar drejede nøglen om efter syv år med svigtende salg af selskabets lungefunktionsmåler

Fejlslagne forsøg på at skaffe nye investorer havde martret gennem flere år, og i sidste ende var det uenigheder om, hvordan en milliongæld kunne afvikles, der fik selskabet til at indgive en konkursbegæring.

"Jeg synes, at det var et utroligt uskønt forløb. Det var ikke værdigt, og alle tabte deres indsatser under konkursen," siger Jørgen Ole Kjær til MedWatch.

Som en af medstifterne tilbage i 2014, og igennem flere omgange adm. direktør i medicoselskabet, var det en pinsel for ham at opleve, hvordan livsværket smuldrede i dagene op til konkursbegæringen.

Hvis selskabet skulle overleve, måtte det rekonstrueres, men trods måneders "lange og vanskelige forhandlinger" var det ikke muligt at finde en model, som alle involverede parter kunne se sig selv i, lød forklaringen i februar på det endelige dødsstød.

Men så let skal det ikke gå, mener Jørgen Ole Kjær, der siden han trak sig tilbage fra ledelsen, ikke har været tæt på selskabet og kun deltog perifert i forhandlingerne, der ledte til konkursen.

Sammen med Martin Hansen, en anden af Spiromagics fire stiftere, og Vækstfonden har Jørgen Ole Kjær nu købt konkursboet.

Målet er at genskabe selskabet og fuldføre de store ambitioner, det igennem alle årene har haft for produktet, som Spiromagic tidligere har oplyst, adresserer et globalt marked for salg af spirometre på omkring 30 mia. kr. i 2023.

Mens Jørgen Ole Kjær træder ind som adm. direktør, bliver Martin Hansen CTO, teknisk direktør.

"Vi tror ekstremt meget på selskabets idé og produkt, og vi tror også på, at kunderne har brug for produktet. Vi mener ikke, at selskabet og produktet skal dø, og derfor har vi valgt at købe firmaet og køre det videre," siger Jørgen Ole Kjær, der - ligesom Martin Hansen - har fået en ejerandel på 45,5 pct.

Om Vækstfonden, der sidder på 9 pct. af aktierne i Spiromagic, får en plads i bestyrelsen, er endnu ikke afgjort, og hvor meget de hver især har betalt for konkursboet, er fortroligt.

"Men det var ikke helt billigt, og det kan jeg godt forstå, for med produktet repræsenterer selskabet en stor værdi," siger Jørgen Ole Kjær.

Vækstfonden ser gode muligheder

Før konkursen indgik Vækstfonden i selskabet som långiver, der som krav for at stille lånet til rådighed havde sikret sig pant i selskabet.

Som sådan havde Vækstfonden ikke ejerskab i Spiromagic, men kravet om pant gjorde, at fonden efter konkursen ejede opfindelsen, og hvad der måtte komme ud af et eventuelt salg af aktivet, ville derfor tilfalde Vækstfonden.

Nu går fonden så ind med et reelt ejerskab af Spiromagic.

"Vi kan bekræfte, at Vækstfonden har været med til at genetablere virksomheden. Vi har haft en god dialog, og virksomheden har gennemført en række strategiske ændringer," oplyser Vækstfonden i en skriftligt svar til MedWatch uden at ville uddybe eller svare konkret på en række af de spørgsmål, MedWatch har stillet fonden – herunder hvor mange kroner og ører, fonden denne gang har skudt i Spiromagic, og hvad er der er sket med de penge, fonden som långiver havde ude at svømme.

"Vi har nu fundet en god løsning, og vi mener, at der er gode muligheder for at skabe værdi fremadrettet," nøjes Vækstfonden med at oplyse.

Forventer salg for mere end 20 mio. kr.

Spiromagic har da også – på de få dage, der er gået, siden det kom frem, at selskabet genopstår - efter eget udsagn allerede fået et par lovende henvendelser fra private firmaer fra USA og Sverige, der leverer sundhedsløsninger.

"Analyserne viser, at vi vil få vores andel af markedet, men også at vi skal væbne os med en smule tålmodighed i et konservativt marked. Der er en relativ lang indsalgstid (lange beslutningsprocesser, red), og det tager nok et par år eller tre, før vi har rigtig fat," siger Jørgen Ole Kjær.

"Til gengæld vil vi så blive der i mange år, og et konservativt estimat er, at vi har en omsætning på den gode side af 20 mio. kr. om 2-3 år," siger uddyber han.

Heraf vil en ikke betydelig del kunne komme fra markedet for telemedicinske løsninger, der er i stor vækst verden over. Spiromagics apparat er ifølge Jørgen Ole Kjær designet perfekt til netop de telemedicinske løsninger, blandt andet i kraft af en cloud-database, som kan kommunikere med alle mulige telemedicinske løsninger.

"Måling af KOL-patienter i hjemmet vil f.eks. være oplagt for os. Hos en læge koster den første konsultation gerne 1200 kr. - det er stort set det samme, som vores apparat cirka kommer til at koste. Kan man tage testen derhjemme, kan man spare samfundet for betydelige omkostninger," siger Jørgen Ole Kjær.

Fuldt køreklart til august

Inden det kommer så vidt, udestår en opgave med at fremtidssikre og opgradere alt teknik og software til 2021-udgaver. Blandt andet kommunikerer Spiromagics lungefunktionsmåler med apps, og de apps skal opdateres.

En anden hurdle er genetablering af de relevante godkendelser, der gik tabt med konkursen, og som med de nye regler, der i Europa netop er trådt i kraft på området, kræver en opgradering fra det tidligere MDD-direktiv til det nuværende MDR.

Spiromagics lungefunktionsmåler er stadig CE-mærket, men for at kunne klassificere det som en medical device, og dermed opnå mulighed for at bruge produktet i en også vejledende og diagnosticerende rolle, kræver det en såkaldt klasse 2a-certificering.

"Sådan en vil vi forsøge at få, for vi kan jo lave en masse intelligens med vores apparat. Vi kan f.eks. fortælle, hvor god du er i forhold til tidligere, og hvor du vil ligge om to dage. Alt sådan noget kan vi se, og det skal vi også kunne markedsføre os på," siger Jørgen Ole Kjær.

Han og kollegaen starter godkendelsesprocessen, når de til august har fået apparatet opdateret.

"Målet er at få det godkendt inden årsskiftet," siger Jørgen Ole Kjær, der allerede er i dialog med et såkaldt bemyndiget organ, det finske SGS, der godkender medicoudstyr til salg i EU efter de nye medicoregler.

Parallelt med godkendelsen i Europa går Spiromagic efter grønt lys i også USA, verdens største marked for også måling af lungefunktion. Det skal ske via de amerikanske sundhedsmyndigheders såkaldte 510k-godkendelsesproces.

I har godt nok fået Vækstfonden med som investor, men kun med 9 pct. Skal I derfor snart ud at rejse flere penge?

"Ja, det forventer jeg. Vi får snart et behov for at kunne accelerere vores indsatser, men vi dør ikke. Her og nu kan vi selv drifte - vi får lavet de ting, vi skal, og vi kan nemt leve det næste år med egne investeringer," siger Jørgen Ole Kjær.

Men efter 2021 skal I så på kapitaljagt? Den finansielle historik i Spiromagic har jo ikke været prangede, så den del må I da have tænkt en del over?

"Det har vi skam. Vi har planlagt tre runder: I den første tager vi nogle nøglepersoner med ind. I den næste tager vi nogle nøglepartnere med ind. Og i tredje runde går vi lidt bredere," siger Jørgen Ole Kjær.

Slipper først, når der er balance

Når der er balance imellem indtægter og udgifter, er det planen at ansætte en markedsorienteret ledelse til at skalere virksomheden.

"Men indtil da kører vi selv ledelsen af selskabet og finansierer det af egen lomme. For os er det meget vigtigt, at vi denne gang får de rette folk med ombord, og vi har afsat god tålmodighed til at vente på dem, der virkelig vil selskabet," siger Jørgen Ole Kjær, der for sit eget vedkommende lover "ikke at slippe selskabet, før det kører."

"Sidste gang gik det jo grueligt galt. Jeg vil først slippe det, når det kan stå på egne ben, og der er balance mellem indtægter og udgifter," siger Jørgen Ole Kjær.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MedWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også