Vækstfonden har opbygget grøn pipeline på tre mia. kr.

Milliarder fra grøn fremtidsfond begynder for alvor at flyde ud til cleantech- og andre grønne virksomheder. Vækstfonden har brugt 2020 på dialog med virksomheder om både investeringer og lån, siger adm. direktør Rolf Kjærgaard til KapitalWatch. 
Foto: PRVækstfonden
Foto: PRVækstfonden
AF OLE ANDERSEN OG HENRIK TÜCHSEN

Den statslige finansieringsfond, Vækstfonden, nærmer sig en pipeline på tre mia. kr., der skal investeres i dansk cleantech og andre grønne virksomheder, enten som egenkapitalinvesteringer via Vækstfonden eller som lån via Danmarks Grønne Investeringsfond.

Det oplyser Vækstfondens adm. direktør Rolf Kjærgaard til KapitalWatch.

Regeringen og et flertal i Folketinget lancerede tilbage i december 2019 Danmarks Grønne Fremtidsfond, og Vækstfonden blev styrket med 10 mia. kr. Men det var først for nylig, at de endelige rammer for de grønne investeringer faldt endeligt på plads.

Den aktuelle pipeline tæt er på de tre mia. kr. Den består af selskaber og venturefonde, som fonden er eller har været i dialog med, og hvor Vækstfonden har en forventning om, at finansieringen kan føres under Danmarks Grønne Fremtidsfond.

"Der er helt afgjort investeringsmuligheder. Og vi har brugt ventetiden på at bygge en pipeline op, hvor vi blandt andet har finansiereret virksomheder som Agrointelli, Nordic Harvest og Better Energy," siger adm. direktør Rolf Kjærgaard, Vækstfonden, til KapitalWatch.

Tre investeringer

Agritech-virksomheden Agrointelli lukkede i oktober en runde på 108 mio. kr. i lån og egenkapital fra Nordic Alpha Partners og Vækstfonden, der skal bidrage til at skalere virksomheden internationalt. Det var samtidig Vækstfondens første direkte investering under den grønne fremtidsfond med den ambition at skubbe landbrugssektoren i en grønnere retning.

Tidligere i år indskød Vækstfonden også kapital i en investeringsrunde på 62 mio. kr. fra en lang række investorer i Nordic Harvest, Nordeuropas største engrosmarked for fødevarer, med højteknologisk, indendørs produktion af lokalt dyrkede salater og krydderurter i en hal i Taastrup.

Ligeledes fik solcelleudbyderen Better Energy i oktober et lån på et betydeligt trecifret millionbeløb fra Vækstfonden via Danmarks Grønne Investeringsfond til finansiering af Danmarks første solcellepark ved Næstved og uden statsstøtte til elprisen samt til finansiering af Better Energys voksende portefølje af egne solcelleparker.

"Når vi med disse investeringer kan vise, at det kan lade sig gøre, skaber det også en tro blandt virksomheder og investorer på, at der er kapital at hente. Så vi kommer til at foretage flere af den slags investeringer i de kommende uger og måneder. Når vi kan sige til markedet, at vi har 10 mia. kr. til at finansiere grøn omstilling, trækker det også efterspørgsel frem," siger Rolf Kjærgaard.

Nye styrkepositioner

Han har ved flere lejligheder fremhævet Vækstfondens ambition om at bidrage til den grønne omstilling.

"Vi ser Cleantech som en styrkeposition i Danmark. Vi er verdensmestre til vind, og derfor ser vi på, hvilke andre områder som f.eks. vand, biogas og genanvendelse af affald, der i fremtiden vil kunne udvikles til nye styrkepositioner."

"Det gælder også hele fødevareområdet, landbruget, som udleder 25 pct. af de drivhusgasser, vi udleder som mennesker. Det skal vi have løst og nedbragt. Det kræver en omstilling og tilpasning af den måde, vi producerer fødevarer og distribuerer dem. Den udvikling vil vi også gerne være med til at drive," siger Rolf Kjærgaard.

Better Energy får trecifret millionlån fra statslig lånefond

Vækstfonden skyder kapital i biomasseselskab 

Vækstfonden: Vi er klar til at løfte opgaven 

Overskuddet vokser i Danmarks Grønne Investeringsfond 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår