Nordea-profil kan trække på erfaringer fra Londons finanssektor i ny rolle

Siden indgangen til februar har Lars Fischer været chef for et team på godt 100 mennesker fordelt på alle Nordea lokationer i Norden. 
Lars Fischer er ny chef | Foto: Pr / Nordea
Lars Fischer er ny chef | Foto: Pr / Nordea

Lars Fischer er mere end almindelig bekendt med, hvordan motion kan passes ind i et arbejdsliv med mange rejser. For den halve time med løbesko og sved på panden i et hotels motionscenter har stor betydning for både søvn og velbefindende - ja, den mentale sundhed. 

”Det var noget, jeg lærte i min tid i London. Den halve time, jeg træner, er godt givet ud,” fortæller Lars Fischer. 

I knap en måneds tid har han kunnet kalde sig chef for Investment Banking & Equities i den nordiske storbank Nordea. Forud for jobbet var han chef for gældsløsninger og struktureringer i banken. Han blev ansat i Nordea i 2013, men inden da har han en international karriere med ansættelser i de globale storbanker Barclays og Goldman Sachs med sig i bagagen.

At en stor del af karrieren har fundet sted udenfor Danmarks grænser, fornægter sig ikke i det interview Lars Fischer laver med FinansWatch, blot fem dage efter sin forfremmelse i Nordea. For engelske udtryk drysser flere gange ud i løbet af i talestrømmen. Men at han er glad for den tillid, Nordea har vist ham, måden at arbejde på i Norden og de stærke relationer mellem kunder og bank er heller ikke nogen hemmelighed. 

”Jeg var vanvittig glad for at være i London i 13 år. Men mit lederskab og måden at udøve det på, er virkelig blevet udviklet ved at komme tilbage til Norden. Lederskab fyldte meget lidt i min hverdag i London,” siger Lars Fischer.

Det hele menneske

I Barclays havde han titlen af Managing Director og meddirektør for gældsmarkedet for Central- og Østeuropa, Mellemøsten og Afrika. 

”Jeg omgav mig med meget, meget ambitiøse mennesker. Det skabte en del spændinger, fordi alle ville frem. I Norden har vi hele mennesker, der også vil have plads til familier og tid uden for arbejdslivet,” fortæller Lars Fischer. 

Han ser den nordiske mentalitet og måde at arbejde på som langt mere bæredygtig på sigt. 

”Vi kan alle sætte os op til en enkelt tenniskamp og arbejde hårdt for at vinde den, men for at kunne levere varen dag efter dag, er vi nødt til at have noget bæredygtighed ind i måden, vi arbejder på. Det kan vi i Norden, og det er noget, vi godt kan være stolte af,” siger Lars Fischer. 

Når det drejer sig om at møde kunder og forstå deres bevægegrunde har han meget at takke sin internationale karriere for. 

”Jeg har været med til at udføre store og komplekse transaktioner og noget af det, jeg har lært, er at møde kunderne, der hvor de er. Mødet skal ske på deres betingelser - ikke mine. Det kræver at man har stor respekt for forskellige kulturer,” siger Lars Fischer. 

Den viden er stadig noget, han trækker på i sit nu mere nordiske arbejdsliv. 

”Jeg prøver at sætte mig ind i deres udfordringer. Både hvad jeg kan læse mig til, men også hvad jeg kan bidrage med. Og så forsøger jeg at komme med en eller to ting, der forhåbentlig kan skabe nysgerrighed,” siger han og bemærker, at i Norden betyder langvarige relationer også en del. At man kender og har tillid til hinanden.

”Det tager tid at opbygge, men når det fungerer, er det fantastisk. Så føler man virkelig, man kan gøre en forskel,” siger Nordea-chefen.

Prøver at være transparant

Selv kalder han sin ledelsesstil for værdibaseret. 

”Det kan egentlig koges ned til, at vi gør, hvad vi siger. Det gælder både om det er internt eller eksternt,” siger Lars Fischer og forsætter:

”Jeg prøver at være transparent. Det betyder både at jeg ikke overpromiser, men også at jeg er ægte og oprigtig omkring, hvor jeg ser de største udviklingspotentialer.”

Han understreger, at en stor del af en leders ansvar også er at uddelegere ansvar. 

”Har vi opnået enighed om det værdimæssige kompas, så har man ”license to operate”. Der skal være plads til, at man føler et ejerskab,” siger han. 

Et område han selv føler et ejerskab indenfor er bæredygtighed - eller sustainable financial advisory. I sin enkelhed et område, der går ud på at rådgive kunder om, hvordan de positionere sig i den grønne omstilling. 

Chef for 300

Konkret har han selv været tæt på den svenske industrivirksomhed H2 Green Steels sikring af 6,5 milliarder euro med det formål at fremstille stål med et langt lavere CO2-aftryk end vi er vant til - uden endnu at have påbegyndt produktionen. Blandt andet har pensionskasserne PKA, Pensam, Akademikerpension og Lærernes Pension gennem den fælles kapitalforvalter AIP Management investeret mere end 2 mia. kr. i den svenske stålvirksomhed.

”Der er tale en hel ny type finansiering i nordisk sammenhæng, men vi ønsker at følge vores kunder, hvor de er. Det kommer til at udfordre os, men det giver også en enorm stolthed, når organisationen formår at tænke nyt,” siger Lars Fischer. 

I sit nye job kommer Lars Fischer også til at være en fast gæst i hotellernes motionscentre. For både kunder og ansatte i hans afdeling er spredt ud over hele norden. Godt 300 mennesker referer nu til ham internt i Nordea. Selv refererer Lars Fischer til Martin Persson, chef for Large Corporates & Institutions i Nordea.

(Denne artikel er leveret af vores søstersite FinansWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også