Danske opkøb i udlandet brager i vejret

Danske virksomheders udenlandske opkøb i det sidste kvartal i 2023 røg op med 44 pct. i forhold til samme periode året før, viser nye M&A-tal fra Oaklins Beierholm. 
I Danmark indikerer antallet af solgte virksomheder i fjerde kvartal 2023 en fornuftig transaktionsappetit fra både købere og sælgere, hedder det i Q4-rapporten. | Foto: Pexels
I Danmark indikerer antallet af solgte virksomheder i fjerde kvartal 2023 en fornuftig transaktionsappetit fra både købere og sælgere, hedder det i Q4-rapporten. | Foto: Pexels

Danske virksomheders opkøb i udlandet bragede i vejret i de sidste tre måneder af 2023. Det skriver Oaklins Beierholm i en spritny kvartalsopgørelse over virksomhedshandler, hvor særligt transaktioner med mange af de små og mellemstore virksomheder forklarer et generelt højt niveau til trods for rentevolatilitet og geopolitisk usikkerhed.

”2023 afsluttes som endnu et stærkt M&A-år, om end ikke helt på niveau med rekordåret 2022. Antallet af danske virksomheders opkøb i udlandet er her i fjerde kvartal på et rekordhøjt niveau med en stigning på 44 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år (2022, red.). Det indikerer en forstærket appetit på internationale opkøb, som en attraktiv vej til at drive vækst:”

Daniel Sand, partner i Oaklins Beierholm. | Foto: pressefoto
Daniel Sand, partner i Oaklins Beierholm. | Foto: pressefoto

”Salget af danske virksomheder holdes specielt oppe af små og mellemstore transaktioner, mens der har været længere imellem de større transaktioner,” siger Daniel Sand, partner i Oaklins Beierholm.

I Danmark indikerer antallet af solgte virksomheder i fjerde kvartal 2023 en fornuftig transaktionsappetit fra både købere og sælgere, hedder det i Q4-rapporten. Med det bredere europæiske marked i betragtning, er antallet af solgte virksomheder i fjerde kvartal 2023 over niveauet sammenlignet med det foregående kvartal.

Finansielle købere har fortsat vist appetit i 2023, men de er meget bevidste om markedsrealiteterne, herunder rentevolatilitet, inflation og geopolitisk usikkerhed, noterer Oaklins Beierholm.

Antallet af solgte danske virksomheder udgjorde i alt 88, der svarer til en nedgang på 23 pct. i forhold til det høje niveau i fjerde kvartal 2022, men kun en nedgang på 14 pct. for året som helhed. 

Danske virksomheder gennemførte 36 opkøb i udlandet i fjerde kvartal 2023.

Historisk højt niveau

”Det relativt høje aktivitetsniveau i det danske M&A-marked, som vi så i slutningen af 2022, har været en smule lavere i 2023. Dog med et fortsat solidt aktivitetsniveau, der i fjerde kvartal 2023 var otte pct. lavere sammenlignet med samme kvartal i 2022, der dog også viste et rekordhøjt niveau,” skriver Oaklins Beierholm:

”Selvom det overordnede aktivitetsniveau er lidt nede, er danske virksomheders opkøb i udlandet på et historisk højt niveau, hvor 2023 som helhed overgår alle tidligere år. Blandt de opkøbte danske virksomheder var især industri- og servicesektoren aktiv og udgjorde 39 pct. af alle transaktioner. Trods det højere renteniveau er de finansielle køberes appetit tilbage på et fortsat højt niveau efter den indledende opbremsning under COVID-19-pandemien, og udgør 30 pct. af alle købere i 2023.

Kilde: Oaklins Beierholm
Kilde: Oaklins Beierholm

Blandt aktiviteterne i kapitalfonde og andre finansielle investorer i Danmark i sidste års fjerde kvartal fremhæves bl.a. kapitalfonden Capidea, der som omtalt forleden på KapitalWatch lukkede tre investeringer med få ugers mellemrum. Det samme gør belgiske Sofina og schweiziske LGT Capital Partners investering i danske EG. 

Ligeledes fremhæves bl.a. også investeringsselskabet Zefyr Invests køb af Skako Concrete, kapitalfonden Standard Investments køb af virksomheden Porcus, og Novedo Holding AB’s købt af Nørgaard Anlæg Holding. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også