Fonde og selskaber forbereder sig på at medregne CO2-afgift i virksomhedshandler

Regeringens ekspertgruppes foreslåede modeller for CO2-afgifter vil i varierende grad påvirke virksomheders prissætning ved køb og salg. Axcel indregner allerede udledning som en risici ved investeringer, mens rådgivere oplever større fokus på tallene.
Cementproducenten Aalborg Portland er Danmarks største CO2-udleder. En høj, ensartet CO2-afgift kan betyde en ekstraregning på over 800 mio. kr. for virksomheden. | Foto: Thomas Borberg
Cementproducenten Aalborg Portland er Danmarks største CO2-udleder. En høj, ensartet CO2-afgift kan betyde en ekstraregning på over 800 mio. kr. for virksomheden. | Foto: Thomas Borberg

Virksomheders klimabelastning står til at blive en konkret og målbar udgift, når og hvis en ensartet CO2-afgift bliver vedtaget som foreslået af regeringens ekspertgruppe.

Kapitalfonden Axcel er allerede i gang med lommeregnere og regneark, mens også Deloitte og EY oplyser til Børsen, at bæredygtighed og de associerede risici er blevet en efterspurgt faktor, når de to virksomheder skal vurdere potentielle opkøb.

“Prisen på at udlede CO2 forventes at spille en stigende rolle i den grønne omstilling, og når den træder i kraft, kommer den til at hæve prisen for CO2-udledende virksomheder. Det vil naturligt hæve deres prissætning, og vi vurderer klimarelaterede risici, heriblandt CO2-afgiften, for alle potentielle investeringer,” skriver Sarah Hempel, chef for bæredygtighed i Axcel, til mediet.

Hvis en afgift vedtages, vil CO2-udledning fremover påvirke mere end blot virksomhedernes klimaregnskaber, når de også skal til at betale en årlig pris pr. udledt ton CO2.

Ifølge KapitalWatchs søstermedie FødevareWatch er den højeste foreslåede CO2-afgift på 750 kr. per ton, som desuden vil være ensartet — det vil sige, at alle, uanset andre omstændigheder, betaler det samme for sin udledning.

Derudover er der to modeller, der foreslår forskellige rater alt efter forskellige faktorer, såsom hvorvidt den pågældende virksomhed er omfattet af CO2-kvoter i forvejen, og hvorvidt virksomheden har såkaldte mineralogiske processer. Det betegner eksempelvis produktionen af cement, glas og mineraluld.

Bill Gates-støttet fond vil investere milliarder i cleantech

Sampension vil skærpe klimakrav til fondsforvaltere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også