Nasdaq-chef bevarer roen efter udskydelser: "Egentlig er det også en form for rettidig omhu"

To virksomheder valgte for knap en måned siden at trække deres fremskredne planer om at blive noteret på vækstbørsen First North tilbage pga. "finansielle usikkerheder." Det får dog ikke Nasdaqs noteringschef til at ryste på hånden. Han har prøvet det før.
Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq, der ejer og står for driften af First North | Foto: Christian Lykking / Ritzau Scanpix
Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq, der ejer og står for driften af First North | Foto: Christian Lykking / Ritzau Scanpix

Der var lagt op til den hidtil største notering på den københavnske afdeling af vækstbørsen First North, da genanvendelses-virksomheden Re-Match offentliggjorde sine børsplaner.

Virksomheden fra Herning, der har specialiseret sig i at genanvende udtjente kunstgræsbaner, sigtede efter at rejse 230 mio. kr., endda med plads til yderligere 30 mio. kr., til opførelsen af nye fabrikker.

Knap halvdelen var sikret på forhånd fra en gruppe vægtige investorer.

Men på tegningsperiodens sidste dag i slutningen i september trak Re-Match stikket på aktiesalget. Virksomheden begrundede aflysningen med den aktuelle "usikkerhed på de finansielle markeder," som bl.a. havde rod i det kriseramte kinesiske ejendomsselskab Evergrande.

Samme begrundelse lød fra HR-platformen Speedrecruiters, da den kort tid efter fulgte i Re-Matchs fodspor.

Det fik dog ikke alarmklokkerne til at ringe hos Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq, der ejer og står for driften af First North, som er delt op i et Premier- og Growth-marked.

Re-Match ville ind på det første, Speedrecruiters på det sidste.

"Det kan godt være, nogle synes, det er mærkeligt, men i vores kredse har vi prøvet det før. Typisk i forbindelse med en generel aktieuro," konstaterer Carsten Borring og henviser bl.a. til, at større virksomheder som ISS og det daværende Dong tidligere har været ude i lignende manøvrer.

"Jeg tror, det handler om timing. Når markedet får nogle slag, som det særligt gjorde i september, bliver nogle fanget, fordi de allerede er sprunget ud i det. Det ser vi en gang i mellem, selvom vi helst er det foruden," siger han.

En form for rettidig omhu

Carsten Borring understreger, at han ikke har særlig indsigt i hverken Re-Match eller Speedrecruiters udskydelser og derfor kun udtaler sig generelt i relation til markedet.

Han kan dog godt følge de to virksomheders tankegang, når de peger på usikkerheder i de finansielle markeder som den primære årsag. Særligt en øget volatilitet, som Re-Match henviste til, "forøger risikoen ved at blive børsnoteret," forklarer noteringschefen.

"Så egentlig er det også en form for rettidig omhu. De sad i et aktiemarked, hvor der blev tabt mange penge, og så er det op til dem, hvorvidt de kan forsvare en notering over for deres investorer. For hvis der generelt er korrektioner i aktiemarkedet, vil de nye aktier ryge med ned, uanset hvor god en virksomhed er," siger han og fortsætter:

"I det tilfælde vil aktien få en ærgerlig introduktion, som man skal forsvare over for investorerne. Og der tror jeg, de har besluttet, at de hellere vil vente og se, om markedet bliver mere stabilt, så de undgår at give dem en dårlig oplevelse fra start."

For Carsten Borring og Nasdaq betød Re-Match og Speedrecruiters noteringsudskydelser, samt de generelle usikkerheder på daværende tidspunkt, at der var flere aktører, som børsselskabet "lige skulle tale med en ekstra gang."

Det var primært for at forklare, at der ikke var noget unormalt i markedets reaktion, og samtalerne var hovedsageligt med de mindre erfarne af slagsen.

"De professionelle investorer er vant til det her game, og dem var der ingen problemer med, mens de private investorer trak følehornene lidt til sig," forklarer Carsten Borring, som tilføjer:

"Det var måske det, vi så, da de her selskaber søgte aktionærer lige midt i – jeg vil ikke kalde det orkanens øje, for så var det heller ikke værre – i den her usikkerhed, hvor man talte om, hvad det kinesiske marked ville komme til at betyde."

Kan ikke gemme sig

Hverken usikkerheden eller noteringudskydelserne vil efter Carsten Borrings vurdering umiddelbart ende med at få betydning for First North, som ellers ad flere omgange har været mål for kritiske røster.

Til gengæld kan det ramme virksomhederne, som trods et umiddelbart tegn på rettidig omhu også skal forholde sig til spekulationer om, hvorvidt der er andre, underlæggende årsager til udskydelsen af deres børsintroduktioner.

Herunder hvorvidt det overhovedet lykkedes at få afsat det ønskede antal aktier.

"Man skal jo tænke på, at man ikke kan gemme sig bag noget i en børsnotering. Man blotter sig og siger, at det her er vores pris. Når aktiemarkedet så falder, og investorerne måske holder lidt igen, er det svært at pakke sig væk igen, uanset omstændighederne," siger Carsten Borring.

Han er derfor ikke i tvivl om, at der i samme periode var virksomheder, der genovervejede, hvorvidt de fortsat skulle forfølge børsdrømmen, eller om de skulle holde igen, fordi usikkerheden måske ville blive i markedet.

"Det ser dog ikke umiddelbart ud til, at den gør," konstaterer noteringschefen, som også har kunnet notere sig, at andre virksomheder på samme tidspunkt holdt fast i deres børsplaner. Og at flere sidenhen har meldt deres ditto ud.

Det gælder bl.a. udlejningsselskabet Movinn, vindleverandøren Hove, scannerselskabet Scandinavian Medical Solutions og ingeniør-virksomheden Q-Interline, der alle er ved at gøre sig klar til at blive optaget på vækstbørsen. Mens medicinselskabet Brain+ gennemførte sin notering i starten af oktober.

"Nu kigger vi frem mod Q3-regnskaberne, og hvis de ender, som analytikerne har forudset, tror jeg, markedet vil køre fint fremadrettet, og vi vil få de selskaber i mål, som vi har sat os for at få ombord i år," siger han.

Carsten Borring ønsker ikke at oplyse, hvor mange selskaber der i skrivende stund står på spring til at blive noteret på First North inden årets udgang. Men "hvis de lander, bliver det et flot år," siger han.

Primært i København

Han kan samtidig konstatere, at september-nervøsiteten primært ramte det københavnske aktiemarked. På børserne i Stockholm, som Nasdaq også bestyrer, buldrede det uændret afsted, og gør det fortsat.

Det bunder ifølge Carsten Borring sandsynligvis i, at markedet i Sverige er mere modent end i Danmark.

Der er så vidt også en tendens til, at aktiemarkedet "nok skal performe over de næste mange måneder" trods usikkerheder undervejs.

Derfor afskriver han ikke hverken Re-Match eller Speedrecruiters som fremtidige børskandidater.

"Man bliver jo ikke mindre konkurrencedygtig som virksomhed, fordi man går ned i pris. Når aktiemarkedet dykker, falder andet som regel også i pris. Derfor er det eneste råd, vi kan give til virksomhederne, at de skal fortsætte deres arbejde," siger han.

Akademikerpension om afblæst Re-Match-notering: Ærgerligt, at investorerne trak sig

Endnu et selskab udsætter børsnotering på First North

Kapitalfondsledet børskandidat arbejder på flere scenarier efter First North-udskydelse  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også