Polaris Flexible med i Sticks’n’Sushi-handel: Mere fart under fonden i 2024

Investorerne er glade for, at vi har været konservative i vores investeringsapproach, påpeger Jesper Langmack, chef for Polaris Flexible Capital. Han ser ”god kvalitet” i de aktuelle muligheder.
Jesper Langmack, chef for Polaris Flexible Capital til KapitalWatch | Foto: Polaris
Jesper Langmack, chef for Polaris Flexible Capital til KapitalWatch | Foto: Polaris

Der blev ikke gjort det store nummer ud af det i pressemeddelelsen fra Maj Invest, da fonden onsdag annoncerede salget af Sticks’n’Sushi til den internationale kapitalfond McWin. 

Men kapitalfonden Polaris var med på sidelinjen med både lån og køb af en mindre aktiepost via Polaris Flexible Capital, der dermed gennemførte Polaris´ tredje investering på den front siden lanceringen i februar 2022.

I 2024 kommer der mere fart under feltet.

Det siger Jesper Langmack, chef for Polaris Flexible Capital til KapitalWatch.

I pressemeddelelsen hed det kortfattet, at ”investeringen foretages i samarbejde med Polaris Flexible Capital, ledet af partnerne Jesper Langmack og Kent Brovn Arp.”.

Kan du beskrive hvordan og hvor meget I har hjulpet McWin med hhv. ansvarlig lånekapital og egenkapital – og hvordan I kom ind over?

”Jeg har været LP (investor, red.) i Maj Invests fond, så jeg kendte selskabet rigtig godt, og da muligheden kom, synes jeg, at det var superinteressant, så vi er både gået ind med ansvarlig lånekapital og minoritetsegenkapital.

Og det er lige præcis det, vores fond gør. Maj Invest, McWin og Polaris laver kontrolinvesteringer, mens vi laver minoritetsegenkapital-investeringer, hvor vi måske køber en lille andel på 5, 10 eller 20 procent. Eller vi kommer med det, der hedder juniorkapital (ansvarlig lånekapital, red.), altså kapitalen, der står mellem bankgæld og egenkapitalen.”

Stort behov derude

Ifølge Langmack er der et stort behov for den del i transaktioner, hvor en køber mangler et ekstra stykke gæld, som man ikke kan få i bankerne. 

”Det kommer vi så med. Bankerne har de senere år strammet deres kreditvilkår, så det er sværere og sværere at få bankfinansiering, og derfor kommer der nogen som os ind og tilbyder vores produkt. Det er meget fleksibel kapital, ikke en standardløsning, men skræddersyet til investeringscasen.”

Uden at gå i detaljer, som han udtrykker det, har Polaris sikret sig nogle governance-rettigheder i den type cases.

”Vi har minoritetsbeskyttelse i alt, som vi laver. Det er et grundprincip, vi har, at inden vi går ind ad en dør, skal vi vide, at vi kan komme ud igen. Både på gældssiden og på egenkapitalsiden.”

Jeg antager, at I får en højere rente end bankerne. Og du siger, at I bl.a. kommer ind, fordi bankerne strammer op. Så tænker man jo, at I kommer med, fordi kapitalfonden har problemer og af samme grund ikke kan låne mere?

”Det er en højere rente, ja, men sådan kan man slet ikke se på det. Den lommeregner, som en kapitalfond har, siger, at i dens ejerperiode, der typisk er fem år, skal den have tre gange pengene. Hvis du regner baglæns, svarer det til en intern rente på 25 procent. Oven i det får fonden så billig bankfinansiering, og vi kommer med lidt dyrere gæld, men lavere end deres afkastkrav på egenkapitalen.”

Så på den måde giver det meget god mening, og det er et instrument, der bruges meget, tilføjer han:

” Vi er også i de øvrige to investeringer, vi har lavet, kommet med vores juniorkapital, og det er i selskaber, der performer superfint.”

Knap en tredjedel af fonden i arbejde

Polaris lukkede i september 2023 fonden Flexible Capital, efter at investorer har skudt knap 1 mia. kr. i fonden. 

Polaris oplyser ikke navnene på sine investorer, men af CVR fremgår det, at investorkredsen bl.a. består af Lundbeckfonden, Siteimprove-stifterne Morten Ebbesen og Niels Ebbesen, investeringsselskaberne Hebo Danmark Holding og Hanssen Holding, C.L. Davids Fond og Samling samt investeringsselskabet Zafe, der hører under Zibrandtsen-familien.

Hvor stor er jeres investering i denne case?

”Det er ikke offentligt, men vores investeringer er typisk cirka 10 procent af fonden.”

Hvor mange millioner i jeres fond på knap en milliard kroner er ude at arbejde?

”Cirka 30 procent”

Det er da mindre, end i oprindelig forventede, ikke?

Jo, men det var med vilje. Vi lavede en first close 1. februar 2022, lige efter kom krigen i Ukraine, og vi var rigtig nervøse for, hvad skulle ske med renter og inflation. Og der havde vi investeringsmæssigt fuldstændig ret.”

Han tilføjer, at Polaris kiggede på 72 investeringsmuligheder og lavede kun én investering. 

”Og nogle af de investeringer, vi sagde nej til, er vi meget glade for i dag, at vi sagde nej til. Og vores investorer har fuld forståelse for det. Nu står vi i en situation, hvor vi har lavet to investeringer, som performer virkelig godt.

Vi kigger fremad, og vi kan mærke, at kvaliteten af deal flow og de muligheder, der kommer, er rigtig gode i øjeblikket. Og derfor kan vi også se flere investeringer for os i 2024. 2024 bliver et ret travlt år for os. Nu har vi tre deals, som vi er rigtig glade for.”

I sommeren 2022 lagde Polaris sig fast på en forventning om et årligt nettoafkast i fonden på 10-13 pct. 

Flere investeringer i 2024

Kan du sige, hvad de to investeringer har givet i afkast i 2023?

”De har givet et tocifret afkast, og det regner vi også med i år.”

Hvor mange investeringer tror du, I kommer til at gennemføre i 2024?

”Der kommer i hvert fald tre-fire investeringer oven i denne. Vi har en investeringsperiode, der går frem til 1. februar 2026, men vi regner med at være fuldt investeret allerede i løbet af 2025.”

På et eller andet tidspunkt antager jeg, at I begynder at pønse på, om I skal hente penge til en ny fond.

”Ja, men vi kommer ikke til at gøre det i 2024. Her er kun ét fokus, og det er at investere. Men indtil videre har vi fået positiv feedback fra investorerne, som også er glade for, at vi har været konservative i vores investeringsapproach.”

Kan du sige noget om, hvor mange penge I har i spil i forhold til Sticks’n’Sushi på hhv. lån og egenkapital?

”Det har vi ikke offentliggjort endnu. Men hovedvægten ligger på gældsinstrumentet.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også