Udenlandske kapitalfondes opkøb i Danmark tager igen fart

Danske kapitalfonde tager indtoget af udenlandske kapitalfonde med sindsro. Sverige og England fører an, men fonde fra en en række lande er aktive.
Investeringsdirektør, Thibault Vanpeene, Eiffel Investment Group, har efter første danske investering i 2023 kig på et par danske firmaer mere. | Foto: Eiffel
Investeringsdirektør, Thibault Vanpeene, Eiffel Investment Group, har efter første danske investering i 2023 kig på et par danske firmaer mere. | Foto: Eiffel

Den franske kapitalfond Eiffel Investment Group er med sine udmeldte planer om investeringer i Danmark blot en ud af en lang række internationale kapitalfonde, der investerer i danske virksomheder. Efter nogle år med faldende opkøb fra internationale fonde styrer antallet af opkøb igen mod samme niveau som for knap 10 år siden.

Det viser en opgørelse, som KapitalWatch har gennemført over de udenlandske kapitalfonde, hvis investeringer vi løbende dækker, samt en opgørelse fra Aktive Ejere.

Listen tæller over 35 udenlandske kapitalfonde, der tilsammen har investeret i mere end 75 danske virksomheder. 

Flere fonde kommer fra de nordiske lande med Sverige i front, men der er også fonde med udenlandske hovedkvarterer fra England, Holland, USA, Tyskland og Frankrig.

Spørgsmålet er, om flere af de store danske kapitalfonde kan mærke den øgede konkurrence på egen hjemmebane, og om det er en udfordring for danske kapitalfonde, hvoraf flere også selv opererer uden for landets grænser.

Flere aktive fra udlandet over 10 år

Ledende partner i Polaris, Jan Johan Kühl, kalder den udvikling ”fint nok”:

”Det hænger jo sammen med, at Norden og Danmark er attraktive. Men jeg synes, at der er nogle nuancer til det der, for der er også nogle stykker, der har trukket sig ud. Jeg synes ikke, vi oplever flere udenlandske fonde, der er mere aktiv over de seneste par år, men der er flere aktive end for ti år siden,” siger han til KapitalWatch.

Ifølge ledende partner i Capidea, Erik Balleby, mærker fonden især konkurrencen i forhold til de større virksomheder.

”Det ser vi især i den høje ende af virksomheder, vi kigger på, som er driftsresultater fra 10-50 mio. kr. Men vi føler dog, at vi har en fordel i form af et danske set up og et godt netværk i Danmark gennem de 17 år, hvor vi har været i gang og derfor kender en masse virksomheder,” siger han.

Sverige ligger i toppen i KapitalWatchs overblik med mere end 10 kapitalfonde, der opererer i Danmark, herunder store fonde som Nordic Capital og EQT. Flere svenske fonde har hver især et større antal danske porteføljevirksomheder. 

Vi har noteret ti fonde fra England, flere har dog typisk en enkelt investering i Danmark.

En af de seneste udenlandske kapitalfonde, der har meldt sig på banen er den franske kapitalfond Eiffel Investment Group, hvis investeringsdirektør, Thibault Vanpeene, KapitalWatch interviewede i december 2023. 

Fonden gjorde sin entré i Danmark i begyndelsen af 2023 med en investering på 10 mio. euro i danske Dall Energy – men har appetit på mere.

Thibault Vanpeene fortalte således, at det samlede investeringsniveau i Danmark bliver i omegnen af en kvart milliard kroner.

”Vi har gennem længere tid kigget på en række danske virksomheder, og vi er i øjeblikket i konkret dialog med to virksomheder, hvoraf den ene er inden for vedvarende energi. Det er en sektor, hvor vi har investeret i en række virksomheder, men lige nu kigger vi især på undersektorer inden for bl.a. service,” sagde han.

Internationale Kapitalfondes aktiviteter i Danmark siden 2000
Internationale Kapitalfondes aktiviteter i Danmark siden 2000

Aktive Ejere, der er lobbyorganisation for venture- og kapitalfonde i Danmark, udgav kort før årsskiftet til 2024 deres aktivitetsrapport 2022/23 med masser af statistik på fondenes aktiviteter i 2022. Her fremgår det (grafik), at aktivitetsniveauet siden 2019 - efter en årrække med fald - ”i internationale fonde har oplevet en stigning, mens der har været en vis usikkerhed og svingninger i de danske fonde. ” 

”Året 2022 har således været præget af, at internationale fonde har gennemført flere opkøb end deres danske modparter,” konkluderer foreningen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også