M&A-markedet rører på sig : Store aktieposter i spil hos investorer

Familien bag medicinalkoncernen Orifarm bekræfter, at et aktiesalg er en mulighed. Også en stor luns i Hempel har længe været i markedet, og måske er en post i Danish Crown på vej. 
Hempel-koncernen har en solid egenkapital, men også relativ høj gæld efter flere opkøb | Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
Hempel-koncernen har en solid egenkapital, men også relativ høj gæld efter flere opkøb | Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Flere M&A-aktører melder nu klart ud om en stigende aktivitet på det danske marked, og ikke mindst to store aktieposter er blandt samtaleemnerne i investormarkedet - og i flere medier. 

Hempel Fonden, der står bag en af landets største, ældste og verdensomspændende industrikoncerner, malingproducenten Hempel A/S, var i foråret i år i markedet for om muligt at hente milliarder og få en medinvestor ind i Hempel, erfarer KapitalWatch fra aktører på M&A-markedet.

”Hempel Fondens aktiesalg er interessant, den simrer derude lige nu,” som en kilde konstaterer.

Flere har noteret sig en salgsproces, hvis forberedelser begyndte for mere end halvandet år siden, og kilder peger på, at en lang proces i hvert fald et stykke ad vejen givetvis hænger sammen med de høje renter og den globale usikkerhed. Og en måske en for høj pris for investorerne set i det lys. 

En erfaren investor fremhæver også, at det er de helt store, kapitaltunge internationale fonde, der kan have interesse i den post, mens en anden tror, at det bliver et svært salg på grund af Hempel Fondens dominans.

En tredje, erfaren kilde i investormarkedet ser dog et aktiekøb i Hempel som en potentiel god case, da Hempel er veldrevet og ikke står over for en turn-around, som det var tilfældet med medicinalkoncernen Leo Pharma, hvor Nordic Capital købte sig ind. 

Hempels case, mener kilden, minder mere om Topsøe-familiens salg af af 30 pct. af aktierne til den singaporeanske kapitalfond Temasek i marts 2019. Her fik Haldor Topsøe flere finansielle muskler til opkøb og vækst forud for en potentiel børsnotering om nogle år.

Apropos børsnotering kan en eventuel udfordring for Hempel Fonden også være, mener en kilde, at en investor forud for et aktiekøb vil sikre sig en stærk exit-aftale, der eventuelt kan være en børsnotering.

Hempel Fonden har gennem hele forløbet forholdt sig tavs, og bestyrelsesformand i Hempel Fonden og Hempel A/S, advokat i Bruun-Bech, Richard Sand, har da heller ikke lyst til at fortælle KapitalWatch, hvor sagen står netop nu:

”Vi kommenterer ikke på rygter,” lyder det kortfattede svar.

Toprådgivere på plads

Hempel, der er mest kendt for sin skibsmaling, er leverandør af maling til flere forretningsområder, og tilbage i foråret 2022 kunne mediet Insidebusiness fortælle, at virksomhedens eneejer, Hempel Fonden, var på investorjagt. Målet skulle være at afhænde 20-30 procent af aktierne. 

Ifølge mediet var den internationale corporate finance-rådgiver Rothschild i foråret 2022 hyret til opgaven, mens advokatfirmaet Gorrissen Federspiel var juridisk rådgiver, og det var ifølge KapitalWatchs oplysninger fortsat tilfældet tidligere i år. 

For et år siden, i oktober 2022, skrev Børsen opfølgende, at der ”lige nu arbejdes på højtryk for at gøre virksomheden klar til et salg.” Mediet kunne også fortælle, at ”Hempel-toppen i fortrolighed har hyret det prestigefyldte konsulenthus McKinsey til at udarbejde en detaljeret rapport on en såkaldt ”vendor due dilligence”, der skal kortlægge koncernens markedsposition”. En melding, som Hempel hverken be- eller afkræftede.

I foråret 2023 var Hempel Fonden, som nævnt, igen aktiv i markedet for via rådgivere at præsentere casen for potentielle investorer, herunder formentlig kapitalfonden CVC, oplyser en kilde.

Siden marts i år har der været stille om sagen, der jo har kørt i en periode, hvor inflationen, høje renter og krigen i Ukraine har været med til at sætte dybe, negative aftryk på markedet for transaktioner og kapitalrejsning. Der har med andre ord tilsyneladende ikke været investorer, der indtil videre har bidt på til den pris, som sælger forventede.

Tilfredshed med regnskab

Udgangspunktet for at intensivere salgsprocessen er ikke - trods de hårde tider - så ringe endda i forhold til det seneste regnskab for 2022 for Hempel-koncernen.

”Vi er supertilfredse med resultaterne og driftsindtjeningen i et år, der på grund af Rusland, høj inflation, forsyningskæder og stigende priser på råvarer har været udfordrende,” sagde topchef Michael Hansen i et interview med ShippingWatch i maj i år i kølvandet på regnskabet.

Omsætningen steg således sidste år 23,8 pct. til 2.159 mio. euro - svarende til 16 mia. kr., og driftsresultatet (ebitda) endte på 257 mio. dollar (godt 1,9 mia. kr.). En stigning på næsten 26 pct.

Ikke mindst de skærpede klimakrav i shippingindustrien har affødt højere efterspørgsel på dyr, miljøvenlig skibsmaling. Marine-forretningen oplevede en markant fremgang på 33 pct. til en omsætning på 626 mio. euro. Skibsmaling er et af fire forretningsområder i Hempel-koncernen, de øvrige er Energy, Infrastructure og Decorative. 

Flere opkøb og høj gæld

Flere forhold indikerer også, at det giver mening for Hempel Fonden at hente risikovillig kapital udefra: En ny topchef kom på plads sidste år, virksomheden har en relativ høj gæld efter nyligt gennemførte opkøb, og Hempel har en plan om at sætte yderligere fart under opkøb som led i en ambitiøs vækstplan.

KapitalWatchs søstersite ShippingWatch følger Hempel-koncernen tæt, og i et interview i efteråret 2022 med den dengang nye topchef Michael Hansen, kom det frem, at Hempel leder efter nye strategiske opkøb for at fordoble omsætningen frem mod 2025. 

Koncernen satte i 2020 fut under en vækststrategi, kaldet ’Double Impact’, hvor det finansielle mål er en fordobling af omsætningen fra 1,5 mia. euro til 3 mia. euro (godt 22 mia. kr.) i 2025.

”En betydelig del af den vækst, som vi skal realisere, vil komme fra opkøb. Det bliver opkøb, som vi lægger oven i de to opkøb, som vi startede med i 2021,” sagde Michael Hansen.

Dermed refererer han til, at Hempel i april 2021 købte den australske malingproducent Wattyl fra The Sherwin-Williams Company med base i USA. I efteråret 2021 købte virksomheden britiske Farrow & Ball af kapitalfonden Ares Management Corporation.

Hempel-koncernen har ifølge ShippingWatch de senere år mangedoblet gælden, bl.a. for at kunne finansiere opkøb og investeringer. Den rentebærende gæld er fra 2019 til 2022 vokset fra 86 mio. euro til 1.052 mio. euro, cirka 7,9 mia. kr. Det høje renteniveau har imidlertid sat sine spor, således at resultatet før skat i 2022 landede på 37 mio. euro sammenlignet med et plus på 58 mio. euro i 2021.

Et positivt flueben i en salgsproces er det også, at usikkerheden om Hempels engagement i Rusland er væk. Koncernen lukkede sin russiske aktiviteter ned den 1. marts 2022 og bebudede kort efter, at koncernen ville sælge den russiske forretning og forlade landet i 2022. Det russiske selskab Atomstroykomplex overtog dog først Hempels russiske fabrik i sommeren 2023.

Familien undersøger muligheder i Orifarm

KapitalWatch skrev i sidste uge, at bestyrelsesformand Hans Bøgh-Sørensen, der sammen med sin familie ejer medicinalkoncernen Orifarm Group A/S, undersøger muligheden for at få en medinvestor ombord.

”Orifarm kan bekræfte, at vi har igangsat en proces, der skal afklare, hvorledes vi bedst muligt kan sikre Orifarm tilstrækkelig økonomisk handlekraft, herunder afdække muligheden for en medinvestor. Uanset udfaldet af denne proces, vil vores nuværende ejere, Bøgh-Sørensen familien, fortsætte som dedikerede og kontrollerende ejere af Orifarm,” hed det fra Orifarms kommunikationsafdeling i en mail til KapitalWatch - suppleret af et citat fra Hans Bøgh-Sørensen:

”Siden vi grundlagde Orifarm for snart 30 år siden, har vækst og udvikling været en stor del af vores grundværdier og drivkraften bag Orifarms succes. Som familie og ejere ønsker vi at sikre, at alle forudsætninger er til stede for den videre udvikling af Orifarm.”

Danish Crown åbner for salg

En spændende nyhed kom dog også frem i denne uge, om end et aktiesalg her givetvis er længere ude i fremtiden: Den netop afgåede formanden for den andelsejede kødkoncern, Erik Bredholt, åbnede i et interview med Finans for eksterne investorer i koncernens tre store datterselskaber, som omfatter DAT-Schaub, Sokolow og KLS.

”Det er åbenlyst, at der skal ske noget gennemgribende. Vi er allerede i fuld gang med en kæmpe spare- og effektiviseringsplan, men det her er så voldsomt, at vi ikke kan spare os ud af det. Vi skal sørge for, at der også er luft til at være offensiv og skabe vækst. Vi får bedre muligheder for at forløse hele koncernens vækstpotentiale, hvis vi trækker eksterne medejere med intelligent kapital ind i vores datterselskaber,” sagde han.

Generelt set har der efter et lunkent M&A-marked i 2022 og begyndelsen af 2023 været positive takter fra nøgleaktører i anden halvdel af 2023.

Som KapitalWatch skrev i efteråret viser de seneste tal for tredje kvartal i år fra Beierholm Corporate Finance, at 2023 tegner til at blive et stærkt M&A-år. Og Klaus Thune, nordisk topchef i den amerikanske storbank J.P. Morgan, vurderer ifølge Børsen i denne uge, at antallet af virksomhedshandler i Danmark kommer stærkt igen i 2024, og det ændrer høje renter og krige i Mellemøsten og Ukraine ikke på.

”Vi har haft en række store handler i år, og vi føler os relativt sikre på, at 2024 bliver endnu bedre. Når vi kigger på transaktionsaktiviteten og på de planer, der er lagt for fremtiden nu, så ser det rigtig sundt ud,” siger han og peger på, at det er de store handler, der ser ud til at lykkes i det nuværende marked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også