Fuzion solgt til fond: "Vi havde brug for nogen med adgang til kapital"

Hostingselskabet Fuzion vil på kort sigt bygge to nye datacentre i Danmark. Det er dog kapitaltungt, og efter et svært 2022 havde Fuzion brug for hjælp til finansieringen. 
Christian Holm Christensen er adm. direktør i Fuzion. Han har tidligere været topchef i Globalconnect. | Foto: Fotobooking.dk/zibra/pr
Christian Holm Christensen er adm. direktør i Fuzion. Han har tidligere været topchef i Globalconnect. | Foto: Fotobooking.dk/zibra/pr
af NIKOLAJ HARDING

Hostingselskabet Fuzion er blevet solgt til den finske infrastrukturfond Capman Infra.

Baggrunden for salget til Capman Infra, som køber hele Fuzion, skal findes i, at det danske hostingselskab har store planer for fremtiden og vil udvide sit fysiske aftryk i Danmark. Og det kræver kapital.

”Jeg vil ikke sige, at vi var nødt til at sælge, for man har altid et valg. Men vi kunne også se, at vi havde brug for at få nogen, som har adgang til kapital, for at kunne fortsætte den rejse, vi er på,” siger Christian Holm Christensen, adm. direktør i Fuzion, til ITWatch.

Capman Infra er infrastrukturfonden i det finske investeringsselskab, der er børsnoteret i Helsinki, der har en række andre fonde, der fokuserer på andre sektorer. 

Christian Holm Christensen forklarer, at han er glad for salget, og at det er godt for virksomheden. 

For på kort sigt omhandler den omtalte rejse for Fuzion om, at selskabet vil bygge yderligere to Fuzion-datacentre - ét i Østdanmark og ét i Vestdanmark - og det er meget kapitaltungt at begive sig ud på.

”Derfor gav det mening på alle måder at få nogle ind Capman, som har den rigtige vision,” siger Christian Holm Christensen, som fortæller, at Fuzion vil starte byggeriet af centrene hurtigst muligt. 

Christian Holm Christensen ønsker ikke at oplyse, hvad infrastrukturfonden har betalt for Fuzion, men fortæller, at parterne er blevet enige om en ”fair pris”.

Købet afventer stadig endelig godkendelse fra myndighederne, og når det er på plads, fortsætter Christian Holm Christensen i rollen som adm. direktør, og han geninvesterer i det nye setup.

Søgte selv finansiering

Fuzion driver på nuværende tidspunkt fire datacentre på dansk jord, og datacentre kræver meget strøm. Christian Holm Christensen har tidligere over for ITWatch fortalt, at energikrisen gik hårdt ud over selskabet, og han forventede det første underskud i selskabets historie i 2022.

Så galt gik det imidlertid ikke for Fuzion, som kom ud af 2022 med et overskud på 915.000 kr. Men de hårde vilkår understreges med et blik på 2021, hvor bundlinjen i selskabet lød på 5,26 mio. kr.

Samtidigt skrumpede selskabets egenkapital fra 10,9 mio. kr. i 2021 til 1,8 mio. kr. i 2022.

Dette har også spillet ind i forhold til at sælge, fortæller Christian Holm Christensen: 

”Energikrisen har jo bestemt ikke gjort det nemmere og har fjernet en ekstrem mængde likviditet fra os, som skulle være gået til at investere ind i det her. Så vi blev selvfølgelig nødt til at spørge os selv: Hvad gør vi så?”

Fuzion-topchefen forklarer, at hostingselskabet som udgangspunkt gerne selv havde foretaget de næste træk på selskabets videre færd, og derfor var Fuzion selv aktivt ude og lede efter finansiering inden salget til Capman.

”Det har vist sig at være overraskende svært. Det er ikke, fordi bankerne har været specielt villige til det,” siger Fuzion-topchefen.

Nordeuropæisk strategi

I stedet bød Capman sig til, og Christian Holm Christensen fortæller, at salgsprocessen er gået hurtigt, siden fonden kom ind i billedet første gang. 

På længere sigt ønsker Fuzion at udvikle sig fra en ren dansk spiller til en spiller med aftryk i Nordeuropa. Og skal man tro Christian Holm Christensen, så er Capman derfor et perfekt match for Fuzion. 

Det skyldes bl.a., at Capman i maj købte det hollandske selskab Serverius. 

”Det selskab er fuldstændig magen til vores, og Capman Infra ser efter at lave en mere nordeuropæisk strategi. Og det kunne vi i virkeligheden godt tænke os,” siger Christian Holm Christensen.

Capman oplyser selv, at investeringen i Fuzion sker i forlængelse af købet af Serverius for at skabe en nordeuropæisk datacenter-platform. 

Derfor vil Fuzion fremadrettet rette blikket mod potentielle udenlandske kunder udover et fokus på nye datacentre i Danmark. 

”Når man bliver en del af et nordeuropæisk setup, så kommer der også lidt flere internationale kunder ind,” siger Christian Holm Christensen. 

Han vurderer, at markedet i løbet af det næste årti vil begynde at trække mere og mere produktion hjem fra Kina, da det er blevet for usikkert at have produktionen dér. 

”Det er det, vi kan se, og det er det marked, som i virkeligheden kommer rullende, og det betyder, at så nytter det ikke noget, at vi i virkeligheden er udsolgt i vores setup,” siger Fuzion-topchefen. 

Han forklarer, at Fuzion allerede er begyndt at få internationale kunder ind, som selskabet ikke plejede at få. 

Fuzions nye ejere har hovedsæde i Finland, men er også til stede i Sverige, Danmark, Norge, England og Luxembourg. 

Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også