Softwareselskab afviste stribe af bejlere inden salg: "Var tæt på at gøre det igen"

Sirenia er blevet kontaktet af investorer flere gange og var lige ved at sige nej igen til interesseret køber, men har valgt at sælge, fordi ny ejer kan åbne døren til flere markeder. 
Sirenias softwarerobotter har fundet anvendelse på flere områder i samarbejde med Odense Universitetshospital (billedet) | Foto: Odense Universitetshospital / Pr
Sirenias softwarerobotter har fundet anvendelse på flere områder i samarbejde med Odense Universitetshospital (billedet) | Foto: Odense Universitetshospital / Pr

Softwareselskabet Sirenia har ikke været på jagt efter investorer eller gået med salgstanker, men for nylig blev selskabet alligevel solgt til svenske Alfa eCare, som har den hollandske kapitalfond Main Capital Partners som hovedaktionær. 

Sirenia blev stiftet i 2016 og leverer robotløsninger til sundhedsvæsenet, og adm. direktør og medstifter Freddy Lykke fortæller, at man har valgt at sælge, fordi salget åbner døren til nye markeder, hvor selskabet ikke er i dag. 

”Vi har fået en masse henvendelser de seneste år fra forskellige investorer, der gerne ville investere i os eller købe os, og det har vi bare sagt nej til gang på gang, men så kom Main til os, og de skilte sig ud ved kun at være fokuseret på software og særligt it i sundhedsvæsenet,” siger Freddy Lykke. 

Han fortæller, at Main Capital Partners skiller sig ud ved de andre bejlere, fordi en række af selskaberne i kapitalfondens portefølje har kunder, som Sirenia også gerne vil samarbejde med. 

”Mange af selskaberne i Mains portefølje er potentielle partnere for os, og vores forventning er, at vi gennem dem meget hurtigere kan få nogle flere partnere og dermed få noget mere forretning på markeder, hvor det ellers vil tage os meget længere tid at komme ind,” siger Freddy Lykke. 

Vil fortsætte i selskabet

Han fortæller, at det blandt andet været en række fonde, der tidligere har rakt ud til Sirenia med henblik på at købe hele eller dele af virksomheden, som Freddy Lykke stiftede sammen med Martin Mogensen og Jonathan Bech Bunde-Pedersen. 

Der har heriblandt har været henvendelser, hvor stifterne ikke var tiltænkt en rolle i selskabet, som var interessant på den lange bane. 

”Det er ikke noget, som har været interessant for os, for vi ønsker fortsat at blive ved med at bygge virksomheden og blive i de samme roller, som vi har været i hidtil. Vi har ikke haft noget ønske om at komme ud af virksomheden. Det er slet ikke det, vi er interesseret i,” siger han. 

Freddy Lykke understreger, at stifterne ikke på nogen måde har afsøgt muligheden for at sælge selskabet eller få investorer ombord og heller ikke har haft behov for at få kapital ind, fordi Sirenia har tjent penge i sine seneste regnskabsår. 

”Nej overhovedet ikke. Vi var også lige ved at sige nej til det her. Vi havde aldrig hørt om Main eller Alfa eCare, men af en eller anden grund valgte vi at tage et møde for at høre nærmere,” siger Freddy Lykke, der fortæller, at man tog mødet på grund af Main Capital Partners fokus på softwarevirksomheder. 

Fem markeder i kikkerten

Sirenia har i dag kunder i Danmark, Sverige og USA, og efter sommerferien er planen at forsøge at træde ind på markederne i Tyskland, Holland, Schweiz, Spanien og Portugal.

”De andre selskaber i Mains portefølje kan være trædesten ind til nogle nye kunder i lande, hvor vi ikke er tilstede i dag.”

”Når vi hidtil har skullet finde nye partnere, kan det tage op til tre år fra den første kontakt, til det rigtigt er oppe at køre, men den tid forventer vi at kunne skære drastisk ned, fordi vi får en kortere vej ind til nye partnere og dermed vil kunne vokse hurtigere, end vi ellers kunne have gjort” siger han.

Sirenia har fra starten primært solgt via partnere, og det spor vil man holde fast i med den nye ejer. 

”Det har lige fra start været vores strategi at have partnere som vores ressourcer ude i markedet, fordi vi ikke havde kapital til selv at gøre det, men nu er det den oplagte vej at køre videre på, fordi der nu er en masse selskaber i Main, som kan hjælpe os videre,” siger Freddy Lykke. 

Holder pris hemmelig

Freddy Lykke ønsker ikke at oplyse Sirenias omsætning. Selskabets bruttofortjeneste lød sidste år på 10,2 mio. kr., mens overskuddet på bundlinjen var 4,8 mio. kr.

Han fortæller, at selskabet i sin levetid er vokset 25-50 pct. om året, og at man forventer at kunne holde den kadence. 

”Det forventer vi at kunne blive ved og måske også overgå, men omvendt skal man også være realistisk. En ting er at have en hurtigere adgang til potentielle partnere, men vi skal stadigvæk selv have lavet aftalerne,” siger Freddy Lykke. 

Der er ifølge Freddy Lykke ikke lagt nogle konkrete mål for, hvor meget selskabet skal vokse. 

”Der ligger ikke noget krav om, at vi skal fordoble omsætningen næste år. Det er et langt sejt træk, hvor målet er at skabe nogle gode og langsigtede kunderelationer. Det har været vigtigt for os, at Main tænker langsigtet, siger han.

Parterne har aftalt ikke at oplyse salgsprisen, men Freddy Lykke siger, at det ikke har været pengene, som har været afgørende for at sælge.

”Det er ikke pengene, der driver os. Vi mener, at vi har lavet et godt produkt og synes, at det er supersjovt at få det udbredt. Mange af de andre henvendelser, vi har fået, havde ikke samme adgang til potentielle kunder, og derfor har det ikke været noget for os,” siger han.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også