Kapitalfond forlænger periode for kapitalrejsning i ny milliardfond

Catacap havde et mål om at lukke for kapitalrejsningen i sin nyeste fond, der bliver kapitalfondens største, hen over sommeren i år. Det var ifølge partner Vilhelm Hahn-Petersen ikke muligt at nå.
Vilhelm Hahn-Petersen, medstifter og partner i Catacap, der er i gang med kapitalrejsningen i sin tredje fond | Foto: Catacap / PR
Vilhelm Hahn-Petersen, medstifter og partner i Catacap, der er i gang med kapitalrejsningen i sin tredje fond | Foto: Catacap / PR

Catacap har forlænget perioden for kapitalrejsningen i sin nyeste kapitalfond, der er Catacaps tredje.

Det bekræfter Vilhelm Hahn-Petersen, medstifter og partner i Catacap, over for KapitalWatch.

Målet var at lukke første tilsagnsrunde i slutningen af 2022. Det lykkedes. 

Dernæst var målet en såkaldt final close i fonden hen over sommeren i år. Med de første sommermåneder bag sig må Vilhelm Hahn-Petersen konstatere, at det til gengæld ikke er muligt at nå.

”Lige nu tager det bare længere tid, end vi kunne have håbet på, og realiteten er, at fonden kommer til at stå åben indtil ultimo 2023,” siger han.

”Det skyldes, at markedet for fundraising er temmelig trægt i øjeblikket.”

Hårdt marked for kapitalrejsning

Han peger på flere faktorer. 

For det første, at der er rykket ved balancen mellem udbud og efterspørgsel på kapitalrejsende fonde. 

De seneste år har været yderst aktive investeringsår for mange kapitalfonde, hvorfor flere står på spring til at rejse nye fonde lige nu og tidligere, end de normalt ville have gjort det.

”Mange, som normalt ville være tilbage på markedet efter fem år, er kommet det efter tre-fire år. Det betyder, at der er trængsel ved hoveddøren,” siger Vilhelm Hahn-Petersen, der samtidig oplever en vedblivende tøven hos nogle investorer.

”Der er stadig nogle, som pga. inflation, krigen i Ukraine osv. sidder en smule på hegnet og overvejer, om de skal investere nu eller se tiden an. Jeg tror dog, at det vil ændre sig over den kommende tid,” siger han.

En sidste faktor er den såkaldte denominator effect

Institutionelle investorer, som pensionskasser, har typisk en begrænsning på, hvor meget de må investere i alternative aktiver i procent af deres totale aktivmasse. Så når deres børsnoterede aktieportefølje bliver mindre værd, bliver deres rådighedsbeløb til alternativer tilsvarende mindre. 

Og det seneste snart halvandet år er værdierne på aktiemarkederne faldet generelt.

”Det samlede billede er, at det er et pænt hårdt marked at rejse kapital i, og det er på trods af, at vi ligger med en rigtig pæn performance i begge vores tidligere fonde,” siger Vilhelm Hahn-Petersen.

Vil vokse yderligere

Som KapitalWatch skrev i oktober sidste år, er Catacaps ambition at rejse sin hidtil største fond. 

Ifølge Vilhelm Hahn-Petersen skal Catacap ”nok komme i mål”.

”Vi er gradvist på vej mod målet. Vi laver en yderligere closing, inden vi går på sommerferie, og den bringer fonden et godt stykke op mod samme størrelse som vores anden fond,” siger han. 

Catacaps anden fond, Catacap II, blev etableret i 2017 og har en samlet kapitalramme på 1,8 mia. kr. Den er markant større end sin forgænger, Catacap I fra 2012 med et samlet tilsagn på lidt over en mia. kr.

”Vi voksede med over 60 pct. fra vores første fond til den anden. Det er måske lidt for ambitiøst at sige, at vi skal vokse med det samme i det nuværende marked, så det er nok mere i niveauet 20-30 pct., hvis jeg umiddelbart skal sige noget,” siger Vilhelm Hahn-Petersen:

”Det vil være super tilfredsstillende, hvis det er tilfældet.”

Det nuværende tilsagn i den tredje fond kommer i overvejende grad fra Catacaps eksisterende investorer. Blandt dem er Dansk Vækstkapital og Chr. Augustinus Fabrikker, der begge er registreret som medejere af fonden i CVR.

Ifølge Vilhelm Hahn-Petersen er det primært nye investorer, som skal sikre, at Catacaps nye fond kommer i mål i løbet af det næste halve år.

Første investeringer på plads

Den nye fond, Catacap III, blev lanceret sidste år i kølvandet på, at investeringsperioden i Catacaps anden fond udløb. Det skete 30. juni efter to investeringer i starten af året.

I oktober fortalte Vilhelm Hahn-Petersen, at Catacap havde flere konkrete investeringer på vej, som forventeligt ville blive til noget inden årets udgang. 

Allerede i november kunne Catacap annoncere den første investering i sin tredje fond. Det var i hobbyvirksomheden The Army Painter, som Catacap købte 60 pct. af for et trecifret millionbeløb. 

I april kunne Catacap annoncere yderligere en investering i fonden, denne gang i en betydelig majoritetsandel i NLM Vantinge, som bl.a. behandler og leverer flydende fedt til biogas- og foderproduktion.

Den tidlige aktivitet i fonden spiller også en rolle i forhold til den igangværende kapitalrejsning og kan få betydning for særligt de nye investorer, forklarer Vilhelm Hahn-Petersen.

”Da vi rejste vores første fond, nåede vi at lave tre investeringer og to add-ons til den ene af dem, før vi lukkede 60 pct. af investorerne ind i fonden. Så det betyder helt klart noget, at de kan se, hvad de køber sig ind i,” siger han og understreger, at det ikke spiller en rolle i forhold til Catacaps investeringsstrategi:

”Vi skal ikke lave investeringer bare for at få commitments til fonden. Det skal være gode investeringer i sig selv.”

Plads til flere investeringer

I både den første og anden fond lavede Catacap syv platformsinvesteringer. I den nye vil Catacap gerne have lidt flere. Otte-ni stykker, lader Vilhelm Hahn-Petersen forstå.

”Vi mener, det vil være mere hensigtsmæssigt med et par investeringer mere i fonden. Det giver mere fleksibilitet og større spredning af risikoen. Det er vores eksisterende investorer enige i og har bakket op om,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også