Tidligere topfolk i Irma intensiverer investorjagt

Irmas nu fhv. kædedirektør Jan Erik Larsen og den tidligere adm. direktør Alfred Josefsen mener ikke, at mulighederne for at finde en eller flere nye ejere af dagligvarekæden er udtømte.
"Jeg kan jo se, at der er interesse. Det er selvfølgelig det, som jeg og Alfred Josefsen vil afdække i den kommende tid.,” siger Jan Erik Larsen. | Foto: Irma.
"Jeg kan jo se, at der er interesse. Det er selvfølgelig det, som jeg og Alfred Josefsen vil afdække i den kommende tid.,” siger Jan Erik Larsen. | Foto: Irma.

En duo med den nu forhenværende kædedirektør i Irma, Jan Erik Larsen, og kædens tidligere og mangeårige adm. direktør, Alfred Josefsen, agter at genoptage dialoger med potentielle investorer efter Coops beslutning om at lukke dagligvarekæden. Det siger Jan Erik Larsen til KapitalWatch.

De to tidligere topfolk i Irma lykkedes ikke med at finde et reelt alternativ sidste efterår til lukningen af kæden. En proces, hvor også den nuværende koncerndirektør i Coop Danmark, Allan Kristoffersen, deltog.

Ansvaret for investorsporet sidste efterår lå i hænderne på Jan Erik Larsen, der har forladt Coop i protest mod lukningen af Irma. En lukning, som Alfred Josefsen har kaldt vild, voldsom og vanvittig.

Er mulighederne udtømte?

”Nej, det vil jeg ikke mene. Men i den proces, vi har været igennem sidste efterår med potentielle investorer, manglede vi at få en retail-investor med. Det var en betingelse fra de øvrige investorer. Når investorer er til stede i andre brancher, skal de have nogen med, som enten er i branchen eller også kender branchen.”

Men det lykkedes altså ikke at finde en detail-investor?

”Det er der ikke forsøgt. Direktionen og bestyrelsen (i Coop, red.) vil nok sige, at der er undersøgt nogle muligheder. Det er også rigtigt, men vi havde en liste med nogle flere personer, vi gerne ville undersøge i forhold til, om der var muligheder, men det fik vi ikke lov til.”

Så der var en grænse for, hvor langt i kunne gå i processen med Coops billigelse?

”Ja.”

Mener du, der er retailinvestorer, som kunne være relevant i forhold til Irma?

”Ja, det er der. Det kan jeg også fornemme, efter at Irma-pigen hoppede ud af æsken i går med Coop’s meddelelse. Jeg kan jo se på diverse medier og i kommentarer, at der er interesse. Det er selvfølgelig det, som jeg og Alfred Josefsen vil afdække i den kommende tid.”

Så i står frit nu til at arbejde videre med processen?

”Ja, det gør vi.”

Nu har Irma jo været en underskudsforretning i længere tid. Flere eksperter i detailhandlen har også været ude at sige, at de behov, Irma opfyldte i markedet i mange år, ikke længere er tilstede, og at Irmas rolle heller ikke længere er så vigtig blandt forbrugere, som den har været. Hvad siger du til det?

”Der er to-tre vigtige overskrifter på det spørgsmål. En af årsagerne er, at Coop ikke har investeret i og udviklet Irma i for mange år. Der var integrationen i Coop helt tilbage i 2012, men i særdeleshed, da man nedlagde Irmas egne indkøbs- og vareafdelinger. Dermed mistede Irma fuldstændig sin identitet. En anden forklaring handler om kritisk masse. I samme periode lukkede man 17 butikker fra 82 til 65 butikker i dag. Så kom Irma til at mangle afsætningskanaler.”

”Så er det klart, at når der kommer en global krise, hvad enten det er en finanskrise som i 2008 eller nu i forbindelse med inflation, krig og energikrise, er kunsten jo at holde vejret. Udviklingen for Irma under finanskrisen og i dag er fuldstændig identisk. Der er ikke nogen forskel. Men har man ikke økonomiske muskler til at gøre noget, sker der jo det, som Coop har meldt ud.”

Coop har jo meldt ud, at nogle Irma-butikker integreres i Coop, mens andre lukkes. Men andre ord står Coop vel i et dilemma, hvis i skulle lykkes med at finde investorer?

”Ja, det er klart. Det vil kræve, at Coop vil være med på at se den vej igen. Det har de jo tidligere sagt ja til, men direktion og bestyrelse valgte af en eller anden årsag at stoppe processen. Så det er klart, det vil kræve, i gåseøjne, deres billigelse at se på det igen og på en anden måde, end de har valgt at gøre lige nu.”

Kigger i uden for Danmarks grænser, når vi taler om detailinvestorer?

”Der er ingen begrænsning.”

Er der relevante detail-investorer herhjemme?

”Ja, det er der.”

Hvem?

”Det vil jeg ikke nævne. Men helt generelt findes der både investorer og nogle, som er blevet rigtig godt rige ved dygtige forretningshandler, og som også har et hjerte for kvalitet og kan se et perspektiv i det.”

Er nogle af dem fortsat relevante i den proces, du står i spidsen for?

”Ja.”

Har i regnet på, hvad Irma kan være værd?

”Ja, det er der regnet på. Både i forhold til ejendomsporteføljen og en vurdering af, hvad et brand som Irma koster.”

KapitalWatch forsøger at få en kommentar fra Coop Danmark. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også