Dansk-stiftet kapitalfond med flere kendte navne vil rejse ny milliardfond

En Lego-arving og tidligere partnere i EQT og McKinsey er stærkt involveret i den dansk-stiftede kapitalfond Zoscales Partners, der er i færd med at rejse sin anden fond på over 1,2 mia. kr. til investeringer i Østafrika.
Jacop Rentschler, managing partner, Zoscales Partners. | Foto: ZoscalesPartners
Jacop Rentschler, managing partner, Zoscales Partners. | Foto: ZoscalesPartners

Den dansk-stiftede kapitalfond Zoscales Partners, der investerer i virksomheder i Østafrika med opbakning fra en række større danske investorer og familiefonde, vil rejse over 200 mio. dollars, 1,2 mia. kr., i sin anden fond og har en ambition om at levere et afkast på 25 pct.

Zoscales Partners ledes af dansk-schweizeren Jacop Rentschler, med en fortid i bl.a. UBS, Nordea Asset Management og Rothschild Bank, og dansk-etiopieren Ashenafi Alemu, der har adskillige års erfaring med private equity-investeringer i Østafrika og inden for management consulting.

Jacop Rentschler og Ashenafi Alemu stiftede Zoscales Partners tilbage i 2014 og rejste den første fond tre år senere på 75 mio. dollars.

Kendte investorer

Halvdelen af kapitalen til den første fond kom bl.a. fra den statslige danske investeringsfond for udviklingslande, IFU, International Finance Corporation, IFC, under Verdensbanken og lignende investorer.

Den anden halvdel talte bl.a. Lego-arvingen Casper Kirk Johansen, ligesom Peter Korsholm, tidligere EQT-partner og chef for den svenske kapitalfonds danske kontor, og Christian Mariager, tidligere mangeårige partner i McKinsey, optræder i investorkredsen.

Peter Korsholm og Christian Mariager indtager samtidig formandsposterne i henholdsvis investeringsudvalget og advisory board i Zoscales Partners.

Mens godt halvdelen af kapitalen i den første fond er investeret i fem mindre og mellemstore virksomheder i Etiopien og Kenya, optræder flere østafrikanske lande som fokusområde for den anden fond.

Et vækstområde

"Når vi er startet i Etiopien og nu går videre til andre østafrikanske lande, så skyldes det selvfølgelig, at Ashenafi Alemu kommer fra Etiopien, men det skyldes også, at Østafrika er et økonomisk vækstområde, som kører bedre end flere andre steder i Afrika."

"Aftalen om The African Continental Free Trade Area vil derudover betyde meget for de regionale markeder, som Østafrika, der har over 300 mio. indbyggere," siger Jacop Rentschler.

Han lægger ikke skjul på, at Afrika er et kompliceret kontinent at gøre forretninger i, og at det også handler om fravalg af en række lande, som enten er for korrupte, politisk ustabile og med dårlig infrastruktur, svagere ledere og forsyningskæder.

Kontrol af sælgere

"Man kan spørge sig selv, hvorfor vi overhovedet vælger at forlade gode job og i stedet satse på Østafrika. Jeg vil svare: "Hvorfor ikke?" Der er mange gode investeringsmuligheder i Afrika, men selv dygtige folk har svært ved at rejse penge. Her mener vi, at vi kan gøre en stor forskel for selv de relativt mindre beløb, som vi arbejder med," siger Jacop Rentschler:

"Vi bruger meget tid på at tjekke dem, der ejer virksomheden, for at afgøre, om de er i orden rent moralsk og forretningsmæssigt. Jeg vil sige, at 50 pct. af investeringsarbejdet ligger i tjek af sælgerne for at undgå svindlere. Vi havde et eksempel med en virksomhed, hvor ejeren havde fået pengene til virksomheden ved at stjæle fra en anden virksomhed. Den slags holder vi os langt fra."

Zoscales Partners går altid efter at få aktiemajoriteten i de virksomheder, der investeres i. Det er imidlertid ikke altid muligt i kraft af det manglende kendskab til private equity, ligesom det kan være svært af få forståelse for, at selskaberne senere hen skal sælges videre. Lykkes det ikke at få majoritet, sikrer Zoscales sig retten til at ansætte ledere og med kontrol over forretningsplaner, udgifter og andre væsentlige forhold.

Videresalg

"Vi ønsker at eje selskaberne i fire-fem år, og vi ved næsten altid, hvem vi vil sælge videre til, før vi overhovedet investerer. Det er nødvendigt, fordi der ikke er så meget likviditet for handel med virksomheder i Østafrika. Det betyder også, at en god virksomhed ikke altid er et godt køb, hvis det vurderes, at den bliver svær at sælge igen," siger Jacop Rentschler.

A.P. Møller Capital skruer op for investeringer i Afrika 

IFU investerer i grønt afrikansk selskab 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også