Copenhagen Infrastructure Partners vil rejse 50 mia. kr. til grøn infrastruktur

Copenhagen Infrastructure Partners er gået i gang med at rejse 5-7 mia. euro til en ny fond, der skal investere i grøn infrastruktur.
Foto: Acciona
Foto: Acciona
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Ørsted-konkurrenten Copenhagen Infrastructure Partners fortsætter sit vilde vokseværk og er i al hemmelighed begyndt arbejdet med at rejse næsten 50 mia. kr.

Ifølge Finans’ oplysninger er kapitalforvalteren i dialog med flere af sine investorer som Pensiondanmark om at stifte en ny fond, der skal investeres i grøn infrastruktur som havvind og solceller.

Fonden forventes at blive på mellem 5-7 mia. euro, og ifølge en kilde lander den sandsynligvis i toppen af det interval, da investorer står på spring for at investere i specielt grøn infrastruktur.

Partner i CIP, Michael Hannibal, ønsker ikke at kommentere oplysningerne.

"Lige nu er der fuldt fokus på at levere på vores projekter," siger han.

Copenhagen Infrastructure Partners’ eksisterende fonde har gjort det godt og leveret et afkast i omegnen af 10 pct. årligt, hvor specielt den tyske havmøllepark Veja Mate samt det britiske biomassekraftværk Brite har overrasket positivt ifølge en præsentation af fondens projekter, som Finans har set.

Investorerne er i øjeblikket i gang med at lave due dilligence-arbejde på den nye fond, som allerede har linet en pipeline af projekter op.

CIP arbejder bl.a. på en omfattende kabelforbindelse til 2,5 mia. dollars kaldet SOO Green, der skal sende strøm fra den vindrige stat Iowa til Chicago, hvor strømprisen er højere.

Ifølge Finans’ oplysninger er forventningen, at CIP har rejst de første penge til sin nye fond - det der kaldes first close - i april.

Lykkes det som ventet at rejse fonden, vil det kunne bringe CIP’s samlede formue under forvaltning op i nærheden af 100 mia. kr.

Per Fogh, aktieanalytiker hos Sydbank, tror ikke, at CIP får problemer med at investere pengene.

Markedet for havvind ventes at vokse eksplosivt, og eksempelvis Ørsted har meldt ud, at de skal investere 200 mia. kr. frem mod 2025.

"Så er spørgsmålet altid, om der er gode projekter nok. De gode projekter vil være i USA, hvor CIP allerede har vundet udbud, og så vil en væsentlig del være i Asien," siger Per Fogh fra Sydbank.

Han fortæller, at der i øjeblikket er pres på afkastforventningerne til projekterne.

"Men i nye markeder er der typisk en introduktionsfase, hvor man får væsentligt bedre afkast," siger han.

CIP så dagens lys under dramatiske omstændigheder i 2012. Her hældte Ørsteds tidligere bestyrelsesformand Fritz Schur hovedarkitekterne bag energiselskabets gryende vindeventyr på porten i en opsigtsvækkende offentlig proces.

De lod sig imidlertid ikke kue, og med 1 mia. euro fra Pensiondanmark i ryggen stiftede de tidligere nøglemedarbejdere hos Ørsted – anført af Jakob Barüel Poulsen – Copenhagen Infrastructure Partners.

I dag konkurrerer CIP med Ørsted næsten overalt på kloden.

"Deres vækstrejse er fantastisk," siger Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet.

CIP har i dag rejst fem fonde på næsten 60 mia. kr. samlet set fra specielt danske pensionsselskaber som Pensiondanmark og PFA, der er tiltrukket af de forholdsvis stabile afkast på grøn infrastruktur.

Kapitalforvalteren har investeret i alt fra havvindmølleparker i Tyskland til biomasseanlæg i Storbritannien og solcelleparker i USA. Senest er det besluttet at opføre en havvindpark i Taiwan.

Pensiondanmark har ingen kommentarer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også