PlanBørnefonden lancerer fond til impact-investeringer og indleder investor-jagt

PlanBørnefonden stifter erhvervsdrivende fond, der via datterselskaber skal investere i udvalgte verdensdele og trække på mange års erfaringer. Ledelse og bestyrelse på plads.
Fondens adm. direktør er Anne Smith Petersen.. | Foto: Pr
Fondens adm. direktør er Anne Smith Petersen.. | Foto: Pr

Hjælpeorganisationen PlanBørnefonden, der arbejder for og støtter børns rettigheder globalt, går nu helt nye veje sideløbende med det traditionelle humanitære arbejde. 

Det sker med etableringen af en erhvervsdrivende fond, Capital For Impact Foundation (C4IF), der gennem impact- investeringsselskaber og forventeligt med opbakning fra private investorer skal investere i projekter i Afrika, Mellemøsten og Latinamerika.

Fondens adm. direktør er Anne Smith Petersen, der også er driftsdirektør (COO) i PlanBørnefonden.

”Vi vil gerne rykke impact-investeringer mod Afrika, Mellemøsten og Latinamerika. Det er her markederne vokser. Vi har enestående adgang til profitable projekter gennem vores tilstedeværelse via samarbejdet med Plan International. Investeringerne skal bygge videre på de positive forandringer, som vi allerede skaber, på den tekniske ekspertise vi har og på samarbejdet med stærke lokale partnere, virksomheder og institutioner,” påpeger hun.

Hun fremhæver, at udviklingsbistand ikke alene kan finansiere Verdensmålene, og hun vil gerne fjerne, tilføjer hun, den berøringsangst, der betyder, at investorer er tilbageholdende med at investere i de nye markeder.

Du nævner, at mange investorer lider af berøringsangst. Kan du uddybe det?

”Ja, nogle gange så oplever jeg virkelig – og det gælder både danske virksomheder og sikkert også danske kapitalfonde - at der er en lidt overdreven opfattelse af de risici, der er. Der er jo stærke partnere i de lande, vi arbejder med. Vi har arbejdet med dem i mange år. Der er stærke virksomheder, og det er faktisk muligt at lave rigtig fornuftige projekter og investeringer i de lande, som vi arbejder i.”

Flere scenarier

Hvor mange penge går I efter til fonden?

”Vi har to scenarier; et forsigtigt scenarie, hvor vi skal hente 100 mio. kr. i de første par år og 200 mio. kr. over fem år. Og et scenarie, hvor vi skal have 400 mio. kr. over fem år.”

Adissa åbnede sin egen frisørsalon efter at have deltaget i YAWA-projektet, Youth Empowerment in West Africa. udstyrer unge kvinder og mænd med de færdigheder, Adissa er en af de 46.000 unge burkinere, som erhvervsuddannelsesprojektet har nået siden starten i 2018. | Foto: Pr
Adissa åbnede sin egen frisørsalon efter at have deltaget i YAWA-projektet, Youth Empowerment in West Africa. udstyrer unge kvinder og mænd med de færdigheder, Adissa er en af de 46.000 unge burkinere, som erhvervsuddannelsesprojektet har nået siden starten i 2018. | Foto: Pr

Skal det forstås sådan, at det er en erhvervsdrivende fond, som har i første omgang et, men måske på sigt flere datterselskaber, som er egentlige investeringsfonde?

”Præcis, og på den måde er det jo en lidt unik konstruktion. Det er en erhvervsdrivende fond, man kan donere til og så kan man også investere ned i de enkelte projekter, altså separate selskaber. Det vil sige, at under den erhvervsdrivende fond er der et ApS. Og under det ApS vil der være de forskellige AIF’er, dvs. de enkelte projekter. ”

Lad os for eksempel sige, tilføjer hun, at fonden går ind i Jordan. 

”Så vil der være et I/S eller et A/S til at administrere den investering Og i den vil den erhvervsdrivende fond, hvis vi for eksempel har fået en donation, medinvestere i investeringsfonden sammen med nogle private investorer.”

Exit efter nogle år

Familiekontorer, venture- og kapitalfonde og andre investorer har fonde, hvor investorerne går ind. Efter måske fem-otte år afvikler man fonden, og investorerne får deres penge igen. Er det også jeres setup?

”Vi vil jo ikke afvikle den erhvervsdrivende fond. Men den konkrete investering, ja. Perioden vil være afhængig af det specifikke projekt. Hvis du f.eks. kigger på det projekt, der hedder Impact Investment Bond i Sierra Leone, så vil den have en løbetid på tre eller fem år. Men hvis vi investerer sammen med en lokal kapitalfond i Jordan, som administrerer nogle af de investeringer, vi har lavet, så skal vi forhandle løbetiden med dem.”

Anne Smith Petersen tror, at det der er afgørende for investorerne, er ”i hvert fald deres kapitalbevarelse plus et afkast.”

”Vi kommer ikke med 15 eller 20 procent i afkast, men ligger på det niveau, som andre impact-investorer gør i de lande, vi arbejder i. I vores investeringsstrategi har vi kigget på, hvor IFUs afkast ligger, som er omkring gennemsnitlig fire-fem procent ifølge deres årsrapport fra de sidste år. Der er der, vi også forventer at være. Vi vil have fokus på kapitalbevarelse som det vigtige, helt afgørende element.”

Et af problemerne inden for impact-investeringer er ifølge direktøren, at næsten 80 procent af impact-investeringerne ligger i Europa , USA og Asien og kun ca. 10 pct. i Afrika, hvor der både er store behov, men også et marked i stor vækst.

”Hvis man som pensionsselskab vil investere i kæmpeprojekter, kan man gå via IFU, men hvis du vil investere i mindre projekter, som kan vokse sig store, så er det svært. Det kræver den lokale tilstedeværelse, som vi har. Og det er vores fordel, vores kernekompetence.”

En anden finansieringsform

Hun pointerer, at der inden for denne sektor findes det, der hedder blended finance, hvor man bruger udviklingsbistand til at fremme private investeringer. Det gør man blandt andet ved, at nogle af de udviklingsmidler, man kan søge, kan stå som garanti for eventuelt tab for en investering. 

”Og det er jo en væsentlig de-risking i forhold til kapitalbevarelse. Og derfor er det også vigtigt, at man både kan donere til vores erhvervsdrivende fond, og at vi kan investere. På den måde kan vi lave en blended finance pakke. ”

Så det vil sige, at donationerne står som en eller anden form for garanti?

”Ja, og man har bistandsmidler, der anvendes på den måde, både via internationale finansieringsinstitutter og EU-midler for eksempel.”

Foto: Pr
Foto: Pr

Hvem ser i som investorerne?

”Med vores konstruktion og den tilladelse, vi har, skal man være semiprofessionelle eller professionelle investorer.”

De fleste investorer, som vi taler med, har fokus på afkast, ikke mindst pensionskasser. Tænker I på dem?

”Nej, det gør vi ikke umiddelbart på nuværende tidspunkt. På længere sigt er det en mulighed i samarbejde med andre impact-investorer. ”

Danmark halter bagefter

Har I stukket sådan en finger i jorden hos investorer i forhold til dette projekt?

”Ja, vi lavede en markedsanalyse for to år siden. Her kiggede vi også internationalt, og det var interessant at finde ud af, at vi faktisk ikke er særlig langt fremme på det her område herhjemme i forhold til for eksempel Canada og Holland. Så vi mener faktisk, at der er et hul i markedet her. Hvis vi kigger på, hvordan det her har udviklet sig i andre lande, og hvis vi kigger på, hvad nogle af vores søsterorganisationer har lavet, så har de faktisk været hurtigere til at tiltrække midler, end de havde forventet. ”

Når vi taler afkast på fire-fem procent, så taler I vel også til hjertet hos investorerne?

”Ja helt sikkert, det er jo også den nye ESG-dagsorden.”

Hvornår regner I med at gennemføre første investering?

”Vi vil gerne lave den første investering inden 1. juli 2025.”

Som forperson for Capital For Impact Foundation er udpeget ledende partner i CIP Fonden, Charlotte Jepsen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også