Grønne investorer lokker kommuner med lokale goder for godkendelse af energiprojekter

Kommunerne efterspørger klarere retningslinjer.
Kommunerne efterspørger retningslinjer for håndteringen af penge fra investorerne. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Kommunerne efterspørger retningslinjer for håndteringen af penge fra investorerne. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Grønne investorer præsenterer fristende pakketilbud med lokale goder og gevinster for både naboer og kommune for at opnå tilladelser til at opføre nye energianlæg, men kommunerne efterspørger retningslinjer for håndteringen af pengene.

Det skriver DR.

Formanden for kommunernes klima- og miljøudvalg, Birgit Stenbak Hansen (S), understreger udfordringen: ”For vi ved ikke rigtig, hvad vi skal gøre af de penge. Hvad er kommunens rolle? I hvilken kasse lægger vi pengene? Og hvad må vi bruge dem til?”, siger hun.

Kommunerne må ikke selv bede om penge eller lokale goder fra de grønne investorer, men må gerne takke ja, hvis de får pengene tilbudt, ifølge DR. Og det bliver et ”cowboyland” ifølge Birgit Stenbak Hansen, for det resulterer i bunkevis af ansøgninger med indbyggede gevinster til lokalområdet med alt fra cykelstirer til grønne fonde med millioner i - og det er svært at navigere i for kommunerne.

Lige nu behandler Skive Kommune eksempelvis et tilbud fra Biocirc om etablering af en energiø på land med solceller, vindmøller og Power-to-X-anlæg, der inkluderer en betydelig investeringsfond hvis projektet bliver godkendt. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også