Danske erhvervsfolk bag milliardvirksomheder stifter ambitiøst investeringsselskab

En kreds af midtjyske, kapitalstærke erhvervsfolk har alliancer med flere familiekontorer for bl.a. at løfte større, direkte investeringer i danske virksomheder. Flere opkøbsemner i pipelinen.
Anders Møberg Eriksen forlod efter seks år kapitalfonden Erhvervsinvest. Nu skal han styre en del af nogle betydelige familieformuer, der skal investeres i danske virksomheder. | Foto: Ykasth
Anders Møberg Eriksen forlod efter seks år kapitalfonden Erhvervsinvest. Nu skal han styre en del af nogle betydelige familieformuer, der skal investeres i danske virksomheder. | Foto: Ykasth

En kreds af særdeles kapitalstærke erhvervsfamilier omkring midtjyske Ikast og med rødder i beton-, mode-, optiker- og mødelindustrien, har i fællesskab etableret et nyt investeringsselskab med henblik på at opbygge en portefølje af virksomheder som enten minoritets- eller majoritetsinvestor.

I spidsen for investeringsselskabet Ykasth er direktør og medinvestor Anders Møberg Eriksen, der forlod Erhvervsinvest i oktober sidste år efter seks år i den danske kapitalfond. Han er søn af en af drivkræfterne i selskabet, Dion Møberg Eriksen, der skabte en portefølje på 30 butikker under optiker-kæden Nyt Syn, som i 2010 blev solgt til en kapitalfond, og som siden blev adm. direktør for og medejer af Design Eyewear Group International sammen med netop Erhvervsinvest.

Investorerne

Derudover tæller investorkredsen brødrene Preben og Mogens Rosenkilde, der udgør ejerkredsen bag milliardvirksomheden Ikast Betonvarefabrik, stifter og majoritetsejer af den ligeledes milliardstore modekoncern DK Company, Jens Poulsen, majoritetsejer af den danske møbelvirksomhed 2-Connect, Henrik Lind Lysgaard, samt Lars Ternholt-Pedersen, der er direktør i ejendomsselskabet Ikast Invest og mangeårig investor.

Nyheden om investeringsselskabet Ykasth, der er den historiske betegnelse for Ikast, er endnu en cementering af de senere års udvikling, hvor flere erhvervsfolk, der enten og hver især driver markante virksomheder eller har solgt, går sammen i forskellige konstellationer med henblik på at investere i virksomheder i det unoterede marked.

Ifølge Anders Møberg Eriksen har ejerkredsen i Ykasth ikke lagt sig fast på investeringer i specifikke sektorer bortset fra, at der ikke investeres i virksomheder, der er i direkte konkurrence med investorernes egne virksomheder.

Samtidig er det også åbent, hvor meget kapital de enkelte ejere af investeringsselskabet vil allokere til investeringer, men i lyset af deres kapitalmæssige kapaciteter synes det dog umiddelbart hævet over enhver tvivl, at Ykasth vil kunne frigøre betydelige midler, hvis de rigtige investeringer viser sig.

Alliancer med familiekontorer

Ligeledes er der etableret alliancer med ”en håndfuld” danske familiekontorer. Alliancer, der om nødvendigt kan blive aktiveret afhængig af en investerings omfang.

”Vi har allerede nogle partnerskaber og vældig spændende alliancer med andre typer af family offices. Så hvis der er en investering, der er måske lidt for stor til, at vi vil tage det hele, er der også lagt op til, at vi sagtens kan tage en minoritet og så gå sammen med nogle andre. De er en del af det netværk, jeg selv har skabt, men i høj grad også det netværk, den øvrige ejerkreds har,” siger Anders Møberg Eriksen.

Og investeringsselskabet kigger bredt blandt potentielle kandidater.

”Vi er rimelig opportunistiske og er egentlig åbne for, om det så er handelsvirksomheder, produktionsvirksomheder eller servicevirksomheder. Tech kunne vi også godt være interesseret i. Det er klart, at der vil vi nok skulle ud i vores netværk og finde nogle fagfolk, som har lidt mere forstand på it og teknologi, end vi har,” siger Anders Møberg Eriksen til KapitalWatch:

”Mit håb er da, at vi kan finde den første investering, måske to her i 2024. Men jeg ved jo også godt, og det har jeg jo prøvet før, at selvom man prøver og prøver, er det ikke altid det lykkedes at komme i mål. Vi har faktisk en del i pipelinen, som vi taler med. Og så er det jo lidt, om man kan blive enig om en pris og en timing for begge parter.

Han glæder sig først og fremmest over investoropbakningen, som giver Ykasth det nødvendige kapitalgrundlag for at kunne blive en værdifuld del af andre spændende virksomheder i fremtiden.

”Vi har ikke på forhånd sat et beløb på investeringsstørrelser, men da vi har en kapitalstærk investorgruppe, har vi besluttet at tage det case by case. Men centralt er den erfaring, som kredsen bidrager med. Det er en gruppe af erhvervsfolk, som hver især har skabt noget helt unikt i egne forretninger, og som nu ønsker at dele ud af den viden med fremtidige porteføljeselskaber”, siger han.

Jens Poulsen, DK Company, siger i en meddelelse om det nye investeringsskab, at ejerne ønsker at skabe en platform, hvor virksomheder har mulighed for at vækste og skabe langsigtet afkast, men hvor man fortsat holder benene solidt plantet på jorden og sikrer sig, at organisationen kan følge med.

”Og det skal være en win-win for alle involverede. Det kræver investering i medarbejdere og en generel ordentlighed, som vi hver dag forsøger at praktisere på bedste vis i egne virksomheder”, siger Jens Poulsen, der i dag beskæftiger mere end 2.400 medarbejdere i DK Company regi. 


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også