Realdania går ind i cirkulær økonomi med investeringer for en kvart mia kr

Realdanias investeringer sker gennem tre forskellige internationale kapitalforvaltere. Der er tale om et trecifret millionbeløb samlet set.
Investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther, Realdania | Foto: Bjarke Ørsted
Investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther, Realdania | Foto: Bjarke Ørsted

Realdania, der er en filantropisk forening med 185.000 medlemmer og en tocifret milliardformue, går med tre investeringer ind i såkaldt ”cirkulær økonomi”. 

Det sker gennem tre forskellige kapitalforvaltere og er en del af Realdanias såkaldte missionsrettede investeringer.

”Den cirkulære tænkning er et essentielt område at understøtte – både helt generelt og fordi det har en positiv effekt på byggeriets ressourceforbrug. Med de tre nye investeringer sikrer vi en god spredning ved at investere i virksomheder, der arbejder med cirkulære løsninger i forskellige brancher og udviklingsstadier med afsæt i Nordamerika, Holland og Norden. Og så går den cirkulære økonomi på tværs af brancher, da affald fra én industri kan ende som en værdifuld ressource i en anden industri,” siger investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther i en pressemeddelelse.

Foreningen definerer investeringsområdet som en økonomi, ”hvor ressourcer indgår i et kredsløb af genbrug og genanvendelse frem for at ende som affald, er et afgørende led i den grønne omstilling.”

Realdania oplyser til KapitalWatch, at det er de første missionsrettede investeringer i cirkulær økonomi. 

”I forhold til størrelsen på investeringerne, så offentliggør vi typisk ikke individuelle forretningsomfang af aftaler. Men de tre cirkulære investeringer samlet set omfatter et investeringstilsagn i omegnen af en kvart mia. danske kr.,” skriver Realdania i en mail til KapitalWatch.

Tre forvaltere

En af investeringerne er i Norsk Gjenvinning, der ifølge foreningen er Norges største leverandør af genbrugs- og miljøtjenester. Investeringen sker gennem norske Summa Equity, som Realdania i forvejen samarbejder med og investerer i gennem foreningens private equity-portefølje.

En anden investering er i en række virksomheder via den amerikanske kapitalforvalter, Closed Loop Partners, der kanaliserer investeringsmidler i ”mellemstore, primært nordamerikanske virksomheder, der har potentiale til at blive konsoliderede spillere inden for den cirkulære økonomi.”

Den tredje investering er i den hollandske forvalter Polestar Capital i en fond, ”der yder lån til nye, innovative selskaber, som har svært ved at sikre finansiering ad traditionelle veje.” 

Realdanias mål er at skabe ”livskvalitet for alle gennem det byggede miljø”, og de såkaldte missionsrettede investeringer skal ”både skabe et økonomisk afkast på niveau med andre investeringer og samtidig bidrage med effekt inden for foreningens filantropiske mål eller de verdensmål, som Realdanias arbejde spiller ind i.”

”Vores missionsrettede investeringer har et dobbelt formål, der både handler om at sikre en filantropisk effekt og et økonomisk afkast. Den tilgang harmonerer utrolig godt med den cirkulære tankegang. For det er ikke kun godt for klimaet, at virksomhederne i f.eks. byggebranchen bliver bedre til at genanvende ressourcerne. Det kan også forbedre deres konkurrenceevne, fordi cirkulære virksomheder kan reducere deres omkostninger ved at bruge færre materialer, øge genanvendelsen og mindske deres affaldsmængde,” siger investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther. 

KapitalWatch bringer i næste uge et interview med Kenneth Lillelund Winther om Realdanias investeringer i private equity.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også