Mærsks eks-topchef bliver formand i milliardfonds investeringsselskab

Søren Skou bliver ny bestyrelsesformand i Obel-dynastiets milliardtunge investeringsselskab, hvor han skal videreføre en modernisering og en hovedstrategi for selskabet.
Søren Skou var adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk i årene 2016-2022 og var i årtier tilknyttet koncernen, bl.a. som topchef i containerrederiet Maersk Line. | Foto: Pr-foto
Søren Skou var adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk i årene 2016-2022 og var i årtier tilknyttet koncernen, bl.a. som topchef i containerrederiet Maersk Line. | Foto: Pr-foto

Søren Skou, der sidste år trådte tilbage som øverste chef i A.P. Møller-Mærsk, indtræder om få dage i bestyrelsen for investeringsselskabet C.W. Obel A/S med henblik på at overtage formandsposten i april næste år. Det oplyser C.W Obel.

Søren Skou er i dag professionelt bestyrelsesmedlem, og i C.W. Obel erstatter han en anden tidligere central figur i Mærsk, Tommy Thomsen, der ved samme lejlighed udtræder af bestyrelsen, hvor han har været formand siden 2018 og i en periode, hvor C.W Obel lagde fundamentet for udviklingen af en ny strategi, ligesom det ifølge C.W Obel også bliver Søren Skous opgave at ”opdatere” investeringsstrategien i selskabet.

”Det er det helt rette tidspunkt at få nye kræfter ind i bestyrelsen, og jeg er overordentligt glad for at byde velkommen til netop Søren Skou, der er den helt rette til at løfte opgaven. Vi har i Obel-koncernen netop ændret vores governance-struktur og lagt fundamentet for udviklingen af en hovedstrategi.”

”Samtidig skal vi i C.W. Obel opdatere den investeringsstrategi, der har skabt et stabilt fundament for moderniseringen af koncernen, og som jeg var med til at søsætte i 2017. Det bliver et nyt kapitel, som jeg er glad for, at Søren vil være medforfatter på, så jeg næste år kan videregive formandsstafetten til ham,” siger Tommy Thomsen. 

Milliardinvesteringer

C.W Obel A/S havde ved udgangen af 2022 en balance på 13,5 mia. kr. og en egenkapital på 7,6 mia. kr. C.W. Obel har ejerskab i en række danske virksomheder som børsnoterede Scandinavian Tobacco Group og Tivoli og flere unoterede selskaber.

C.W. Obel understreger i forbindelse med det kommende formandsskifte, at Søren Skou har omfattende strategisk ledelseserfaring fra sin stilling som adm. direktør A.P. Møller-Mærsk i årene 2016-2022 og tidligere ledelseshverv i Mærsk-koncernen, bl.a. i Maersk Line. Han har tilknyttet koncernen siden 1983. 

Søren Skou er formand for Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, næstformand for Nokia OY og indtræder i bestyrelsen for Controlant hf. den 1. januar 2024. 

”C.W. Obel er et spændende og veldrevet selskab med mange muligheder, og jeg ser frem til at blive en del af bestyrelsen. Jeg håber, at jeg kan bidrage til den fortsat positive udvikling i selskabet i de kommende år,” siger Søren Skou. 

Gustav Mellentin, kendt som bl.a. medstifter af medietechvirksomheden Adform, og formand for bestyrelsen i Det Obelske Familiefond og næstformand i C.W. Obel A/S, pointerer, at Tommy Thomsen i sin formandsperiode har stået i spidsen for en række væsentlige skridt for C.W. Obel A/S. Det gælder stærke finansielle resultater i både globale op- og nedture såvel og i forbindelse med en modernisering og sund udvikling af virksomheden, siger han.

”Personligt kan jeg også takke Tommy for i sin tid at tage godt imod mig i bestyrelsen og for et godt parløb i formandskabet de seneste par år,” siger Gustav Mellentin.

Tommy Thomsen er i dag adm. direktør i Lauritzen Fonden og sidder i flere bestyrelser i bl.a. udenlandske selskaber.

C.W Obel realiserede i 2022 et resultat efter skat på 321 mio. kr., der flugtede med forventningerne efter et rekordoverskud året før på knap 1,8 mia. kr.

Flere direkte investeringer

Adm. direktør i C.W Obel A/S og syvende generation i Obel-dynastiet, Anders C. Obel, har tidligere luftet ambitioner om flere direkte investeringer i virksomheder.

”Vi har stor lyst til fortsat at lave direkte investeringer, og vi synes jo, vi har gode erfaringer med dem som en langsigtet investor. Vi har selvfølgelig også kigget på nogle sager, men vi har været uheldige med ikke at komme i mål med dem. Jeg ser 2022 som lidt et omstillingsår, men vi taler kontinuerligt om potentielle muligheder, og mon ikke også det lykkes. Vi føler selv, der er stor interesse derude for at få langsigtede, solide investorer med ind, som gerne vil være aktive ejere på bestyrelsesniveau,” sagde Anders C. Obel til KapitalWatch sidste forår i forbindelse med årsregnskabet. 

Blandt de direkte investeringer i virksomheder optræder som bl.a. ingeniør- og entreprenørvirksomheden Semco Maritime, Rexholm ID Identity, der bl.a. producerer arbejdstøj, og Kilsmark, hvis hovedaktivitet er fremstilling og handel med papirvarer til brug i industrien.

Under forretningsområdet indirekte investeringer i kapital- og venturefonde har C.W Obel også investeringer i bl.a. Erhvervsinvest, Polaris, Gro Capital, Nordic Alpha Partners og Seed Capital.

Modernisering i C.W Obel

Bestyrelsen i Det Obelske Familiefond, der varetager milliardformuen grundlagt på tobaksimperiet C.W. Obel, og som hvert år uddeler et trecifret millionbeløb til en række almennyttige formål, er inden for det seneste år rykket helt tæt på investeringsaktiviteterne i koncernen. 

Det er sket som led i en modernisering af organisationen med henblik på at sikre øget integration mellem fond og investeringsselskab, og som betyder, at alle fire medlemmer af fondsbestyrelsen er indtrådt i investeringsselskabets bestyrelse. Samtidig indgår medarbejdere i fond og investeringsselskab nu i en fælles stab, der skal sikre et tættere samarbejde på tværs af forretning og fondsuddelinger. 

Det Obelske Familiefond er eneejer af investeringsselskabet C.W. Obel med en mangeårig historik for aktivt ejerskab, og som alene de sidste tre år har leveret et afkast på over tre mia. kr. til fonden. Selskabet investerer bredt i børsnoterede virksomheder, værdipapirer, fast ejendom, direkte investeringer og indirekte via kapital- og venturefonde.

Ledelsen i den samlede, operationelle organisation udgøres af Anders C. Obel som adm. direktør, investeringsdirektør Thomas Holm og uddelingsdirektør John Amund Tønnes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også