Ny milliardær har appetit på kapitalfonde og unoterede selskaber

Jesper Kalko, der sidste år solgte sin virksomhed, ”vil ikke stresses af penge” og har af samme grund få børsnoterede aktier. 
Jesper Kalko (th.) da han i juni i år overlod posten som topchef i NTI til Johan Harrestrup (th.). | Foto: Nti
Jesper Kalko (th.) da han i juni i år overlod posten som topchef i NTI til Johan Harrestrup (th.). | Foto: Nti

Jesper Kalko, der sidste år solgte en majoritetspost i NTI Group til Axcel, har efterfølgende investeret med de langsigtede briller på i fem kapitalfonde, heriblandt Axcel, og i en portefølje af unoterede virksomheder han gerne ser udvidet de kommende år fra de nuværende fire virksomheder.

Salget i sommeren 2022 indbragte ham over 1,5 mia. kr., og det har gjort ham til en betydelig investor. Jesper Kalko har fortsat en betydelig aktiepost på godt 30 pct. i it-virksomheden, mens egenkapitalen i hans holdingselskab Hilarius udgjorde knap to mia. kr. ved udgangen af 2022.

Dermed trådte Jesper Kalko også ind i rollen som investor på et tidspunkt, hvor verden med massiv uro på de internationale finansmarkeder, højinflation og en krig i Europa så ganske anderledes ud, end den gjorde for blot få år siden. 

God timing i fonde

”Jeg kan godt lide kapitalfonde og ved at investere direkte i virksomheder, har du længere perspektiv på, end du har, når du går i aktiemarkedet. Der sidder man hele tiden og følger sin investering. Der er jo ikke noget sted, hvor jeg kan gøre op, hvad f.eks. Qubiqa (en maskinvirksomhed i porteføljen, red.) er værd, eller hvad NTI er værd lige nu. Mine investeringer er meget mere langsigtede, og du har ikke den her oplevelse af, at det går op og ned.”

”Og ved at gå ind i kapitalfonde nu kan være et meget godt tidspunkt, tror jeg personligt, fordi virksomhederne er faldet lidt i værdi. Der har jeg da en forventning om, at fondene måske køber ind lidt billigere, og når de så sælger, er markedet sikkert oppe igen, så de måske sælger lidt dyrere. Det er ikke fordi, jeg tror, det vil gøre den helt store forskel. Det, som fondene kan og gør, er, at de er med til at booste virksomhederne uanset, om det går op eller ned i et marked,” siger Jesper Kalko til KapitalWatch.

Han er fortsat aktiv i NTI group som direktør og bistår den adm. direktør i virksomheden. Især med henblik på styrke koncernens aftryk på det europæiske marked gennem opkøb. Jesper Kalko forlod selv topposten i juni i år efter 28 år i front for sit livsværk. En virksomhed stiftet tilbage i 1945, som leverer digitale løsninger, der tilbyder modellering, 3D-design og digitalisering til bygge-, design- og fremstillingsindustrien i Europa. 

Ingen bekymringer

Jesper Kalko har i dag også børsnoterede aktier, men ikke så mange af dem.

”Det har jeg ikke, fordi jeg synes, det er enormt svært at finde ud af, hvad man skal købe, og hvad det rigtige er. Og kommer der en kommentar på noget, falder markedet. Når du er i kapitalfondene, har du meget længere briller på. Jeg har f.eks. investeret i den næste Axcel-fond, og jeg ser jo formentlig først resultatet om syv-otte år, så jeg går ikke og bekymrer mig om, hvordan det går for dem.”

”Jeg skal ikke gå og stresse over, man har tabt 50 mio. kr. den ene dag for så den næste tab at vinde 50 mio. kr. Det er rigtig rart, og jeg jeg kan bruge min energi på noget andet.”

”Rigtig mange bliver stresset af pludselig at få mange penge, fordi de hele tiden er nervøse for at tabe dem. Og bliver man eksponeret for det hver dag, når man kigger på sine beholdninger, bliver man jo stresset. Det slipper jeg for, og jeg har også besluttet mig for, at jeg ikke vil eksponeres for det,” betoner Jesper Kalko.

Foruden investeringerne i de fem kapitalfonde, der udgør den største del af hans investeringer, og de direkte investeringer i virksomheder, har Jesper Kalko også betydelige ejendomsinvesteringer.

”Jeg kan godt lide fondene. Når jeg har truffet beslutningen, forholder jeg mig ikke til det, og så er jeg færdig. Jeg skal ikke bekymre mig om, hvad de går og laver. Godt nok får man en rapport en gang om året eller engang hvert eller andet kvartal. Men har du børsnoterede aktier, får du dem smasket op i hovedet hver dag. Jeg gider ikke blive stresset af mine penge.”

Større portefølje

Jesper Kalko er investor i Esbjerg-virksomheden Qubiqa, der har specialiseret sig i levering af kundetilpassede maskin- og logistikløsninger. I porteføljen indgår også det digitale marketingbureau Bonzer (søgemaskineoptimering) og virksomheden Logos, der udvikler forskellige betalingsløsninger.

Han ser gerne sin portefølje af virksomheder udvidet til seks-otte selskaber.

Er der nogen sektorer, du er mere optaget af end andre?

”Historisk kan jeg godt lide it, men et selskab som Qubiqa jo er en industrivirksomhed, og det er sådan set meget sjovt at prøve en hel anden branche.”

Kunstig intelligens?

”Som så mange andre ser jeg også vanvittige muligheder. Det er klart, der er nogle bump på vejen, og det bliver svært at finde ud af, hvordan vi skal bruge det. Men det er jo den næste bølge efter internettet og hele digitaliseringen af vores måde at gøre tingene på.”

”At investere i kunstig intelligens er et svært område at diskutere. Der har jeg lidt den oplevelse af, at det ender med, at nogle meget store udbydere, der vinder markedet på globalt plan. Så kommer der selvfølgelig nogle, der implementerer det i forskellige sektorer, og implementeringsdelen af det kan man måske godt investere i,” siger Jesper Kalko. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også