Gorillas lukker ned: Kurator opgiver at finde nye ejere

”Der var bare ikke det nødvendige match,” siger kurator om mulige købere til den konkursramte leveringstjeneste Gorillas, hvor milliongælden næsten er tredoblet.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Leveringstjenesten Gorillas kommer ikke til at fortsætte under nye ejere, fordi der ikke har været tilstrækkelig interesse for at overtage det konkursramte selskab.

Det oplyser advokat Bo Christensen, der de seneste knap tre måneder har været kurator i konkursboet, hvor han dels har arbejdet for at sælge varelageret via et ophørsudsalg og sideløbende undersøgt muligheden for at sælge virksomheden til nye ejere.

Kuratoren vil ikke fortælle, hvor mange interesserede købere, der har været i forløbet, men interessen er altså endt med at løbe ud i sandet, og derfor blev ophørsudsalget udvidet fra varelageret til at omfatte hele virksomheden.

”Vi har gennemført et fuldt ophørsudsalg på hele virksomheden, fordi det ikke var muligt at gennemføre en virksomhedsoverdragelse – hverken helt eller delvist. Det er der mange grunde til, men der var bare ikke det nødvendige match,” siger Bo Christensen, der er advokat og partner hos Clemens Advokatfirma.

Gorillas blev i august 2022 solgt en række danske investorer med Rasmus Hjorth Sindberg i spidsen. Det tyske Gorillas-moderselskab fastholdt dog en andel i det danske selskab.

Gorillas gik konkurs i februar – knap syv måneder efter overtagelsen – efter en periode med ”udfordrende markedsomstændigheder”.

Gælden er skudt i vejret

En anden del af Bo Christensens arbejde de seneste måneder har været at få overblik over, hvor mange penge kreditorer har til gode i selskabet.

I de første uger efter konkursen havde kreditorer anmeldt krav mod Gorillas på 13 mio. kr., men det er siden da vokset markant, så de samlede krav i dag lyder på 35,5 mio. kr. Kuratoren kan endnu ikke sige, hvor meget kreditorerne kan forvente at få tilbage.

”Det har vi ikke fuldt afregnet endnu. Indtægterne fra ophørsudsalget stammer fra pantsatte aktiver, og der er reglerne sådan, at først skal panthaverne have deres penge, og derefter går turen til resten af kreditorerne, men der kan jeg ikke svare på, hvor meget de kan forvente at få,” siger Bo Christensen.

Ud over at afregne med kreditorerne har kuratoren enkelte opgaver tilbage, før konkursboet kan lukkes ned. Kuratoren skal blandt andet undersøge, om der er grundlag for at omstøde – hvilket betyder, at det skal undersøges, om enkelte kreditorer er blevet begunstiget i tiden op til konkursen. Derudover skal det også undersøges, om der skal udstedes konkurskarantæne.

Bo Christensen understreger, at han indtil videre ikke har konstateret noget som helst, der kunne indikere nogen af delene.

Kaotisk konkurs

DetailWatch har tidligere beskrevet, hvordan både medarbejdere og en investor var overrasket over konkursen i slutningen af februar.

Flere bude fortalte i marts, hvordan de manglede løn siden 14. januar, og at de uden nogen som helst varsel blev opsagt på lønningsdag via to mails.

”Hvilken virksomhed afskediger over 200 medarbejdere uden løn med to snollede mails uden nogen videre mulighed for kommunikation? Jeg var virkelig glad for at arbejde der, og jeg synes virkelig, de skylder os mere end det. De skylder mig ca. 15.000 plus 2.000 i feriepenge. Det er mange penge, når man studerer og har et barn,” sagde det tidligere Gorillas-bud Simon.

Konkursen skete ifølge ledelsen med fuld enighed hos ejerkredsen af investorer, men investoren Werner Valeur fortalte efterfølgende til DetailWatch, at han intet havde hørt om beslutningen, og at han på dagen for konkursen havde fået at vide, at man ville forsøge at finde en køber af selskabet. Det var et forløb, som serieinvestoren ikke var tilfreds med.

”Jeg vil nok bruge ordet utilfredsstillende. Og uheldigt. Generelt bør man informere ejerne som de første, før man informerer pressen om så væsentlige ting,” sagde Verner Waleur blandt andet.

Gorillas gik oprindeligt ind i Danmark i 2021, men i maj 2022 var det internationale leveringsselskab nødt til at skære voldsomt ned på forretningen, hvor Gorillas fyrede 300 ansatte og lukkede ned for en række europæiske lande – heriblandt altså Danmark.

Da rækken af danske investorer besluttede sig for at køre Gorillas-forretningen videre i Danmark, skete det via en licensaftale, mens Gorillas’ moderselskab beholdt en ejerandel i selskabet.

Gorillas blev i december overtaget af den tyrkiske leveringstjeneste Getir.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie DetailWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også