Pensiondanmark sætter ny retning i sin investeringspolitik

Demokrati og forsvar for vestlige værdier vil præge hele pensionsbranchens fremtidige investeringspolitik, mener Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark.
"Det vi troede døde ud i 1980’erne med klassisk industripolitik, er tilbage for fuld styrke,” siger Torben Möger Pedersen. | Foto: Ursula Bach / Pensiondanmark
"Det vi troede døde ud i 1980’erne med klassisk industripolitik, er tilbage for fuld styrke,” siger Torben Möger Pedersen. | Foto: Ursula Bach / Pensiondanmark

Pensiondanmark vil fremover vægte investeringer i virksomheder, der står for demokrati og forsvar for vestlige værdier, og om de er grønne og socialt ansvarlige. Det siger Pensiondanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen til Insidebusiness, hvor han ser en ny politisk udvikling præge pensionsbranchens fremtidige investeringspolitik.

”Vi er på vej ind i en periode, hvor politik igen får the upper hand i forhold til markedet. Det var ellers på markedet, vi traf beslutninger i tre årtier, mens politikken var mere tilbagestående og blot leverede rammebetingelser. Det har ændret sig, så det, vi troede døde ud i 1980’erne med klassisk industripolitik, er tilbage for fuld styrke,” siger Torben Möger Pedersen til mediet. Det betyder bl.a., at Pensionsdanmark ikke vil investere i kinesiske virksomheder, som er for tæt knyttet til regimet:

”Når vi i fremtiden taler om ESG, så skal vi sætte et D på bagefter, som står for defence og democracy. Det betyder, at når vi vurderer virksomheder ud fra miljøbelastning, social ansvarlighed og god governance, så vil vi nu også se på, om de leverer et positivt bidrag til at beskytte og forsvare vores verdensorden.”

Torben Möger Pedersen var i efteråret 2022 ude med lignende tanker om fremtidens investeringspolitik, hvor han meldte sig klar til at placere store summer i Forsvaret.

Forsvar og bæredygtighed

“Jeg synes, at der mangler et D i ESG for Defense, for forsvar hører efter min overbevisning med i bæredygtighed. Forsvarsinfrastrukturen kommer til at fylde mere og mere over de kommende år, og den passer rigtig godt på de langsigtede investeringer, vi gerne vil lave,” sagde Torben Möger Pedersen til Børsen.

Dengang understregede han, at krigen i Ukraine har udstillet Vestens naivitet, og at soldaterne bør have det bedste udstyr. Pensiondanmark har bl.a. investeret i Lockheed Martin og Boeing, der også producerer militærudstyr.

Nationalt partnerskab

Den tidligere regering indgik sidste år et nationalt partnerskab med pensionssektoren og andre organisationer om finansiering af en styrkelse af Forsvaret, hvor der skal bygges og vedligeholdes nye fartøjer for op mod 40 mia. kr. 

Udover at stille finansiering til rådighed vil pensionsbranchen også bruge sin erfaring inden for grønne investeringer til at hjælpe med at omstille det maritime forsvar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også