Flere it-virksomheder vil tilbyde medarbejderne ejerandele

Det er blevet populært at tilbyde medarbejderne ejerandele i it-branchen. Det fortæller både interesseorganisation og it-advokat, som de sidste tre-fire måneder har haft ekstraordinært travlt med at udstede warrants og medarbejderaktier til it-medarbejdere.
Frederik Bruhn, it-advokst i Dahl Advokatpartnerselskab | Foto: Dahl Advokatfirma / PR
Frederik Bruhn, it-advokst i Dahl Advokatpartnerselskab | Foto: Dahl Advokatfirma / PR

Da Visma Custom Solutions skulle vælge nye ejere, var det magtpåliggende for den nye koncernchef Carsten Boje Møller, at de nye ejere, den britiske kapitalfond CVC Capital Partners, ville tilbyde de godt 2.200 nye medarbejdere i Twoday et medarbejderaktieprogram.

Twoday er dog langt fra den eneste it-virksomhed, som inviterer sine medarbejdere indenfor som medejere. Der bliver faktisk flere og flere.

Det fortæller it-advokaten Frederik Bruhn, som i år har haft ekstraordinært travlt med at hjælpe it-virksomheder med at konstruere og udforme aktiebaserede incitamentsordninger til medarbejdere, og især warrants, som er en ret til på et senere tidspunkt at tegne aktier i virksomheden.

”Interessen for aktiebaserede incitamentsordninger til medarbejdere er særlig høj i år. Vi har ofte flere forespørgsler om ugen vedrørende warrantprogrammer. Særligt indenfor de sidste 3-4 måneder har jeg fået rigtig mange forespørgsler fra it- og techvirksomheder,” fortæller it-advokat Frederik Bruhn fra Dahl Advokatpartnerselskab.

Medejerskab kan fastholde og tiltrække nye medarbejdere

I IT-Branchen oplever organisationen også en voksende interesse for at tilbyde medarbejderne ejerandele. Det fortæller administrerende direktør Natasha Friis Saxberg.

”Vi oplever bestemt en stigende interesse blandt flere af vores medlemmer for at kunne tilbyde aktier og warrants til medarbejderne. I en branche, hvor der i den grad er rift om medarbejderne, kan det også give god mening, at man gør dem til medejere, så de både bliver belønnet for at være med til at skabe succesen, men også føler et større tilhørsforhold til virksomheden,” siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Koncernchefen i Twoday ser medarbejdertilbuddet som en god investering for it-konsulentvirksomheden, der ønsker at tredoble sin størrelse gennem vækst og opkøb over de næste fem år.

”Vi vidste, der var en generel interesse blandt medarbejderne for et medarbejderaktieprogram. Vi tror også, det vil være med til at give større loyalitet, engagement og glæde hos medarbejderne, at de kan få lov til at få en andel i den værdiskabelse, som virksomheden går igennem. Vi tror også, at det kan tiltrække nye folk,” siger Carsten Boje Møller, koncernchef i Twoday.

Krisen øger interessen for ejerandele

It-advokat Frederik Bruhn tror, det bliver endnu mere udbredt, at it- og techvirksomheder tilbyder deres medarbejdere warrants eller på anden måde ejerandele i virksomheden, ikke mindst fordi krisen kradser.

”Investorerne kigger mere på bundlinjen i dag, end de gjorde tidligere. I stedet for at betale kontante bonusser til medarbejderne er det likviditetsmæssigt en fordel for virksomheden at tilbyde medarbejderaktier og warrants,” forklarer Frederik Bruhn og fortsætter:

”For medarbejderen har warrants den fordel, at de først bliver udnyttet en gang ude i fremtiden. Medarbejderen kan derfor vente med at tage stilling til, om han eller hun skal bruge penge på at tegne aktier ved at udnytte warranten, ofte først i forbindelse med en exit.”

IT Branchens administrerende direktør tror, at trenden med at tilbyde ejerandele kan blive forstærket, hvis branchen rammes af nedgangstider.

”Hvis vi kommer til at opleve en recession i branchen, kan det blive endnu vigtigere for virksomhederne at kunne beholde og tiltrække de helt rigtige kompetencer. Man har simpelthen ikke råd til at miste de dygtigste folk. Samtidig kan det være en mulighed for de virksomheder, der måske kommer til at sidde lidt stramt i det i et par år, da de kan holde lidt igen med lønstigningerne mod at tilbyde medarbejderaktier,” siger Natasha Friis Saxberg.

Medarbejderne vil gerne have ejerandele

Ifølge Frederik Bruhn er der i it- og techbranchen kutyme for at tilbyde medarbejderne ejerandele modsat mange andre brancher, og det gør en stor forskel for, om medarbejderne siger ja til tilbuddet.

”It- og techbranchen har længe haft tradition for at tilbyde medarbejderne warrants og medarbejderaktier. Medarbejderne ved godt nogenlunde, hvad det går ud på, selvom de ikke kender til alle detaljerne. De tænker, det har været der i lang tid, og det er nok meget godt at have et warrantprogram, og så er de med på vækstrejsen, hvis det går godt. Så det er ligesom inde under huden på it-virksomhederne, og kulturen er, at det skal man da have,” siger Frederik Bruhn.

Går det bedre for virksomhederne, der tilbyder sine medarbejdere ejerandele?

”Jeg ved ikke, om virksomhedernes succes kan tilskrives, at de udsteder warrants eller medarbejderaktier. Men min erfaring er, at det særligt i kapitalfondsejede it-virksomheder, som målrettet arbejder hen imod en exit, hvor man siger, vi ved godt, vi bliver solgt om 4-7 år, kan se, at de medarbejdere, der har warrants, løber hurtigere og er meget motiverede, fordi de kan tjene ekstra penge på det,” siger it-advokaten.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch.)

CVC’s nye konsulentforretning forbereder opkøbsridt

Dansk Erhverv: Besværlige regler begrænser brug af medarbejderaktier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også