En del af Watch Medier

KapitalWatchtirsdag31. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Investeringsselskaber
  • Vækstbørs
17.11.2022kl. 15.14

Flere it-virksomheder vil tilbyde medarbejderne ejerandele

Det er blevet populært at tilbyde medarbejderne ejerandele i it-branchen. Det fortæller både interesseorganisation og it-advokat, som de sidste tre-fire måneder har haft ekstraordinært travlt med at udstede warrants og medarbejderaktier til it-medarbejdere.
Frederik Bruhn, it-advokst i Dahl Advokatpartnerselskab | Foto: Dahl Advokatfirma / PR
af BERIT VILLADSEN

Da Visma Custom Solutions skulle vælge nye ejere, var det magtpåliggende for den nye koncernchef Carsten Boje Møller, at de nye ejere, den britiske kapitalfond CVC Capital Partners, ville tilbyde de godt 2.200 nye medarbejdere i Twoday et medarbejderaktieprogram.

Twoday er dog langt fra den eneste it-virksomhed, som inviterer sine medarbejdere indenfor som medejere. Der bliver faktisk flere og flere.

Det fortæller it-advokaten Frederik Bruhn, som i år har haft ekstraordinært travlt med at hjælpe it-virksomheder med at konstruere og udforme aktiebaserede incitamentsordninger til medarbejdere, og især warrants, som er en ret til på et senere tidspunkt at tegne aktier i virksomheden.

”Interessen for aktiebaserede incitamentsordninger til medarbejdere er særlig høj i år. Vi har ofte flere forespørgsler om ugen vedrørende warrantprogrammer. Særligt indenfor de sidste 3-4 måneder har jeg fået rigtig mange forespørgsler fra it- og techvirksomheder,” fortæller it-advokat Frederik Bruhn fra Dahl Advokatpartnerselskab.

Om warrants og medarbejderaktier

En warrant er en ret til på et senere tidspunkt at tegne nye aktier i virksomheden. Medarbejderen er ikke aktionær i selskabet, før vedkommende har udnyttet sin warrant, som typisk bliver modnet over en tidshorisont på 3 år. Efter 3 år kan medarbejderen altså vælge at tegne aktier til den pris, som blev fastsat i forbindelse med, at warranten blev udstedt for 3 år siden. På det tidspunkt er selskabet forhåbentligt steget i værdi, og så får medarbejderen en kursfordel på udnyttelsestidspunktet.

Nogle warrantsprogrammer løber over en bestemt årrække. Det kan fx være, at du får 100 warrants over en 5-årig periode, men kun får tildelt 20 af dem om året. De modnes om 5 år, kalder man det. Medarbejderen motiveres dermed til at blive i virksomheden i fem år for at få alle sine warrants.

Medarbejderaktier får du tildelt lige nu og her. Som medarbejderaktionær betaler du typisk den aktuelle markedspris. Medarbejderaktier er sammenlignet med warrants en mere risikobetonet investering. Hvis virksomheden falder i værdi, falder medarbejderaktierne ligeledes i værdi. Medarbejderen kan med warrants altid vælge ikke at udnytte dem, hvis medarbejderen vurderer, at virksomheden ikke er steget i værdi siden tegningstidspunktet, eller hvis medarbejderen hellere vil bruge sine penge på noget andet.

Medejerskab kan fastholde og tiltrække nye medarbejdere

I IT-Branchen oplever organisationen også en voksende interesse for at tilbyde medarbejderne ejerandele. Det fortæller administrerende direktør Natasha Friis Saxberg.

”Vi oplever bestemt en stigende interesse blandt flere af vores medlemmer for at kunne tilbyde aktier og warrants til medarbejderne. I en branche, hvor der i den grad er rift om medarbejderne, kan det også give god mening, at man gør dem til medejere, så de både bliver belønnet for at være med til at skabe succesen, men også føler et større tilhørsforhold til virksomheden,” siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Vi oplever bestemt en stigende interesse blandt flere af vores medlemmer for at kunne tilbyde aktier og warrants til medarbejderne. I en branche, hvor der i den grad er rift om medarbejderne, kan det også give god mening, at man gør dem til medejere.

Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen

Koncernchefen i Twoday ser medarbejdertilbuddet som en god investering for it-konsulentvirksomheden, der ønsker at tredoble sin størrelse gennem vækst og opkøb over de næste fem år.

”Vi vidste, der var en generel interesse blandt medarbejderne for et medarbejderaktieprogram. Vi tror også, det vil være med til at give større loyalitet, engagement og glæde hos medarbejderne, at de kan få lov til at få en andel i den værdiskabelse, som virksomheden går igennem. Vi tror også, at det kan tiltrække nye folk,” siger Carsten Boje Møller, koncernchef i Twoday.

Det vil være med til at give større loyalitet, engagement og glæde hos medarbejderne, at de kan få lov til at få en andel i den værdiskabelse, som virksomheden går igennem. Vi tror også, at det kan tiltrække nye folk.

Carsten Boje Møller, koncernchef i Twoday

Krisen øger interessen for ejerandele

It-advokat Frederik Bruhn tror, det bliver endnu mere udbredt, at it- og techvirksomheder tilbyder deres medarbejdere warrants eller på anden måde ejerandele i virksomheden, ikke mindst fordi krisen kradser.

”Investorerne kigger mere på bundlinjen i dag, end de gjorde tidligere. I stedet for at betale kontante bonusser til medarbejderne er det likviditetsmæssigt en fordel for virksomheden at tilbyde medarbejderaktier og warrants,” forklarer Frederik Bruhn og fortsætter:

”For medarbejderen har warrants den fordel, at de først bliver udnyttet en gang ude i fremtiden. Medarbejderen kan derfor vente med at tage stilling til, om han eller hun skal bruge penge på at tegne aktier ved at udnytte warranten, ofte først i forbindelse med en exit.”

Investorerne kigger mere på bundlinjen i dag, end de gjorde tidligere. I stedet for at betale kontante bonusser til medarbejderne er det likviditetsmæssigt en fordel for virksomheden at tilbyde medarbejderaktier og warrants.

Frederik Bruhn, it-advokat i Dahl Advokatpartnerselskab

IT Branchens administrerende direktør tror, at trenden med at tilbyde ejerandele kan blive forstærket, hvis branchen rammes af nedgangstider.

”Hvis vi kommer til at opleve en recession i branchen, kan det blive endnu vigtigere for virksomhederne at kunne beholde og tiltrække de helt rigtige kompetencer. Man har simpelthen ikke råd til at miste de dygtigste folk. Samtidig kan det være en mulighed for de virksomheder, der måske kommer til at sidde lidt stramt i det i et par år, da de kan holde lidt igen med lønstigningerne mod at tilbyde medarbejderaktier,” siger Natasha Friis Saxberg.

Medarbejderne vil gerne have ejerandele

Ifølge Frederik Bruhn er der i it- og techbranchen kutyme for at tilbyde medarbejderne ejerandele modsat mange andre brancher, og det gør en stor forskel for, om medarbejderne siger ja til tilbuddet.

”It- og techbranchen har længe haft tradition for at tilbyde medarbejderne warrants og medarbejderaktier. Medarbejderne ved godt nogenlunde, hvad det går ud på, selvom de ikke kender til alle detaljerne. De tænker, det har været der i lang tid, og det er nok meget godt at have et warrantprogram, og så er de med på vækstrejsen, hvis det går godt. Så det er ligesom inde under huden på it-virksomhederne, og kulturen er, at det skal man da have,” siger Frederik Bruhn.

Min erfaring er, at det særligt i kapitalfondsejede it-virksomheder, som målrettet arbejder hen imod en exit, hvor man siger, vi ved godt, vi bliver solgt om 4-7 år, kan se, at de medarbejdere, der har warrants, løber hurtigere og er meget motiverede.

Frederik Bruhn, it-advokat i Dahl Advokatpartnerselskab

Går det bedre for virksomhederne, der tilbyder sine medarbejdere ejerandele?

”Jeg ved ikke, om virksomhedernes succes kan tilskrives, at de udsteder warrants eller medarbejderaktier. Men min erfaring er, at det særligt i kapitalfondsejede it-virksomheder, som målrettet arbejder hen imod en exit, hvor man siger, vi ved godt, vi bliver solgt om 4-7 år, kan se, at de medarbejdere, der har warrants, løber hurtigere og er meget motiverede, fordi de kan tjene ekstra penge på det,” siger it-advokaten.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch.)

CVC’s nye konsulentforretning forbereder opkøbsridt

Dansk Erhverv: Besværlige regler begrænser brug af medarbejderaktier

Relaterede artikler:

  • Carsten Boje Møller, koncernchef i konsulentforretningen Twoday | Foto: Magnus Møller

    CVC’s nye konsulentforretning forbereder opkøbsridt

    For abonnenter

  • Foto: Dansk Erhverv / PR

    Dansk Erhverv: Besværlige regler begrænser brug af medarbejderaktier

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Pr
Investeringsselskaber

Investorer lægger "et pænt millionbeløb" i iskaffe-virksomhed

Dermed er iskaffeselskabet Bold Drinks, trods underskud og negativ egenkapital, klar til gå ind på flere skandinaviske markeder inden for kort tid.
  • Christian Arnstedts Blazar Capital omsætter for rekordmange millioner

For abonnenter

Thomas Black-Petersen er adm. direktør i Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder og business angel. | Foto: Pr
Vækstbørs

Vækstbørs-lobby forsøger at råbe regeringen op med brev

For abonnenter

Magnus Kjøller | Foto: Magnus Kjøller Holding / Pr
Nyheder

Vækstfonden afviser serieinvestors kritik

For abonnenter

"Vi har en klar forventning om, at fonden i kraft af sine investeringer i klimaeffektive løsninger vil levere et attraktivt afkast til vores medlemmer," siger Kåre Hahn Michelsen. | Foto: P+ / Pr
Investeringsselskaber

Tre pensionskasser går sammen i ny klimafond

For abonnenter

Foto: Pr/ Pka
Investeringsselskaber

PKA vil investere 15 milliarder mere i kapitalfonde

For abonnenter

Rikke Stampe Skov, adm. direktør i Impero. | Foto: Impero/PR
Vækstbørs

”Jeg vil sammen med de ansatte sparke Impero helt op til stjernerne”

For abonnenter

Læs også

Magnus Kjøller | Foto: Magnus Kjøller Holding / Pr
Nyheder

Vækstfonden afviser serieinvestors kritik

Den Dubai-baserede serieinvestor Magnus Kjøller har i et Linkedin-opslag kritiseret en klausul i lån fra Vækstfonden, som ifølge ham har uheldige konsekvenser. Vækstfonden affejer kritikken.

For abonnenter

Thomas Black-Petersen er adm. direktør i Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder og business angel. | Foto: Pr
Vækstbørs

Vækstbørs-lobby forsøger at råbe regeringen op med brev

Lagerbeskatning, loft over aktiesparekontoen og for høj avancebeskatning er blandt de faktorer, der ifølge Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder hæmmer danske virksomheders appetit på børsnoteringer. 

For abonnenter

Foto: Pr
Investeringsselskaber

Investorer lægger "et pænt millionbeløb" i iskaffe-virksomhed

Dermed er iskaffeselskabet Bold Drinks, trods underskud og negativ egenkapital, klar til gå ind på flere skandinaviske markeder inden for kort tid.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Vækstfonden afviser serieinvestors kritik – 30. jan.
  • Investorer lægger "et pænt millionbeløb" i iskaffe-virksomhed – 30. jan.
  • Vækstbørs-lobby forsøger at råbe regeringen op med brev – 30. jan.
  • Tre pensionskasser går sammen i ny klimafond – 30. jan.
  • PKA vil investere 15 milliarder mere i kapitalfonde – 30. jan.
  • ”Jeg vil sammen med de ansatte sparke Impero helt op til stjernerne” – 30. jan.
  • Danban-direktør: Business angels klar til at holde hånden under porteføljen – 30. jan.
  • Zefyr Invest vil købe driftsaktiviteter af børsnoteret selskab – 27. jan.
  • Med Sagitta-brandet varsler Clausen-kontor større investeringsaktivitet – 27. jan.
  • Delecykelselskab lægger an til at kæmpe med om større udbud – 27. jan.
Flere nyheder

Job

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

Watch Job

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Scrum Master with a practical approach

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Centerdirektør til Sønderborg

Se flere jobs

Job

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

Se flere jobs

Kolofon

KapitalWatch
Søg

Sektioner

  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Investeringsselskaber
  • Vækstbørs
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Henrik Tüchsen

ht@kapwatch.dk

Tlf.: 3330 8371

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Job

Abonnement

Prøv KapitalWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kapitalwatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Læs mere om abonnement her

Adresse

KapitalWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: 3330 8371

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © KapitalWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
KapitalWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge