Startup retter efter seks år med crowdfunding blikket mod større runde

Cphnano har med opbakningen fra mere end 80 investorer udviklet et måleproduktet, der er hurtigere og billigere end konkurrenterne, mener virksomheden. Når produktet for alvor skal ud over stepperne, kræver det tungere kapitalskyts, end hvad crowdfunding-markedet kan give.
Emil Højlund-Nielsen, Ph.d., adm. direktør og medstifter af Copenhagen Nanosystems, Cphnano. | Foto: cphnano / PR
Emil Højlund-Nielsen, Ph.d., adm. direktør og medstifter af Copenhagen Nanosystems, Cphnano. | Foto: cphnano / PR

Som kapitalmarkederne strammer til, kan det blive attraktivt – eller nødvendigt – for flere startups at afsøge alternativer, når de skal rejse penge i den nærmeste fremtid.

Hardtech-virksomheden Copenhagen Nanosystems, eller Cphnano, producerer måleudstyr til at teste f.eks. vand- eller fødevarekvalitet på en måde, der er mere effektiv og langt billigere end eksisterende konkurrenter, fortæller kommerciel direktør Christopher James Lüscher.

”I dag tager man en vandprøve, sender den til et laboratorie såsom Eurofins, og så efter ca. 3 uger og 15.000 kr., får man svar på, om en indsats er påkrævet eller ej. Det kan vi gøre på et kvarter på en maskine, hvor målingerne koster en halvtredser i stedet,” siger han.

Det har flere investorer set potentialet i, og i dag har Cphnano mere end 80 investorer, der i gennemsnit investerer mellem 30.000 og 50.000 kr. På den måde har Cphnano gennem de seneste seks år rejst ca. 9,5 mio. kr., bl.a. gennem såkaldt equity crowdfunding, hvor en lang række investorer har fået mulighed for at købe relativt små ejerandele af selskabet. Kun tre investorer har lagt mere end 500.000 kr., og herudover er virksomheden finansieret igennem et konverterbart lån fra Vækstfonden.

På en videoforbindelse fra Lissabon, hvor Christopher James Lüscher og medstifter samt adm. direktør i Cphnano, Emil Højlund-Nielsen, er rejst ned for at repræsentere Danmark efter at have vundet KPMGs Global Tech Innovator-pris, fortæller de to om de mange fordele ved at have en bred investorskare.

”Vores approach er, at ved at have flere aktionærer, diversificerer vi vores risiko, fordi vi ikke er afhængige af én persons likviditet på ethvert givent tidspunkt, men i stedet fordeler det på mange mindre lodder,” siger Christopher James Lüscher.

”Pointen er vel også, at hvis man har mange investorer, har man også mange, der vil en det godt, så vi får rigtig meget hjælp af vores investorer på forskellige måder. Vi har et stort netværk at række ud til, når der er behov for det,” supplerer Emil Højlund-Nielsen.

Masser af fordele og én stor ulempe

Investormodellen er med til at gøre Cphnano mere modstandsdygtig i et trægt kapitalmarked, fortæller de to direktører, fordi investeringer sker hurtigt, fleksibelt og kun medfører beskedne omkostninger.

”Vores rekord er at rejse vores likviditetsbehov på fire dage, og min personlige rekord fra første gang, en investor hører om os første gang, til papirerne er underskrevet, er 16 minutter,” siger Emil Højlund-Nielsen.

I rekordrunden rejste Cphnano 1,2 mio. kr. på fire dage, og det er netop også de relativt små beløb, der er den største udfordring ved equity crowdfunding.

”Beløbsstørrelsen på en samlet runde er ikke sammenlignelig med, hvis du var venture-backed,” siger Christopher James Lüscher og tilføjer:

”Hvis vi gerne ville industrialisere vores produktion, have de sidste certificeringer på plads og lave parallel marketing i hele verden, så kan vi jo ikke løse alle de udfodringer med én mio. kr., selvom vi så kan rejse pengene på fire dage.”

Christopher James Lüscher, kommerciel direktør i Cphnano. | Foto: cphnano / PR
Christopher James Lüscher, kommerciel direktør i Cphnano. | Foto: cphnano / PR

Derfor overvejer Cphnano også sine fremtidige behov, og hvorvidt virksomheden er vokset fra equity crowdfunding.

Der er velfungerende markeder for modellen i eksempelvis Storbritannien, hvor man gennemførte hundredvis af runder til en værdi på over en mia. kr. i 2021, men markedet er noget mindre herhjemme, og Cphnanos direktører mener selv, at de er ved at have mættet det marked med deres virksomhed.

”Det vil sige, at vi enten skal tage virksomheden på børsen, eller lave en løsning, hvor vi matcher aktionærerne med en venturefond. Hvis vi f.eks. skal udvikle en humandiagnostisk variant af vores produkt, så skal vi have et væsentligt større kapitalberedskab, end vi har adgang til i dag,” siger Christopher James Lüscher.

Børsnotering en oplagt mulighed

Emil Højlund-Nielsen påpeger, at modellen på mange måder minder om den måde, børsnoterede selskaber agerer på ift. ting såsom kommunikation til investorerne.

”At have en så bred investorkreds for os er lidt som at gå i en form for børnehaveklasse inden en børsnotering. Det tror jeg kan være en rigtig sund læring for os at have med i bagagen til senere,” siger han.

Derfor virker det også som et naturligt næste skridt på Cphnanos kapitalrejse at afsøge mulighederne for en børsnotering, når virksomheden engang skal bruge et større kapitalindskud, for selvom fondsinvestorer ikke er afskrevet, er der alligevel en række potentielle fordele for selskabet ved at blive et offentligt handlet selskab, vurderer direktørerne.

De er ikke klar til at sige, om det ender med hverken det ene eller andet, eller måske en hybridløsning ude i fremtiden, men sikkert er det, at Cphnano ”inden for de næste par år” skal ud at rejse et tocifret millionbeløb med henblik på at industrialisere sit analyseværktøj.

Ét af virksomhedens produkter er Nanocuvette One, som via et optisk filter måler indholdet af f.eks. grundvand til drikkeboringer. | Foto: cphnano / PR
Ét af virksomhedens produkter er Nanocuvette One, som via et optisk filter måler indholdet af f.eks. grundvand til drikkeboringer. | Foto: cphnano / PR

Det, der drager dem lige nu, er udsynet til, at Spotlight Stock Market fra nytår står til at fungere som en pan-Nordisk handelsplatform og dermed vil åbne for investorer i bl.a. Sverige, hvor traditionen for investeringer i industri og fysiske produkter er større end i Danmark.

Her kan det ende med at blive en fordel at have en bred investorskare fra start for hurtigere at kunne leve op til Spotlights ønske om et minimum af investorspredning ved en børsnotering.

”Det ændrer perspektivet på vores model fuldstændig, og hvis Spotlights model kommer til at virke, bliver det en naturlig fortsættelse af det, vi allerede laver. Det giver et alternativ, som for os kan noget helt nyt, og så er det rigtigt, at det sagtens kan kombinere med en venturefond, f.eks. ved at lave en pre-IPO,” siger Emil Højlund-Nielsen.

For nu afventer Cphnano og virksomhedens ledelse at se, hvordan Spotlights ambition kommer til at fungere i virkeligheden, når den bliver rullet ud, og hvordan mulighederne for ventureinvesteringer i hardtech-sektoren udvikler sig.

Dalbo-medejer afviste i første omgang salg: Nu tager italiensk fond over

Udbyder af ejendomsfonde afleverer investorers penge tilbage

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også