Familiekontorer er med i milliardfond til energiomstilling

Copenhagen Infrastructure Partners milliardstore fond til grøn energiomstilling har, foruden en række pensionskasser, også formået at lokke både Kirkbi og Lars Larsen Group til som investorer.
Jacob Brunsborg, bestyrelsesformand i Lars Larsen Group | Foto: Joachim Ladefoged / Ritzau Scanpix
Jacob Brunsborg, bestyrelsesformand i Lars Larsen Group | Foto: Joachim Ladefoged / Ritzau Scanpix

Både Kirk Kristiansen-familiens pengetank, Kirkbi, og Brunsborg-familiens Lars Larsen Group (LLG) sender i stigende grad penge efter grønne investeringer.

Senest har begge givet tilsagn til en af Copenhagen Infrastructure Partners’ (CIP) milliardfonde. Det bekræfter både Kirkbi og LLG over for KapitalWatch.

Helt specifikt drejer det sig om fonden Energy Transition Fund I (CI ETF I), der investerer i grøn energilagring, og som bl.a. også har opbakning fra flere danske pensionskasser.

”Et vigtigt element i Kirkbis strategi er at øge andelen af tematiske investeringer indenfor bl.a. vedvarende energiinfrastruktur. Over de seneste år har Kirkbi derfor gennemført flere direkte investeringer indenfor sol- og vindenergi og parallelt opbygget interne kompetencer indenfor disse områder,” oplyser Kirkbi i en skriftligt kommentar.

Nu er tiden ifølge Kirkbi kommet til at investere i nyere teknologi inden for energilagring og CO2-fangst sideløbende med egne investeringer i vind- og solenergi.

”I forhold til næste generations teknologier som power-to-x og energilagring har Kirkbi haft et ønske om at investere indirekte via fonde med global rækkevidde og specialiserede kompetencer. Kirkbi har derfor investeret i fonden CI ETF I fra Copenhagen Infrastructure Partners, der netop har dette fokus,” fortsætter Kirkbis kommentar.

Hos LLG er tilsagnet til CIP’s fond en naturlig forlængelse af familiekontorets ambition om at bidrage til vækst og værdi i samfundet, lyder det fra investeringsdirektør Daniel Albæk, ligeledes i en skriftlig kommentar.

”Det indebærer bl.a., at vi yder et bidrag til den bæredygtige omstilling gennem vores investeringsprogram, hvori vi bl.a. har valgt at investere i Copenhagen Infrastructure Partners’ Energy Transition Fund I,” skriver han og tilføjer:

”Den globale klimaudfordring fordrer en betydelig omstilling af vores energiinfrastruktur og kræver massive investeringer i både skalering og udvikling af såvel modne som nye teknologier. Derfor er vi glade for at kunne yde et bidrag i et investeringsfællesskab med en af de stærkeste forvaltere inden for netop dette område.”

Fonden CI ETF I har rejst i alt tre mia. euro, ca. 22,3 mia. kr., hverken Kirkbi eller LLG har ønsket at oplyse, hvor meget de har givet tilsagn.

Fokus på energiomstilling og klima

Kirkbis årsrapport for 2021 viser, at netop energiomstilling er ét af fire fokuspunkter, såkaldte tematiske investeringer, som Kirkbi arbejder med.

Lego-familiens selskab fremhæver, at fokus hidtil har været på vind- og solenergi, bl.a. gennem investeringer i havvindmølleparken Borkum Riffgrund 1 i Nordsøen, som Kirkbi ejede 31,5 pct. af efter at have investeret sammen William Demant Invest i 2012.

Arkivfoto: Lego-familiens Thomas Kirk Kristiansen og Kjeld Kirk Kristiansen | Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Lego-familiens Thomas Kirk Kristiansen og Kjeld Kirk Kristiansen | Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Ifølge en meddelelse fra investeringsrådgiveren FIH Partners gik Kirkbi og William Demant Invest dog i gang med at afhænde deres ejerskab af Borkum Riffgrund 1 til den irske investeringsvirksomhed Greencoat Renewables PLC i april 2022. FIH Partners bekræfter over for KapitalWatch, at handlen er blevet gennemført.

I 2016 investerede Kirkbi i 25 pct. af Ørsteds havvindmøllepark Burbo Bank Extension ved Liverpool i Storbritannien. Ørsted ejer fortsat 50 pct. af denne, mens pensionskassen PKA sidder på de resterende 25 pct.

Kirkbi har også investeret i solenergi gennem virksomheden Adapture Renewables, der udvikler, producerer og opererer solcelleparker i Nordamerika. Ifølge en meddelelse købte Kirkbi sig i 2019 til en majoritetsandel i solcelleproducenten, der dengang gik under navnet Enerparc Inc.

Kirkbis tre andre investeringstemaer er cirkulær plastik, bæredygtig jordbrug og byudvikling i Billund.

Lars Larsen Group (LLG) oplyser ikke om specifikke projekter i selskabets årsrapport, men i virksomhedsbeskrivelsen bliver der lagt fokus på miljø og klima som ét af fire særlige fokusområder for selskabet, ligesom indsatsen for at omstille til en mere cirkulær produktion i LLG’s møbelproducerende virksomheder, f.eks. Jysk, fremhæves.

De øvrige fokusområder er menneskerettigheder, sociale- og medarbejdervilkår samt anti-korruption.

Milliardfond til fremtidens grønne brændsel

Ifølge KapitalWatch’s søstermedie EnergiWatch er der med CI ETF I tale om en fond, der har til formål at investere i infrastrukturprojekter inden for biobrændsler, fangst- og lagring af CO2 samt det såkaldte power-to-x, som er teknologi til lagring af grøn energi over længere perioder.

Fonden blev etableret i juni 2021 og lukkede officielt for tilsagn ved udgangen af august 2022, hvor den ramte sit et såkaldt hard cap på tre mia. euro, svarende til ca. 22,3 mia. kr. Det erklærede mål for fonden var 2,25 mia. euro, ca. 16,74 mia. kr.

”Vi er meget glade for at byde en fremtrædende gruppe af eksisterende og nye institutionelle investorer velkommen til CI ETF I og er glade for, at investorer deler vores tillid til og appetit på infrastrukturprojekter for ren energi og investerer sammen med CIP i næste fase af energiomstillingen,” sagde Jakob Baruël Poulsen, ledende partner i CIP, i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Jakob Baruël Poulsen, ledende partner i Copenhagen Infrastructure Partners | Foto: Gregers Tycho / Ritzau Scanpix
Jakob Baruël Poulsen, ledende partner i Copenhagen Infrastructure Partners | Foto: Gregers Tycho / Ritzau Scanpix

CIP forventer, at fondens investeringer vil bidrage til at reducere globale CO2-udledninger med mere end 7,5 mia. ton og levere mere end fire mia. ton grønt brændstof årligt. Det skal ske gennem bl.a. et elektrolyse-projekt i Nordsøen, der forventes at generere nok varme til 50.000 husstande i Esbjerg og et power-to-x-projekt i Australien.

Blandt fondens investorer finder man også Pensiondanmark, PFA Pension, Industriens Pensionsforsikring, Migros Pensionskasse og CIP selv. På tværs af ti fonde forvalter CIP mere end 19 mia. euro, ca. 141,3 mia. kr.

Ifølge CVR har Kirkbi ikke investeringer i andre af CIP’s fonde, mens LLG også er registreret i fonden Copenhagen Infrastructure IV, som lukkede for tilsagn i foråret 2021 på 7 mia. euro, ca. 52,1 mia. kr.

CIP tilbyder staten ny energiø uden afregning

CIP har fyldt ny fond helt op

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også