Kirkbi skyder 293 mio. kr. i fiskeskind til hudbehandling

Lego-familiens private investeringsselskab har ledet en investeringsrunde på i alt 100 mio. dollars i den islandske biotekvirksomhed Kerecis, der udvikler produkter af fiskeskind til behandling af beskadiget hud på mennesker.
Kirkbi House i Billund, hovedkontor for Kirk Kristiansen-familiens private holding- og investeringsselskab, der investerer knap 300 mio. kr. i islandske Kerecis. | Foto: KIRKBI
Kirkbi House i Billund, hovedkontor for Kirk Kristiansen-familiens private holding- og investeringsselskab, der investerer knap 300 mio. kr. i islandske Kerecis. | Foto: KIRKBI

Kirk Kristiansen-familiens private holding- og investeringsselskab og pengetanken bag Lego Gruppen, Kirkbi, har ledet en investeringsrunde på i alt 100 mio. dollars i det islandske biotekselskab Kerecis og træder ind som ny investor i virksomheden.

Kerecis udvikler produkter af fiskeskind og fedtsyrer til celleterapi og vævsregeneration til behandling og beskyttelse af beskadiget eller forbrændt hud på mennesker.

Kirkbi tegner sig alene for 40 mio. dollars, 293 mio. kr., i Kerecis, der med investeringsrunden værdiansættes til 620 mio. dollars, 4,5 mia. kr. Det oplyser Kirkbi og Kerecis.

”Kerecis er en yderst innovativ virksomhed, der har opbygget en succesfuld forretning, som transformerer affaldsmateriale til unikke medicinske produkter,” siger Niklas Sjöblom, senior director for long-term Equity i Kirkbi:

”Vi er særligt inspireret af virksomhedens tilgang til bæredygtighed, da vi er ansvarlige investorer og ejere. Vi glæder os til at støtte virksomhedens fortsatte vækst og strategiske mål om at forbedre resultaterne for patienterne.”

Stort skridt for Kerecis

Fertram Sigurjonsson, stifter og CEO i Kerecis, betegner investeringen og det nye partnerskab med Kirkbi og kredsen af øvrige investorer som et stort skridt fremad for virksomheden:

”Efterhånden som vi fortsætter med at vokse, vil vi være i stand til at hjælpe tusindvis af flere patienter rundt om i verden med vores bæredygtigt fremstillede produkter.”

Kerecis’ patenterede medicinske fiskehudsprodukter stammer fra bæredygtige fiskepladser nær polarcirklen. Finansieringsrunden skal accelerere virksomhedens vækst og udvikling af de næste generationer af de medicinske fiskehudsprodukter, meddeler parterne.

Steve Jobs’ enke

Foruden den kontante kapital på 40 mio. dollars fra Kirkbi mod nye aktier i Kerecis, har den amerikanske investeringsfond Emerson Collective og to islandske pensionsfonde, BRU og LSV, som eksisterende aktionærer investeret i alt 30 mio. dollars, hvoraf de 10 mio. er konvertering af gældsbreve til egenkapital.

Ligeledes har Silicon Valley Bank givet tilsagn om en gældsfacilitet på op til 30 mio. dollars til rådighed.

Emerson Collective er en amerikansk fond stiftet i 2004 af den nu afdøde Apple-stifter Steve Jobs’ enke, Laurene Powell-Jobs, der både investerer og donerer til velgørende formål.

I alt beløber investeringsrunden i Kerecis sig til 100 mio. dollars.

Kirkbi

Kirkbis strategiske aktiviteter omfatter 75 pct. ejerskab af Lego Gruppen og 47,5 pct. ejerskab af Merlin Entertainments.

Dertil kommer en lang række investeringer inden for vedvarende energi og i virksomheder som ISS, Nilfisk, Falck, Armacell, Välinge og Landis+Gyr samt ejendomsinvesteringer i Danmark og flere europæiske lande.

Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Kirkbi mere end firedoblede sin bundlinje sidste år med et resultat efter skat på 27 mia. kr. mod 6,4 mia. kr. året før. Resultatet bragte ved udgangen af 2021 egenkapitalen i Kirkbi op på 131 mia. kr.

Kirkbi firdobler resultatet og opnår ”tilfredsstillende” investeringsresultat

Selskabet bag Lego investerer milliarder i Epic Games

Lego-ejere køber sig ind i Euro Cater

Bestseller og Kirkbi investerer i amerikansk genbrugsvirksomhed

Novo-ejer og Kirkbi er atter blandt årets største skatteydere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også