Oraklet fra Omaha topper liste for verdens største firmaer

Warren Buffetts investeringsselskab fortrænger kinesisk bank fra førsteplads på ”Global 2000”-liste.
Foto: SCOTT MORGAN/REUTERS / X03642
Foto: SCOTT MORGAN/REUTERS / X03642
AF RITZAU

Det amerikanske investeringsselskab Berkshire Hathaway er for første gang nummer et på erhvervsmagasinet Forbes’ ”Global 2000”-liste, der er offentliggjort torsdag.

Den årlige liste rangerer verdens største børsnoterede virksomheder målt ud fra indtægter, profit, aktiver og markedsværdi.

Den kinesiske bank ICBC må efter ni år i træk som nummer et nøjes med en andenplads. Derefter følger den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco og den amerikanske bank JP Morgan Chase.

På sjette- og syvendepladsen kommer virksomheder, der er bedre kendt i den brede offentlighed i form af e-handelsfirmaet Amazon og Iphone-producenten Apple.

Stigende priser på olie har forbedret placeringerne for oliefirmaer.

Exxon Mobil rykker op som nummer 15 i år fra en 317.-plads i 2021, mens Shell er nummer 16 mod 324 sidste år.

Blandt verdens rigeste personer

Forbes har rangeret klodens 2000 største virksomheder siden 2003.

Bag dette års nummer et, Berkshire Hathaway, står investorlegenden Warren Buffett - også kendt som Oraklet fra Omaha på grund af hans veldokumenterede og enestående evne til - som regel - at ramme plet med sine investeringer.

Den 91-årige Buffett, der stadig er aktiv, er blandt verdens ti rigeste personer ifølge magasinet Fortune. I marts blev hans formue opgjort til 116,7 milliarder dollar.

Ud fra de fire kriterier, som Forbes anvender, er Berkshire Hathaways markedsværdi opgjort til 741 milliarder dollar. Indtægterne er på 276 milliarder dollar, profitten på 90 milliarder dollar og aktivmassens værdi lyder på 959 milliarder dollar.

Virksomheder fra 58 lande optræder på listen fra Forbes. USA er stærkest repræsenteret med 590 virksomheder efterfulgt af Kina inklusive Hongkong med 351 og Japan med 196 virksomheder.

Danmark har 11 virksomheder på listen. A.P. Møller-Mærsk er den bedst placerede af disse som nummer 159.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også