KapitalWatch

Oraklet fra Omaha topper liste for verdens største firmaer

Warren Buffetts investeringsselskab fortrænger kinesisk bank fra førsteplads på ”Global 2000”-liste.

Foto: SCOTT MORGAN/REUTERS / X03642

Det amerikanske investeringsselskab Berkshire Hathaway er for første gang nummer et på erhvervsmagasinet Forbes’ ”Global 2000”-liste, der er offentliggjort torsdag.

Den årlige liste rangerer verdens største børsnoterede virksomheder målt ud fra indtægter, profit, aktiver og markedsværdi.

Den kinesiske bank ICBC må efter ni år i træk som nummer et nøjes med en andenplads. Derefter følger den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco og den amerikanske bank JP Morgan Chase.

På sjette- og syvendepladsen kommer virksomheder, der er bedre kendt i den brede offentlighed i form af e-handelsfirmaet Amazon og Iphone-producenten Apple.

Stigende priser på olie har forbedret placeringerne for oliefirmaer.

Exxon Mobil rykker op som nummer 15 i år fra en 317.-plads i 2021, mens Shell er nummer 16 mod 324 sidste år.

Blandt verdens rigeste personer

Forbes har rangeret klodens 2000 største virksomheder siden 2003.

Bag dette års nummer et, Berkshire Hathaway, står investorlegenden Warren Buffett - også kendt som Oraklet fra Omaha på grund af hans veldokumenterede og enestående evne til - som regel - at ramme plet med sine investeringer.

Den 91-årige Buffett, der stadig er aktiv, er blandt verdens ti rigeste personer ifølge magasinet Fortune. I marts blev hans formue opgjort til 116,7 milliarder dollar.

Ud fra de fire kriterier, som Forbes anvender, er Berkshire Hathaways markedsværdi opgjort til 741 milliarder dollar. Indtægterne er på 276 milliarder dollar, profitten på 90 milliarder dollar og aktivmassens værdi lyder på 959 milliarder dollar.

Virksomheder fra 58 lande optræder på listen fra Forbes. USA er stærkest repræsenteret med 590 virksomheder efterfulgt af Kina inklusive Hongkong med 351 og Japan med 196 virksomheder.

Danmark har 11 virksomheder på listen. A.P. Møller-Mærsk er den bedst placerede af disse som nummer 159.

Mere fra KapitalWatch

Konsulentvirksomhed holder fast i børsplaner

It-konsulenthuset 7N har stadig planer om en børsnotering. Virksomheden tager dog bestik af den kraftige afdæmpning i verdensmarkedet, der sker netop nu, fortæller topchefen i 7N, som netop er kommet med regnskab.

Ny nordisk biotekfond ser dagens lys

En ny life science- og biotekfond med base i Finland vil være en one stop shop for lovende unge startups i navnlig de nordiske lande. Det gælder bestemt også startups i Danmark, fortæller fondens adm. direktør.

PKA-direktør er klar med milliarder til havvindsprojekter

Sammen med Tyskland, Holland og Belgien vil den danske regering skrue markant op for havvindsprojekterne i Nordsøen, og PKA-direktør Jon Johnsen er klar med sin del af finansieringen til de investeringer, der allerede i 2030 skal levere klimavenlig energi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)