Industriens Pension afsætter historisk stort beløb til infrastruktur

Pensionsselskabet hæver sit investeringsprogram i infrastruktur fra 10 til 15 mia. kr. over de kommende tre år. "Det er et pænt løft, vi foretager nu," siger underdirektør Jan Østergaard.
Foto: PRIndustriensPension
Foto: PRIndustriensPension

Et af Danmarks største pensionsselskaber, Industriens Pension, løfter med et nyt treårigt program for investeringer i infrastruktur niveauet markant for selskabets investeringer i bl.a. vindmølle- og solcelleparker, motorveje og digital kommunikation til det hidtil højeste niveau i selskabets historie.

Over de næste tre år fra 2022-2024 vil Industriens Pension investere 15 mia. kr. i aktivklassen mod tidligere 10 mia. kr. i de løbende treårige programmer. Det sker med pensionsselskabets fastlagte ambition om, at halvdelen sker som co-investeringer og dermed parallelt med infrastrukturfondene med henblik på at reducere omkostningerne i form af fee's til fondene.

"Det er et pænt løft, vi foretager nu. Forklaringen er, at infrastruktur passer rigtig godt i forhold til vores samlede portefølje. Vi har behov for at kunne tage en vis risiko for at generere et langsigtet afkast til vores medlemmer. Det regner vi selvfølgelig på, og vi har en ambition om fremadrettet at give vores medlemmer mindst 2,5 pct. årligt efter inflation og omkostninger. For at gøre det er vi nødt til at have en vis risiko i porteføljen, og der er infrastrukturfonde gode, ligesom det giver en god spredning af risici," siger Jan Østergaard, underdirektør og chef for real assets i Industriens Pension.

Kontracykliske aktiver

Historisk set har pensionsselskabets infrastrukturinvesteringer over de sidste ti år leveret et afkast på omkring 10 pct. i gennemsnit, som ifølge Jan Østergaard viser, at der er en vis risiko, som der også bliver betalt for i form af noget afkast.

"Samtidig er der det fine ved aktiver i infrastruktur, at de langt hen ad vejen er kontracykliske. Når man får nogle tæv på aktiemarkedet, som vi jo ved, at man får en gang imellem, står en stor del af porteføljen i infrastruktur relativt uberørt, fordi aktiverne er i noget, der egentlig ikke er særlig afhængigt af de økonomiske konjunkturer. Og det gælder i høj grad inden for energi."

Industriens Pension har i dag 14,1 mia. kr. investeret i infrastrukturfonde. I den sammenhæng lyder 15 mia. kr. over de kommende tre år af rigtig meget, men porteføljen leverer i sagens natur et løbende afløb fra investeringerne i forbindelse med salg af aktiver i fondene.

I 2021 løb der alene 3,6 mia. kr. tilbage fra pensionsselskabets investeringer i infrastruktur.

Krævende investeringsproces

"Vi har et stort afløb fra fondene, men vi har en målsætning om, at infrastruktur skal fylde noget mere i vores portefølje. Det kan vi ikke flytte fra den ene dag til den anden som i det børsnoterede aktiemarked, og der er mange forhold i investeringsprocessen, som tager tid og kræver ressourcer, f.eks. due diligence og forhandling af kontrakt. Det er en langstrakt proces at øge eksponeringen, men nu tager vi et væsentlig skridt opad med det, vi gør nu," siger Jan Østergaard.

Foruden energi omfatter infrastruktur også aktiver i transport, forsyning, kommunikation og social infrastruktur. Sidstnævnte omfatter bl.a. hospitaler, skoler og administrative bygninger.

Målsætningen er, at især energi og grønne aktiver skal vokse. I dag fylder de lidt over en fjerdedel af aktiverne i infrastruktur.

Bedste pensionsselskab leverede næsten dobbelt så højt afkast som nummer sjok i 2021 

Industriens Pensions nye treårige program for investeringer i infrastruktur flugter med den generelle udvikling blandt de institutionelle investorers appetit på især vedvarende energi. Det rejser også spørgsmålet om, hvorvidt konkurrencen og dermed også priserne er skruet op.

"Alt andet lige ja, men der er noget, der adskiller denne aktivklasse fra f.eks. aktier og private equity. Udbuddet af investeringsmuligheder er stærkt stigende, og det gælder især inden for vedvarende energi. Det gælder også hele infrastrukturen inden for digital kommunikation, hvor der også mange steder skal ske en udbygning."

"Og vi skal ikke glemme de nye vækstmarkeder, som fylder en pæn del af vores portefølje. Her er der både stort behov og gode muligheder for at udbygge bl.a. vedvarende energiinfrastruktur. Så ja, der er mange nye investorer, men vi ser også et udbud, der er kraftigt stigende," siger Jan Østergaard.

Industriens Pension investerer stort trecifret millionbeløb i dansk biogaskoncern 

Industriens Pension oplever skyhøje afkast på private equity

Pensionsgigant bebuder flere co-investeringer med kapitalfonde 

Pensionskasse hæver barren for unoterede investeringer 

Pensionsselskabers unoterede investeringer nærmede sig 600 mia. kr. sidste år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også