KapitalWatch

Moren inspirerede Zytomierski til at blive "corporate læge"

Karrierevejen: Netværket fra uddannelsen har været den største gave for direktør David Zytomierski, Accent Equity.

Foto: Jonas Malmström

Navn: David Zytomierski

Alder: 36

Selskab: Accent Equity

Stilling: Direktør

 

Hvilken karrierevej så du for dig selv som yngre?

Da jeg var teenager, var jeg til dels inspireret af min mor, der er læge, så jeg ønskede at blive en slags "corporate læge," altså en person der kunne reparere og forbedre usunde eller skadede virksomheder. Senere lærte jeg på handelskolen, at sådan en profession faktisk findes, og at det ofte kaldes en "omstrukturering" eller "management consulting."

Det er også blevet sådan, at jeg nogle gange får lov til at stå for forbedringen af det økonomiske helbred hos de virksomheder, jeg samarbejder med, når de ikke udvikler sig som ønsket.

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag?

At prøve forskellige praktikforløb og at have studiejob ved siden af uddannelsen, er noget jeg varmt kan anbefale. Et af de studiejob, jeg havde, var ved en lille, nystartet kapitalfond, og det vakte min interesse for kapitalfondsektoren. Efter jeg dimitterede, blev jeg en del af PWC's handel og rådgivningspraksis, hvor jeg primært arbejdede med kapitalfondskunder.

Efter nogle år besluttede jeg mig for at vende tilbage til kapitalfondsbranchen, og så fik jeg muligheden for at starte hos Accent, som jeg har været hos siden.

Hvilken del af din uddannelse har du brugt mest i din karriere?

Jeg læste på Stockholm School of Economics, der er en mindre handelskole. Selvom jeg bruger min viden om finans, regnskab og lederskab i min professionelle hverdag, vil jeg alligevel sige, at den største gave og fordel har været det netværk, jeg fik på uddannelsen. Det er langt mere værdifuldt end nogle af de kurser, jeg tog.

I dag er flere af mine medstuderende blevet til nære venner, og jeg kommer ofte i kontakt med andre alumner i forretningsøjemed.

Hvilket råd vil du give til en person, der skal til at starte en karriere i samme felt som dig?

Jeg vil anbefale, at man starter karrieren i en større virksomhed, som har en masse erfaring, og hvor de er dygtige til onboarding og evner at give nyuddannede den rette indsigt i arbejdet og arbejdspladsen. Det er nemlig måden, man hurtigt lærer at bruge modeller og rammer på, samt at have en struktureret tilgang til problemer og løsninger i det virkelige professionelle liv.

Det råd kunne sikkert også blive givet til mennesker, der ønsker at være iværksættere, jeg ser nemlig mange handlekraftige og begavede mennesker, der kæmper med deres startup, fordi de mangler kompetencerne til at håndtere udfordringer og problemer på en struktureret måde – simpelthen fordi de ikke har erfaring med at arbejde med de rette modeller og værktøjer.

Hvilket punkt på dit CV repræsenterer det største skift i din karriere?

Skiftet fra PWC til Accent har været en stor ændring, både i forhold til roller, ansvar og indflydelse. Kulturmæssigt har det også været et stort skridt at gå over til en iværksættervirksomhed, der skal tage beslutninger hurtigt, og som samtidig har et langsigtet perspektiv.

Hvad er det bedste ved din nuværende stilling?

Det må være, at det er meget diverse opgaver, jeg har. Min mission for Accent er at investere i og udvikle private virksomheder, så de kan blive solgt efter vores forbedring af dem. Det betyder, at jeg arbejder med mange forskellige udfordringer på samme tid, herunder med strategi, finansiering, M&A og ledelse.

Desuden er det en meget givende del af mit job, at jeg får lov til at arbejde med mange talentfulde mennesker. Både hos Accent, hvor kulturen er åben, venlig og baserer sig på samarbejde, og i mine positioner i bestyrelserne hos Accents porteføljevirksomheder, hvor jeg har et tæt samarbejde med partnere, iværksættere og ledelsesteams.

Hvilken leder i branchen har inspireret dig mest?

Min nuværende adm. direktør, Niklas Sloutski, er nok et af de varmeste hjerter inden for kapitalfondbranchen i Norden, og han har virkelig lært mig vigtigheden af blødere kompetencer.

Det er også svært ikke nævne Conni Jonsson fra EQT, som var instrumental i skabelsen af et enormt økosystem inden for alternativ asset management.

Dertil mener jeg også, at initiativet Vargas Holding, som Harald Mix har startet sammen med Carl-Erik Lagercrantz, som står bag Northvolt og H2 Green Steel, er virkelig nytænkende og inspirerende inden for bæredygtig innovation.

Hvad optager dig allermest lige nu?

Som altid er der mange forskellige ting – og på flere niveauer!

Vi har mange forskellige projekter i gang i de virksomheder, som jeg arbejder med, så de er også i varierende stadier af modenhed. Jeg var en del af forhandlingsteamet, der for nyligt anskaffede en ny porteføljevirksomhed, og vi er lige påbegyndt udviklingen af en strategisk treårsplan, hvori hovedemnerne er international udvidelse og integration af bæredygtighed.

I en anden virksomhed er vi i gang med at få rådgivning fra investeringsbanker om, hvordan exit-processen skal struktureres.

I min fritid bruger jeg meget energi på at lede efter lejlighed med min kæreste, og så er jagtsæsonen lige begyndt. Jeg er også begyndt på et tre-måneders vægtløftningsprogram med to af mine venner, og det vil også blive udfordrende, da vi bor i tre forskellige lande.

"Man møder de sejeste mennesker, der virkelig vil noget"

"Som talnørd med 16 års erfaring i investment banking er jeg klar til at blive partner"

"Jeg slæbte min fars kuffert ud af huset og lod som om, jeg skulle på forretningsrejse"

De unges idéer, energi og positivitet er drivkraften for business angel 

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)