Robot-startups afviser planer om børsintroduktioner: Vil hellere opkøbes

Næste generation af startups fra robotklyngen Odense Robotics, der sidste uge pitchede deres virksomheder til Odense Investor Summit, ser opkøb fra større virksomheder som ønskescenariet for et fremtidigt exit.
Clionadh Martin pitcher Coalescent Mobile Robotics til Odense Investor Summit. | Foto: Invest in Odense / PR
Clionadh Martin pitcher Coalescent Mobile Robotics til Odense Investor Summit. | Foto: Invest in Odense / PR

"Det korte svar er nej."

Sådan lyder det fra Aldus von der Burg, der er stifter og adm. direktør for robotteknologivirksomheden Meili Robots, til spørgsmålet om, hvorvidt en børsintroduktion (IPO) ligger i kortene for den højteknologiske startup.

KapitalWatch møder den unge direktør ved Meilis stand til Odense Investor Summit, der løb af stablen i sidste uge. Hér var Meili Robots udvalgt som en af de ti "outstanding" startups fra robotklyngen, der fik chancen for at pitche på den store scene for de fremmødte investorer.

"Jeg er ikke sikker på, vi kan generere tilstrækkeligt med buzz til at få succes med en IPO. Det er ikke, fordi vi ikke kommer til at være værdifulde, men jeg kan ikke se en IPO for mig. Det er langt mere sandsynligt, at vi bliver opkøbt eller lagt sammen med en anden virksomhed," uddyber han.

Det er tilsyneladende heller ikke det store problem at rejse kapital til udvikling af virksomheden for tiden:

"På preseed-runderne er der en del (investorer, red.), der er meget sultne efter at lave forretninger med os. De kan se med det samme, at de gerne vil være med i virksomheden. Vi er heldigvis nået til et punkt, hvor vi ikke behøver at bruge fem minutter med investorer, der ikke forstår konceptet."

Vil helt klart sælge

Samme indstilling til en børsintroduktion finder man hos Clionadh Martin, stifter og direktør i Coalescent Mobilie Robotics, der ligesom Meili Robots hører til robotklyngen i Odense og præsenterede virksomheden på scenen til Odense Investor Summit.

"Jeg tror ikke, jeg personligt bevæger mig imod en IPO, men jeg vil helt klart sælge, når virksomheden når et andet niveau. Der er meget vækst i startup-fasen, men på et tidspunkt når man til et niveau, hvor det kræver et anderledes sæt kompetencer, så vi må se på det, når vi når dertil," siger hun med et smil.

Coalescent har tidligere fået lån fra bl.a. Vækstfonden. I den aktuelle investeringsrunde, der er den første, hvor virksomheden afgiver ejerandele, er det håbet at rejse 10-12 mio. kr. baseret på en pre-money valuation af virksomheden på 46 mio. kr.

En tredje robot-startup, der også pitchede for investorerne til dagens begivenhed, Spin Robotics, vil ikke afvise tanken om en fremtidig IPO kategorisk, men medgiver, at det ligger langt nede på listen over prioriteter:

"Vi har ikke rigtigt tanker om en børsnotering på nuværende tidspunkt," udtaler medstifter Thomas Sølund til KapitalWatchs udsendte reporter.

"Lige nu handler det mere om at komme ud og skalere op og se, at produktet fungerer," afslutter han.

Der er aktuelt er en del debat om minibørsen First North, der typisk ville være børsen for de mindre selskaber i vækst. Debatten har kredset om værdiansættelsen af firmaerne, og Børsen har tidligere erfaret, at mindst en håndfuld selskaber er "trådt ud af fremskredne børsprocesser."

Investorer: Robotfirmaer er pris-optimister 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også