Børschef: Større investorer og selskaber nærmer sig First North

De store professionelle investorer vil over tid være nødt til at tage imod risikoen på en helt anden måde, end de har gjort før, siger noteringschef på vækstbørsen Nasdaq First North, Carsten Borring. Især grønne teknologiselskaber vil presse dem til det.
Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq | Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Scanpix
Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq | Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Scanpix

11 selskaber er hidtil i år blevet noteret på den danske vækstbørs Nasdaq First North i København og noteringschef på Nasdaq, Carsten Borring, forventer samme niveau i anden halvdel af året, ligesom man vil se større kapitalrejsninger i op mod den trecifrede millionklasse med professionelle investorer bag på First North Premier, hvor kravene og regelsættet for selskaberne ligner dem på hovedbørsen.

Alene de ambitiøse klimamål vil kræve voldsomme mængder af kapital til selskaber med grønne teknologier, og hvor mange ikke kan fremvise nogen nævneværdig omsætning og positiv indtjening flere år frem, mener han.  

"Vi er i dialog med rigtig mange mange selskaber, men det er vanskeligt at sætte et mål på, fordi nogle for eksempel kan blive solgt inden, mens andre af forskellige årsager vælge at udsætte en notering," siger Carsten Borring.

Store tab flere år frem

Nasdaq First North synes for alvor at have fundet fodfæste i år, men udviklingen har også vist, at en række af de nye selskaber på minibørsen har svært ved at leve op til de meget ambitiøse vækstmål, som deres børsprospekter indeholder.

Udviklingen bekymrer dog ikke Carsten Borring. Bl.a. med henvisning til de selskaber, der er på vej lige nu, ligesom antallet af investorer, der går ind i selskaberne, er voksende.  

"First North er jo markedsplads for risikovillig kapital helt nede i den lille ende, og fra dag ét har vi vidst, at det var vores akilleshæl, fordi det er nemt at skyde nogle af selskaberne i skoene, at de er uprøvede, og at der er lang vej til, de tjener rigtige penge. Sådan er det, fordi det ligger i sagens natur, at indtil de bliver rigtig store, vil mange blive ved med at tabe penge og vil gøre det i adskillige år, da al den omsætning de har, bliver geninvesteret i vækst."

"Men det er ikke ensbetydende med, at det er er dårlige virksomheder. Det er udtryk for, at accellerationen speedes op i virksomhederne, der er under pres for at komme hurtigt ud," siger Carsten Borring.

Større investorer på vej

Indtil for få år siden var de større professionelle investorer ifølge Carsten Borring ikke klar til tage risikoen, ligesom selskaberne også var lidt mindre end i dag.

"I dag ser vi større selskaber, der ofte rejser mellem 50-100 mio. kr. og måske over, og så begynder man lige pludselig at få brug for de rigtig professionelle investorer, der får mulighed for at købe andele, der giver mening for dem og deres setup."

"Og når Vækstfonden og Bankinvest og andre af samme type investorer går ind og fortegner i nogle af First North-selskaberne, er det jo udtryk for, at disse selskaber kan noget. Og her taler vi om professionelle investorer, der er vant til at vurdere risiko i forhold til afkast, og som kan trykprøve prisen på et selskab. Og over tid er de større investorer nødt til at tage imod risikoen på en helt anden måde, end de har gjort før."

De grønne selskaber

Ifølge Carsten Borring vil det derfor også blive mere normalt at se større noteringer på vækstbørsen.

"Det vil det, fordi klimaomstillingen og den opgave, der ligger i forhold til klimamålene, ikke kan løftes uden en masse risikovillig kapital. Der vil vi se mange selskaber, der ikke har meget omsætning og slet ingen positiv indtjening, men de har en teknologi."

"Hvis Danmark skal tage early stage-selskaber public, og som skal kunne vokse sig store herhjemme, er vi nødt til som investorer at være mere risikovillige og gå ind i nogle selskaber, der er meget mere uprøvede, end dem vi kender i dag fra vores hovedmarkeder med de store selskaber. Det er jo en tanke, man må gøre op med sig selv og ens egen risikoprofil, og om det er noget, man har lyst til at støtte og selvfølgelig på sigt tjene penge på at investere i de unge selskaber."

"Mange af de her selskaber, vi kigger på i Danmark i dag og dem, vi skal leve af i fremtiden, forudsat de bliver i Danmark, er kendetegnet ved, at de ikke har nogle aktiver. De har en forretningsplan og noget software, som er svær at belåne i banken. De har rigtig meget behov for at komme ud over stepperne hurtigt."

Med så mange selskaber vil nogle slå igennem, mens nogle af dem ikke kommer frem til det sted, de gerne vil være. Og med så unge selskaber, vil nogle blive slået hjem flere gange, og det kan man også på First North. Men det er heldigvis få, understreger Carsten Borring.

First North Nordic tæller i dag op mod 440 selskaber, hvoraf 70 er noteret på First North Premier, med en samlet markedværdi på 56 mia. euro.

Endelig er der kommet fart over feltet på First North 

I sidste uge nåede Nasdaq First North, der blev etableret med Carsten Borring som arkitekt tilbage i 2005, en milepæl, da virksomhed nummer 100 flyttede fra vækstbørsen til hovedbørsen. De 100 virksomheder har en samlet markedsværdi på 76 mia. euro.

"Selvom jeg er meget stolt over, hvad vi har opnået med Nasdaq First North, skal vi huske, at størrelsen på hele First North i Danmark svarer til halvdelen af markedsværdien af DFDS, som er noteret på main market i København," siger Carsten Borring.

Sidste år blev tretten selskaber noteret på First North i Danmark, hvor en mia. kr. fandt vej til vækstbørsen.

Nasdaq om unge selskabers slingrekurs på markedet: "Risiko er the name of the game"

Softwareselskab med Vækstfonden og Damgaard i ryggen vil rejse 80 mio. kr. på First North 

Kritiseret fintech-selskab vil rejse kapital på vækstbørs

Professor kritiserer First North-noteringer 

Aktive Ejere kaster kritisk blik på det danske kapitalmarked  

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også