Aftale mellem EU og UK på plads

EU og Storbritannien har indgået en aftale om det fremtidige forhold, bekræfter den britiske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Foto: JOHN THYS/AFP / AFP
Foto: JOHN THYS/AFP / AFP
RITZAU

Efter ti måneders nærmest stillestående forhandling fik EU og Storbritannien travlt i december, og juleaftensdag har de indgået en aftale om handel og det fremtidige forhold.

Det bekræfter Downing Street 10.

Med aftalen sikres en mere blid overgang for handlen, når knap tre årtiers britisk deltagelse i EU's indre marked ophører. Der er også indgået aftale om en lang række andre forhold, der vil lette overgangen.

Der er tale om en begrænset handelsaftale. Mindre omfattende end mange virksomheder havde håbet på. Den sikrer dog told- og afgiftsfri varehandel. Men ikke tjenesteydelser.

Trods aftalen om toldfri varehandel vil der efter 1. januar være en toldmur med omfattende kontrol. Disse besværligheder kan parterne senere arbejde på at lempe.

At EU og Storbritannien har indgået en handelsaftale afværger kaos for dansk og europæisk erhvervsliv.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen, efter at parterne torsdag eftermiddag er blevet enige om en aftale for det fremtidige forhold, i en skriftlig kommentar.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, siger, at det er et "utrolig stort og vigtigt skridt" for dansk erhvervsliv, at der er landet en aftale mellem EU og Storbritannien.

"Det gør en stor forskel for danske virksomheder, at man har undgået de værste ubehageligheder i denne ellers meget problematiske situation," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også