Milliardinvestoren Augustinus rykker tættere på kapital- og venturefonde

Chr. Augustinus Fabrikker har afsat en mia. kr. over to år til skalering af lovende danske virksomheder. "Der mangler de store beløb i Danmark til dette formål," siger CEO Claus Gregersen, der netop er indtrådt i bestyrelsen for brancheorganisationen Aktive Ejere.
Foto: Vækstfonden / PR
Foto: Vækstfonden / PR

Den 270 år gamle fond Chr. Augustinus Fabrikker rykker tættere på det danske miljø af kapital- og venturefonde - og det sker i mere end én forstand.

Chr. Augustinus Fabrikker var tidligere mest kendt som den stenrige tobaksfond pga af sit flere hundrede årige historik og ejerskab af Skandinavisk Holding. Men i dag kan selskabet retteligt betegnes som en betydende industriel investor med ejerskab i et større antal danske virksomheder.

Topchef i Chr. Augustinus Fabrikker, CEO Claus Gregersen, er netop indtrådt i bestyrelsen i interesse- og brancheorganisationen Aktive Ejere, tidligere Danish Venture Capital and Private Equity Association (DVCA).

Det sker samtidig med, at investeringsselskabet med omkring 30 mia. kr. under forvaltning ved indgangen til 2020, har afsat en mia. kr. over to år til investeringer i lovende danske virksomheder, der har nået et tidspunkt i deres liv, hvor behovet for mere kapital til skalering nationalt som internationalt er blevet nødvendigt. Og ikke mindst efter det såkaldte proof of concept, hvor disse virksomheder med stor sandsynlig har bevist, at deres koncept er holdbart og levedygtigt.

Fonden har hidtil hovedsageligt købt sig ind i en lang række kendte og klassiske danske virksomheder, men med det nye tiltag synes der at være skudt gang i en ny æra, hvor scale up-selskaber nu har fondens interesse.

Scale-investeringer

En del af den afsatte pulje i Chr. Augustinus Fabrikkers nyere enhed for såkaldte "scale-investeringer" er allerede afsat med ejerandele i den digitale bank Lunar og den åbne podcast-platform Podimo.

Netop denne form for kapital, som Chr. Augustinus Fabrikker har tilført dem, er generelt en mangelvare i Danmark, hvor der ifølge Claus Gregersen er for stor en risiko for, at for mange nystartede virksomheder med gode ideer og dermed danske arbejdspladser kan ende i udlandet.

"Det har jo vist sig, at der mangler de store beløb i Danmark, når virksomheder skal skaleres, og når de er færdige med venturekapitalen, Vækstfonden og business angels i forhold til iværksætteri, hvor der er gjort et fantastisk arbejde."

"Selv om vi har mange pensionskasser, der er topprofessionelle, er de simpelthen for store til at interessere sig for dette her. Det bliver for småt for dem, så der mangler noget. Jeg synes, det er en frygtelig skam, når rigtig mange gode forretningsideer risikerer at forsvinde til udlandet. "

"Derfor har jeg også engageret mig i Aktive Ejere i et forsøg på at øge interessen for også at kunne skalere alle de mange iværksætteres ideer," siger Claus Gregersen til KapitalWatch med en understregning af, at Private Equity, herunder kapitalfondene og venturefondene, er vigtige brikker i det hele det danske økosystem for risikovillig kapital.

Evergreen-konstellationer

Claus Gregersen, der i perioden 2018-2020 bl.a. var bestyrelsesformand i den voksende, statslige finansieringsfond Vækstfonden, og som i dag udgør omkring halvdelen af al venturekapital i Danmark, håber, at private investeringsselskaber, familiekontorer, inden for det han selv betegner som evergreen-konstellationer, påtager sig en større rolle.

"Jeg forventer ikke, at Augustinus Fabrikker bliver de eneste. Det er egentlig også derfor, vi tror på, at Aktive Ejere kan bruges som bindeled mellem de forskellige interessenter. Kan vi få skabt motivation blandt de etablerede større enheder, typisk disse evergreen-selskaber, er det godt i bestræbelserne på at skabe større virksomheder, flere arbejdspladser og samtidig sikre, at de kan forblive på danske hænder."

"Private investeringsselskaber i forskellige evergreen-konstellationer kan gøre en forskel. Det kan være de såkaldte familiekontorer, men jeg vil hellere kalde dem for private investeringsselskaber, hvor nogle er ejet en fond, nogle er rene investeringsselskaber eller familiekontorer eller udgøres af private formuer. Kendetegnende for dem er, at de er evergreen-investeringsselskaber, og der kan vi i Augustinus Fabrikker komme ind med vores kapital," siger Claus Gregersen.

Lunar og Podimo

Chr. Augustinus Fabrikker har en erklæret politik om at geninvestere generelt i dansk erhvervsliv. Med investeringer i virksomheder som Lunar og Podimo som de seneste års mere synlige eksempler har virksomheden også i stigende grad vist, at den ifølge Claus Gregersen kan gøre en stor samfundsmæssig forskel, hvis der investeres mere i iværksætter-drevne forretninger.

"Ikke ved at gå ind med venturekapital. Det er ventureselskaberne, fondene og Vækstfonden meget bedre til, end vi er."

"Et andet forhold er, at vi i Augustinus har stor interesse i kapitalfondene. Generelt skal de jo på et tidspunkt altid ud af deres investeringer, og hvis de vil børsnotere et selskab, de er med i, har det jo typisk vist sig, at det er en rigtig god ide at have en anker-investor, som bliver i selskabet. Der tror jeg, at disse her evergreen-virksomheder som Augustinus er fuldstændig fantastisk positioneret til formålet. Og det er en del af vores forretning at være en stor co-investor og arbejde tæt sammen med kapitalfondene."

Co-investor

Chr. Augustinus Fabrikker er i dag co-investor med kapitalfonden Axcel i designvirksomheden Gubi og i Nissens, der udvikler og producerer køleløsninger til automobil- og vindmølleindustrien.

Og senest har Augustinus indgået et samarbejde med kapitalfonden Nordic Capital i softwarevirksomheden Siteimprove. Og den form for partnerskaber kan man sagtens forestille sig, der kommer flere af, siger Claus Gregersen:

"Vi er ikke en kapitalfond. Vi er en ejer, og vi tager et skridt tilbage, når først bestyrelse og ledelse er på plads. Så ved virksomheden, hvordan den skal drives, og det er også kapitalfonden, der f.eks. ved, når noget skal rekonstrueres. Og når først virksomheden er klar til at stå på egne ben er det, at vi kan komme ind som den langsigtede, stabile ejer.  Det er hele vores natur."

Nordic Capital hyrer Tryg-chef som bestyrelsesformand i techselskaber 

Efter to børsflop henter dansk vækstkomet 360 mio. kr. fra dansk pengetank 

Nordic M&A: Kapitalfondes høje efterspørgsel på virksomheder har sendt priserne i vejret 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også