Danske business angels fastholder højt investeringsniveau

2022 bød ikke på den nedgang i aktiviteten blandt de knap 300 medlemmer i investornetværket Danban, som mange måske ville have troet. Men konkurser og lukninger trækker ned. 
"som situationen er nu, er der ingen ordninger eller incitamenter i det danske økosystem til at understøtte de her risikable investeringer,” siger Jesper Jarlbæk, bestyrelsesformand i Danban. | Foto: Danbanpr
"som situationen er nu, er der ingen ordninger eller incitamenter i det danske økosystem til at understøtte de her risikable investeringer,” siger Jesper Jarlbæk, bestyrelsesformand i Danban. | Foto: Danbanpr

Medlemskredsen i Danban-netværket, der tæller lige knap 300 business angels, fastholdt med deres investeringer på i alt 451,6 mio. kr. gennem 2022 i store træk niveauet fra året før, når der reguleres for tilgang af nye medlemmer. 

Det fremgår af Danbans nye årlige investorrapport for 2022, der også viser, at det turbulente år med tårnhøj inflation, energikrise og krig i Europa langt fra efterlod Danban-investorerne upåvirket, og hvor især den gennemsnitlige, såkaldte exit-multipel er den laveste i nyere tid. Bl.a. i kraft af 36 konkurser og lukninger i selskaber, der trækker afkastet ned.

”Her er det tydeligt, at markedet har haft en effekt. Englene fokuserer typisk på de virksomheder, der går godt, men nogle har altså fået lov til at gå nedom og hjem, når ikke de har kunnet fuldføre en investeringsrunde.”

”Typisk vil business angels gerne have venturefonde ombord, når det går godt i en virksomhed, men er venturefondene tilbageholdende, og en investeringsrunde ikke kan gennemføres, fordi en startup er løbet tør for penge, er der ofte kun én vej, og det er at lukke forretningen,” siger Jesper Jarlbæk, bestyrelsesformand i Danban.

Markant fald

Gennem adskillige år har multiplen ligget på omkring 3,0, som er et udtryk for, at englene får tre gange pengene igen over en tiårig periode ved at investere en kr. I 2022 er den faldet til 2,4.

”Tre kr. rimer godt med, hvad kapital- og venturefonde sigter efter, og gennem de sidste seks-syv år har vi dokumenteret, at vores afkast er på højde med dem. Men et fald til 2,4 er ret markant,” siger Jesper Jarlbæk til KapitalWatch.

Grundlæggende er han på vegne af Danbans medlemmer imidlertid godt tilfreds med udviklingen, hvor de aktive business angels i netværket i gennemsnit investerede 2,3 mio. kr.

”Jeg var meget spændt på, om vi kunne matche investeringsniveauet i 2022, og når vi korrigerer for det øgede antal medlemmer (fra 258 til 294 i 2022, red.), holdt vi niveauet. Det synes jeg er temmelig godt gået.

”2022 var også et år, hvor der ingen særlige ordninger var fra Vækstfonden eller andre, og som situationen er nu, er der ingen ordninger eller incitamenter i det danske økosystem til at understøtte de her risikable investeringer,” siger Jesper Jarlbæk.

Færre lån

I forbindelse med at Danbans medlemskreds investerede de i alt 451,6 mio. i 375 virksomheder i 2022, blev der samtidig optaget lån i Vækstfonden på 134 mio. kr. Et fald fra knap 148 mio. kr. året før og fra hele 320 mio. kr. i 2020, som var det første år med Covid-pandemien. 

Blot 43 af de selskaber, der blev investeret i, har fået lån i Vækstfonden. Til sammenligning fik 62 et lån i Vækstfonden året før, mens 111 selskaber fik et lån i 2020.

”I de scenarier, vi er i nu, hvor penge koster noget, og renten ikke er nul, er der formentlig en øget forsigtighed blandt englene i forhold til ikke at udstyre startups med lån” siger Jesper Jarlbæk. 

Tal fra Danbans investorrapport viser også, at to ud af tre medlemmer foretog en eller flere investeringer sidste år. I europæisk målestok er det et meget højt niveau. Generelt ligger tallet for lignende netværk i Europa på 20-25 pct., hvilket ifølge Jesper Jarlbæk understreger, at det danske netværk er uhyre aktivt set i internationalt perspektiv.

Samtidig er porteføljen samlet set for Danbans medlemmer steget til 1.033 selskaber i 2022. Det betegner Jesper Jarlbæk som en milepæl. Til sammenligning udgjorde porteføljen året før 821 selskaber og tilbage i 2016 blot 281 virksomheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også