Venturekapital strømmer mod hovedstaden frem for provinsen: "Vi har som land et kæmpe aktiv i København"

En stikprøve viser, at danske virksomheder, der modtager venturekapital, oftest har base på Sjælland. 
"Nogle af de største investeringer, vi har lavet, har ligget i Aarhus," siger Ulla Brockenhuus-Schack. | Foto: Stine Heilmann
"Nogle af de største investeringer, vi har lavet, har ligget i Aarhus," siger Ulla Brockenhuus-Schack. | Foto: Stine Heilmann

Når danske venturefonde leder efter nye, spændende investeringscases i Danmark, kan det synes nærliggende at tro, at de ofte kun kigger på den ene halvdel af danmarkskortet. 

Det er i hvert fald det indtryk, tallene efterlader.

KapitalWatch har gennemgået seks venturefondes aktive porteføljer, og her tegner sig billedet af en geografisk skævvridning. 

For selvom Aarhus, Aalborg og Odense ofte fremhæves som stærke, innovative vækstmiljøer, er det langt oftest virksomheder med adresse på Sjælland, og særligt i hovedstadsområdet, der henter venturekapital. 

Hos venturehuset Preseed Ventures er 50 ud af 55 aktive investeringer lagt i sjællandske virksomheder, mens tre ligger i Jylland og to på Fyn. 

Hos Seed Capital er 22 ud af 24 porteføljeselskaber fra Sjælland, mens to er fra Jylland.

Mest iøjefaldende er venturefonden Heartcore Capital, hvor 11 ud af 11 danske investeringer ligger på Sjælland. 

Hos Scale Capital gælder det fire ud af seks, mens det hos Dreamcraft Ventures er fem ud af otte.

Endelig er der ventureselskabet ByFounders, som er den aktør i KapitalWatchs stikprøve, der har den største andel af ikke-sjællandske selskaber i porteføljen. Her er ”blot” otte ud af 14 danske investeringer fra Sjælland. Det svarer til 57 pct. 

KapitalWatch har rakt ud til de venturefonde i stikprøven, som har en markant overvægt af sjællandske selskaber, herunder Seed Capital, hvor mere end 90 pct. af de danske porteføljeselskaber har adresse på Sjælland.

Her fastslår Ulla Brockenhuus-Schack, ledende partner, at den geografiske slagside ikke er udtryk for en snæver scouting. 

”Vi investerer i hele landet, og vi investerer, hvor vi ser de bedste selskaber. Nogle af de største investeringer, vi har lavet, har ligget i Aarhus, eksempelvis Trustpilot, Lunar og senest Landfolk. Men så sker der nogle gange det, at de flytter til København eller udlandet,” siger Ulla Brockenhuus-Schack.

Hun har selv et bud på årsagen. 

”Det handler i høj grad om talentrekruttering. Hvis de kunne få de folk, de skulle bruge i for eksempel Aarhus, så ville de være blevet der. Det er aldrig os, der beder dem om at flytte,” siger Ulla Brockenhuus-Schack, der oplever, at mange vækstvirksomheder i højere grad kan få stillet deres behov for arbejdskraft ved at rykke til hovedstaden. 

”Vi har som land et kæmpe aktiv i København, som er attraktiv at søge imod, bl.a. for de stærke international kræfter inden for it-branchen. Jeg vil nok sige, at Aarhus og København er de danske byer, som vækstselskaber generelt graviterer imod, men der er spændende specifikke talent-pools inden for energihandel i Aarhus og robotter omkring Odense. Og hvis der kom et godt selskab fra Odense, så ville vi naturligvis også kigge på det,” siger Ulla Brockenhuus-Schack. 

KapitalWatch har også rakt ud Preseed Ventures, der har afvist at stille op til interview med henvisning til travlhed. 

Partner på gaden

I den anden ende af skalaen ligger ByFounders, der investerer i selskaber i Norden og Baltikum.

Her har seks ud af 14 danske porteføljeselskaber hjemme uden for Sjælland. Ifølge ledende partner Tommy Andersen kigger ByFounders ikke på geografi, men udelukkende potentiale, når selskabet investerer.

”Vi har ikke noget defineret dansk mandat, så vores portefølje er hverken en veneration mod det ene eller det andet. Vi scouter bredt og investerer, hvor vi ser de bedste selskaber,” siger han. 

ByFounders danske selskaber fordeler sig med syv i København, et i Roskilde, et i Horsens, et i Holstebro og fire i Aarhus, som gør ByFounders til en af de bedst repræsenterede venturefonde i Danmarks andenstørste by. 

”Der ligger bare nogle gode selskaber i Aarhus, og byen har altid haft et stærkt startup-økosystem trods sin størrelse. Tech-selskaber, som er spundet ud af et godt, talentfuldt miljø,” siger Tommy Andersen.

Tommy Andersen, stiftende partner i ByFounders, der ulig andre venturefonde har en betydelig andel af jyske virksomheder i porteføljen. | Foto: Stine Bidstrup
Tommy Andersen, stiftende partner i ByFounders, der ulig andre venturefonde har en betydelig andel af jyske virksomheder i porteføljen. | Foto: Stine Bidstrup

ByFounders’ aarhusianske selskaber tæller AeroGuest, der har udviklet en softwareplatform til hoteller, Ento Labs, der har udviklet en software til at forebygge energispild i bygninger, Vibrant, der har udviklet en app-baseret betalingsløsning, og Rig.dev, der stiller en platform til rådighed for softwareudviklere.

Foruden talent kan der ifølge Tommy Andersen være en anden lavpraktisk forklaring på den store repræsentation i Aarhus. 

”Vi har en af vores partnere, Martin Krag, siddende fysisk i Aarhus. Selvom vi foretager langt det meste af vores scouting digitalt, er der et element i at have en partner ”på gaden”. Han ser meget til dagligt,” siger Tommy Andersen.

Selvom ByFounders’ danske selskaber ligger spredt, kan Tommy Andersen godt forstå, hvis nogen venturefonde ikke føler behov for at orientere sig uden for hovedstadsområdet.

”Det kan være, at andre danske venturefonde føler, at de har nok selskaber at investere i ved alene at kigge i København. Og det er også rigtigt nok,” konstaterer han.

Er der noget problematisk i det?

”Der kan godt tabes muligheder og talent, hvis man kun fokuserer på de større byer, men de fleste mennesker flytter sig jo hen, hvor de kan udleve deres drømme. Problematikken er, at alt koncentrerer sig i de her år. De områder, som er stærke, bliver stærkere,” siger Tommy Andersen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også