KapitalWatch

Betalingsvirksomhed er finsk venturefonds femte danske investering

Den finske venturefond Inventure lancerede for nyligt sin fjerde fond med tilsagn på mere end en mia. kr. i ryggen. Blandt de første investeringer i den nye fond er danske Anyday, der bliver femte danske virksomhed i Inventures samlede portefølje.

Tuomas Kosonen, partner i Inventure | Foto: Inventure / PR

Det er en relativt ny spiller på det danske marked, der står i spidsen for betalingsvirksomheden Anydays investeringsrunde, som blev annonceret i sidste uge.

Her lykkedes det Anyday at rejse 30 mio. kr. til sin ”køb nu, betal senere”-forretning, hvoraf størstedelen kommer fra den finske venturefond Inventure, som tidligere har investeret i bl.a. udbringningstjenesten Wolt.

Ifølge partner Tuomas Kosonen er Anyday Inventures femte investering i Danmark – den første blev gennemført i 2019 og faldt på plads efter længere tids interesse for netop det danske marked.

”Det er et attraktivt marked, som vi havde fulgt i noget tid, og som dengang havde ca. samme størrelse som det finske. I 2019 var der ikke lige så stor konkurrence, som f.eks. i Sverige, hvor vi allerede var, men det har siden ændret sig,” siger Tuomas Kosonen og tilføjer:

”Fintech, saas- og healthtech-virksomheder er de tre kategorier, vi primært leder efter investeringer i, og dem er der mange erfarne iværksættere inden for i Danmark. Derfor er der i dag også mange om buddet på de attraktive cases.”

Har lanceret ny milliardfond

Inventure blev stiftet i 2005 og har hidtil investeret i flere end 70 virksomheder.

I starten tog venturefonden udgangspunkt i sit hjemmemarked, Finland, men det er med tiden blevet udvidet til både resten af Norden og de baltiske lande, ligesom det oprindelige kontor i Helsinki er blevet suppleret med et i Stockholm.

Der er helt sikkert en chance for, at det kan blive til flere investeringer i danske virksomheder

Tuomas Kosonen, partner, Inventure

En udvikling, som også kan aflæses i Inventures fonde. Udgangspunktet i det finske marked betød ifølge Tuomas Kosonen, at størstedelen af Inventures første fond med 40 mio. euro, knap 300 mio. kr., i tilsagn blev investeret i finske virksomheder.

I Inventures tredje fond, som blev rejst i 2017-18 og hentede et samlet tilsagn på næsten 900 mio. kr., blev kun 40 pct. investeret i finske virksomheder.

”Resten gik til virksomheder i særligt Sverige, de baltiske lande og Danmark, og det er en fordeling, vi vil fortsætte med at have i vores nye fjerde fond. For vi vil være både en nordisk og en baltisk fond,” siger Tuomas Kosonen med en fortid som bl.a. finansdirektør hos Angry Birds-udvikleren Rovio.

De fire hidtidige danske investeringer er alle lavet gennem Inventures tredje fond, mens Anyday er den første danske virksomhed i Inventures nye fjerde fond.

Denne lukkede i januar i år for tilsagn med en rekordopbakning for venturefonden på 150 mio. euro i alt. Det svarer til 1,12 mia. kr. 90 pct. af beløbet kommer fra institutionelle investorer, fortæller Tuomas Kosonen.

”Vores sweet spot for indgangsinvesteringer er på seed- og a-rundeniveau, så det er mange penge, der skal investeres, og vi forventer at skulle investere i omkring 30 virksomheder,” siger han og tilføjer:

”Der er helt sikkert en chance for, at det kan blive til flere investeringer i danske virksomheder.”

Ved at været etableret i Danmark

Det skyldes ikke mindst, at Inventure ifølge Tuomas Kosonen efterhånden er blevet en etableret spiller i Danmark, trods sine få år på markedet og en coronakrise undervejs.

”Vores tilstedeværelse og forhold til det danske startup-økosystem bliver hele tiden bedre, ligesom vi løbende bliver præsenteret for flere interessant virksomheder,” siger han og tilføjer:

”Vi har i dag et anstændigt deal flow og har de seneste år kigget på mange danske virksomheder, primært inden for fintech og software.”

Inventures øvrige danske investeringer er Nøie, Platypus, Abzu og Drugstars.

Sidstnævnte, Drugstars, der minder sine brugere om at tage deres medicin, gik konkurs i oktober sidste år, efter virksomheden forgæves havde forsøgt både at rejse ny kapital og finde en køber til at overtage forretningen.

Det skete dog efter konkursen, hvor Oda Group købte aktiverne i det konkursramte selskab.

Inventure var en af de tidligste investorer i den finske udbringningstjeneste Wolt, som sidste år blev opkøbt af amerikanske Doordash for over 50 mia. kr. Inventure stod i spidsen for både en pre-seed- og seed-runde i Wolt | Foto: Wolt / PR
Inventure var en af de tidligste investorer i den finske udbringningstjeneste Wolt, som sidste år blev opkøbt af amerikanske Doordash for over 50 mia. kr. Inventure stod i spidsen for både en pre-seed- og seed-runde i Wolt | Foto: Wolt / PR

De tre øvrige virksomheder er Inventure stadig aktiv i.

”Vi er rigtig glade for de resultater, som virksomhederne har leveret hidtil, og vi vil fortsat støtte op om dem,” siger Tuomas Kosonen, der også har store forventninger til venturefondens nye danske tilføjelse.

Et bedre alternativ

Anyday tilbyder finansiering af køb på afbetaling, hvor forbrugere kan dele betalingen for et produkt op i mindre bidder, og var så vidt en af de mange danske fintech-virksomheder, Inventure de seneste år har kigget på.

Og der var ifølge Tuomas Kosonen flere ting, som sprang i øjnene.

Dels taler virksomhedens løsning ind i en tendens, særligt blandt unge forbrugere som i stigende grad ser mod alternativer til de klassiske kreditkort og hurtiglån. Dels er Anydays løsning ”mere afbalanceret” end mange af konkurrenternes, mener han.

”Vi ser Anydays løsning som et bedre alternativ til de nuværende dominerende spillere på markedet, især i forhold til forhandlerne, hvor de har en mindre grådig tilgang. Og det kan blive afgørende, for det handler om at få kunderne til at vende tilbage,” siger han.

Derudover var både stifterne bag og Anydays hidtidige resultater afgørende, tilføjer Tuomas Kosonen.

1.200 webshops tilbyder i dag sine kunder at bruge Anydays betalingsløsning, som flere end 20.000 forbrugere ifølge selskabet selv hidtil benyttet sig af.

Formålet med den seneste investeringsrunde er at brede Anydays løsning ud på de nordiske markeder.

Investorer smider 30 millioner i dansk betalingstjeneste

Svensk fond udvider geografisk fokus: I dialog med flere danske virksomheder

Norsk venturefond rejser trecifret millionbeløb til nordiske investeringer

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch