5 centrale spørgsmål til ny filmfond der jagter tocifrede årlige afkast

Med en ambition om at investere i op til 50 nordiske spillefilm i perioden 2019- 2025 er Skandinaviens første filmfond er i gang med at rejse kapital. AMWatch spørger den administrerende direktør om, hvorvidt det er realistisk at levere årlige afkast på 12-14 procent ved at investere i spillefilm.
Foto: PR / Scandinavian Film Funds
Foto: PR / Scandinavian Film Funds

Scandinavian Film Funds vil gøre det muligt for investorer at opnå eksponering mod nordiske spillefilm.

Bag projektet står tre erfarne branchefolk i form af administrerende direktør Christian Bévort, den dobbelte Oscar-vinder og kreativchef, Kim Magnusson, samt chef for distribution, Sune Lune Thomsen.

Ifølge pressemeddelelsen er det forventede årlige nettoafkast 12-14 procent. Hvad bygger I afkasttallene på?

"Vi bygger vores afkasttal på data fra Det Danske Filminstitut, der viser indtægter fra film, som er solgt og distribueret i perioden 2010 til 2018. Vores beregninger er baseret på en ekstrapolering af de salg. På baggrund af de data har vi vurderet, at hvis vi investerer 100 millioner i 50 film de næste seks år, vil vi opnå en forrentning af den investerede kapital på 12-14 procent årligt.

Vi har gjort meget ud af at redegøre for, at det er en struktureret fond, hvor man i stedet for at investere i en portefølje af virksomheder, investerer i en portefølje af nordiske spillefilm.

Vi har valgt ikke at inkludere internationalt salg i vores kalkule, fordi tallene fra filminstituttet er renset for dem. Mit faglige bud er, at der ligger 10 - 15 procent af det samlede provenu oveni, men vi har fra starten ønsket at lave et konservativt estimat, som vi kan binde tæt til vores data." 

I begrunder en investering i Scandinavian Film Fund 1 med, at staten finansierer op til 45 procent per projekt. Løber man ikke en høj risiko som investor ved at basere sin investering på en statsstøtte, der kan forsvinde eller blive kraftigt reduceret?

"Filmstøtten har været på finansloven i årtier under skiftende regeringer. Jeg skal naturligvis ikke være 100 procent skråsikker, men der er et bredt politisk ønske om at opretholde dansk films status ude i verden. Det gælder også i Norge og Sverige. Derfor er der umiddelbart ikke nogen indikationer på, at støtten skulle forsvinde. Det er simpelthen alt for forankret i nordisk kulturpolitik."

Perioden 2010 til 2017 var under en højkonjunktur. Er det ikke risikabelt at basere afkastberegninger på et luksusgode som film på en periode med konstant økonomisk vækst?

"Filmindustrien har vist sig ikke at være specielt konjunkturfølsom. Og trods fremkomsten af streamingtjenester som Netflix og HBO samt højere billetpriser, har vi set en stigning i biografsalget i de seneste fem år. Hvis vi ser tilbage på perioden 2007-2009, var salget stabilt. Folk vil altid gå i biografen."

Hvad er risikoen for, at der ikke bliver produceret nok film med kommercielt potentiale til at foretage 50 investeringer?

"Den vurderer vi som meget lav. Der bliver cirka lavet 100 film om året i Danmark, Norge og Sverige, og vi skal foretage omkring otte investeringer årligt, hvilket vi føler os komfortable med. Hvis vi får lukket fonden i slutningen af 2019, har vi allerede potentielle investeringer i pipelinen og forventer at foretage de første investeringer i første kvartal i 2020."

Vil Scandinavian Film Fund 1 være selskabets eneste fond, eller forventer I at rejse yderligere fonde i fremtiden?

"Selskabet hedder Scandinavian Film Funds, fordi vi forventer at rejse yderligere fonde. Vi forventer at lancere en fond nummer to om 4-5 år, som, vi vurderer, vil være på omkring 250 millioner. Til forskel fra vores første fond vil nummer to også fokusere på film i Nordeuropa og samtidigt projekter med hvor spillefilm og TV/Streaming-serier laves samtidigt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også