IK Investment Partners: Flere velfungerende virksomheder i Norden end i det øvrige Europa

Den oprindeligt svenske kapitalfond IK Investment Partners satser stærkt på de nordiske lande og har flyttet det nordiske kontor fra London til København. Især forretningsservice og fødevarer er interessante områder, siger IK's nordiske chef - også selv om der har været problemer i porteføljevirksomheden Løgismose Meyers.
Selv om fusionen af Løgismose og Meyers har været svær for kapitalfonden IK Investment Partners, satser fonden fortsat på fødevaresektoren. | Foto: Løgismose Meyers
Selv om fusionen af Løgismose og Meyers har været svær for kapitalfonden IK Investment Partners, satser fonden fortsat på fødevaresektoren. | Foto: Løgismose Meyers
AF CARSTEN STENO

Den oprindeligt svenske kapitalfond IK Investment Partners har hidtil styret sine nordiske investeringer fra London med Thomas Klitbo som chef. Han har været i IK i 12 år og er nu flyttet tilbage til Danmark, hvor han står i spidsen for det nye nordiske kontor i København, der inden længe når op på 10 ansatte inklusive partnere.

IK's geografiske investeringshorisont er Europa, hvor fonden har fokus på at købe veldrevne virksomheder inden for sektorer som industrivarer, forbrugervarer, forretningsservice og sundhed. IK har en investeringshistorie på mere end 30 år bag sig.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Thomas Klitbo har hidtil ledet de nordiske investeringer fra London. Nu får han kontor i København. Foto: PR | Foto: PR
Thomas Klitbo har hidtil ledet de nordiske investeringer fra London. Nu får han kontor i København. Foto: PR | Foto: PR

Åbningen af IK's nordiske kontor i København er ifølge Thomas Klitbo blandt andet en konsekvens af, at der i Norden er et højt og relativt veludviklet dealflow. Ikke mindst inden for sektorer som forretningsservice og det, som Thomas Klitbo kalder "engineered products".

"De nordiske lande har omkring 25 millioner indbyggere. Men målt i forhold til indbyggertal er markedet særdeles veludviklet med mange veldrevne virksomheder. I forhold til det øvrige Europa er de langt fremme med f.eks. digitalisering og automatisering. Fordelen ved de nordiske lande er også, at de er små åbne økonomier med mange eksportorienterede virksomheder. Desuden er markedet velreguleret og transparent, og sprogbarriererne er minimale."

Succeshistorie fra Hillerød

Han peger på Ellab i Hillerød som et eksempel på de veldrevne og vækstorienterede virksomheder, som findes i Norden. Ellab blev købt ind i IK's portefølje i 2016.

Ellab leverer måleudstyr til medicinalindustrien, fødevareindustrien og hospitaler. Udstyret kan måle og dokumentere temperaturer, fugt og tryk i forskellige processer.

"Ellab er et eksempel på, at der hele tiden opstår nye interessante virksomheder i det nordiske område. Virksomheden var vel en af dem, der gik lidt under offentlighedens radar, indtil vi købte os ind i den," påpeger Thomas Klitbo.

I det senest offentliggjorte regnskab for 2017/18 steg Ellabs driftsoverskud med 12 mio. kr. til knapt 76 mio. kr. Selskabet offentliggør ikke omsætningstal.

Thomas Klitbo mener, at virksomhedsejere især bør vælge IK som køber af deres virksomhed, fordi fonden forstår deres kultur.

"Samtidig har vi en konsistent investeringsstrategi. Vi har en bred geografisk rækkevidde, men alligevel er vi også lokalt orienterede. Vi kan operere globalt, hvis behovet er der. Samtidig har vi en dyb indsigt i business trends på flere forskellige niveauer. Yderligere er vi meget fokuserede på sektorer."

Fokus på fødevarer

Ikke mindst fødevarer har haft IK's interesse – blandt andet demonstreret via ejerskabet af danske Løgismose Meyers, der er en fusion af Løgismose-koncernen og tv-kokken Claus Meyers madimperium.

"Fødevarer er et interessant område. Dels fordi behovet vokser i en verden, hvor befolkningsvæksten er stor. Dels fordi der sker store forandringer i markedet. Kan man ramme ind i nye tendenser her, hvad enten det er convenience, økologi, dyrevelfærd eller noget helt fjerde, er der store vækstmuligheder."

IK-direktøren er tilfreds med investeringen i Løgismose-Meyers, som blev foretaget i 2015, også selv om de første år ikke har været lette. IK ejer Løgismose sammen med blandt andet Dansk Vækstkapital - en fund of fund under Vækstfonden.

Senest har Claus Meyer i Børsen udtrykt tvivl om, hvorvidt det var rigtigt at sælge til en kapitalfond, fordi det stiller helt andre krav til drift af eksisterende forretninger i forhold til innovation og udvikling af nye aktiviteter. Den balance har været svær at finde.

Udramatisk beslutning

Nu er det besluttet at fokusere mere på de enkelte brands og mindre på synergifordele.

"Det er en beslutning, som alle synes, er et skridt i den rigtige retning," siger Thomas Klitbo.

Han beskriver beslutningen som "udramatisk " og ser den mere som en tilbagevenden til den oprindelige strategi, hvor de to brands markedsføres selvstændigt udadtil, og hvor kun funktionerne i backoffice er fælles.

"Investeringen i Løgismose var en helt ’off-market’ transaktion og mere vækstkapital end et traditionelt buy-out. Kerneforretningen er vokset fra omkring 750 millioner i omsætning til over 1.100 millioner i dag. Men det har taget længere tid og krævet flere ressourcer og investeringer, end vi havde regnet med. Selv om sidste år var et omstillingsår, voksede vi dog over 4 pct. organisk," siger Thomas Klitbo.

På konjunkturtoppen er tøven et sundhedstegn

Lige nu er en del kapitalfonde optaget af ikke at komme til at investere for dyrt, fordi vi efter al sandsynlighed befinder os på toppen af en højkonjunktur, hvor priserne på virksomheder er i top. Det har Thomas Klitbo også noteret sig, men udviklingen bekymrer ham ikke.

"Vi har investeret i virksomheder med gode resultater i hen ved 30 år. Vi har investeret på tværs af konjunkturer og kriser. Vi ser også gode investeringsmuligheder i de kommende år, selv om vi mærker, at banker og visse investorer er blevet mere selektive. Men det ser jeg kun som et sundhedstegn," siger Thomas Klitbo, der samtidig gør opmærksom på, at IK er ret konservativ, når det gælder gældsætning af virksomheder.

"Vi vil gerne kunne gøre nogle ting i de virksomheder, vi er engagerede i. Her kan en alt for høj gæld nemt blive en hæmsko," påpeger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også