Flere venturefonde bakker op om diversitetsagenda
Siden lancering i foråret 2021, er kredsen af fonde og investorer, der har tilsluttet sig Diversity Commitment, kun vokset.
Nu har også ventureinvestoren og -platformen North Ventures tilsluttet sig.
”Vi synes, at det er en ekstremt vigtig agenda at sætte fokus på, og som investorer på det danske venturemarked har vi et ansvar,” siger Mikkel Rørvig, partner i North Ventures.
”Helt grundlæggende tror vi også på, at diversitet skaber bedre resultater,” tilføjer han.
North Ventures er allerede godt på vej på investeringssiden, hvor det ifølge Mikkel Rørvig er lykkes at sikre en vis diversitet i porteføljen allerede, men det har indtil nu mest af alt været tilfældigt.
”Under halvdelen af vores investeringer består af udelukkende mandlige ledelsesteams, så vi investerer faktisk rimeligt mangfoldigt allerede, og det skyldes jo nok de typer af virksomheder, vi investerer ind i, og at vi behandler selskaberne ens i analysefasen,” siger Mikkel Rørvig.
Med underskriften på Diversity Commitment lægger North Ventures an til en mere bevidst strategi på området, hvor bl.a. dataindsamling og -bearbejdning skal være med til at fremme udviklingen.
”Hele vores investeringsinfrastruktur og vores interne beslutningsprocesser skal gennemgås og optimeres, og det er en løbende proces, som vi nu håber at få noget værdifuldt input til,” siger Mikkel Rørvig.
Målsætninger skal løbende revurderes
Stine Colding Alstrup er medstifter af Found Diverse, som star bag Diversity Commitment. Hun forklarer, at initiativet er blevet taget godt imod i økosystemet siden lanceringen.
Det, mener hun, er fordi Diversity Commitment fokuserer på potentialet ved diversitet i investeringer og ledelse fremfor en løftet pegefinger.
”Vi har fra start identificeret de udfordringer, som mange andre jo også har set i forhold til diversitet, og sat fokus på, hvilke konsekvenser det har for os alle sammen, hvis ikke vi sikrer bedre adgang til det talent og den idérigdom, der ligger derude,” siger Stine Colding Alstrup.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)
Blandt de første underskrivere var Vækstfonden, Innovationsfonden og venturefondene Bumble, som i dag hedder Dreamcraft, Byfounders, Seed Capital og Preseed Ventures samt Danske Bank Growth og Danish Business Angels, Danban.
”Sammen med dem havde vi en dialog om, hvordan det her commitment egentlig skulle se ud, og hvor det rigtige sted at sætte barren var. Ud fra det har vi sat en række ambitiøse, men realistiske målsætninger, som flere og flere tilslutter sig løbende,” siger Stine Colding Alstrup og forklarer, at løbende rapportering og data skal bruges til at evaluere målene.
”Lige nu måler vi kun på køn, men vi har hele tiden en dialog omkring målene, og det er jo oplagt at kigge på andre parametre af diversitet senere hen,” siger hun.
Det er vigtigt, at målsætningerne bliver ved med at være ambitiøse, og at barren løbende justeres, påpeger Stine Colding Alstrup.
”Vi har fokus på, at alle skal forbedre sig fra deres eget udgangspunkt, når de tilslutter sig Diversity Commitment,” siger hun.
”Det betyder også, at hvis man allerede møder nogle af målene, når man tilslutter sig, så skal man stadig tilstræbe at gøre det endnu bedre. ”
Første nordiske fond har skrevet under
North Ventures er blandt de nyeste underskrivere af Diversity Commitment, som på sigt håber at øge sin tilstedeværelse uden for Danmark og skaffe tilslutning på tværs af Norden.
De første spæde skridt er taget her, hvor Crowberry Capital har tilsluttet sig. Den islandske venturefond er stiftet og ledet af tre kvinder.
”Vi taler om maksimal homogenitet i målene under Diversity Commitment, og der må man jo sige, at Crowberry ikke møder målene, fordi de er tre kvindelige partnere. Til gengæld er med til at øge diversiteten for økosystemet som helhed,” siger Stine Colding Alstrup.
En række rapporter beretter om omfanget, bl.a. fra brancheforeningen Aktive Ejere og organisationen European Women in VC. Tallene viser, at kun 15 pct. af investeringsansvarlige i venturebranchen er kvinder. Det tal sætter Danmark på en sidsteplads sammenlignet med de øvrige skandinaviske lande.
På partnerniveau i hele Europa er 15 pct. af venturepartnere kvinder, mens antallet af kvinder i såkaldte seniorroller falder til syv pct. i Danmark ifølge organisationen Level 20.
Jenny Hrafnsdottir, partner i Crowberry Capital, fortæller, at hun og hendes medstiftere er glade for at støtte op om initiativet.
”Det var ret givet for os at tilslutte os, for vi støtter op om ethvert tiltag, der forsøger at styrke ligestilling og diversitet i branchen,” siger Jenny Hrafnsdottir.
Crowberry Capital gør også en dyd ud af at investere i mangfoldige- eller kvindelige teams og er ifølge egne dealflow-data allerede godt i mål ud fra Diversity Commitments forventninger på dette punkt, men Jenny Hrafnsdottir erkender også, at Crowberry kan blive nødt til at adressere partnergruppens homogenitet på sigt.
”Jeg kan godt lide ambitionen om at bekæmpe homogenitet, og det er noget, vi taler om, fordi vi gerne vil forbedre os,” siger Jenny Hrafnsdottir.
Planlægger I på sigt at udvide partnergruppen med en mand?
”Det er ikke vores plan at forblive en partnergruppe på tre for evigt, og vi tænker helt sikkert i de baner. Vi har allerede mænd på vores team, og vi overvejer hele tiden, hvordan vi kan diversificere – også på andre akser end køn, for vi er jo ikke bare tre kvinder, vi er også tre islændinge,” svarer Jenny Hrafnsdottir.
Et andet væsentligt aspekt for Crowberry Capital ved tilslutningen til Diversity Commitment er at støtte op om det danske økosystem, som fonden selv investerer aktivt i.
Selvom fonden er pan-nordisk, har en stor del af aktiviteten indtil videre været i Danmark, hvorfor Jenny Hrafnsdottir og de to øvrige partnere, Helga Valfells og Hekla Arnardóttir, har ansat en investment manager med base i København og selv jævnligt besøger landet.
Et forpligtende fællesskab
Mikkel Rørvig fremhæver også, at han og teamet bag North Ventures – der desuden tæller Jacob Enevoldsen og Alexander Bech – har et arbejde foran sig, selvom selskabet allerede møder nogle af anbefalingerne til porteføljediversitet allerede.
”Det er jo ret iøjnefaldende, at vi ikke er i mål internt, men det er et område, vi gerne vil lære mere inden for og blive bedre på. Det kan vi forhåbentligt få noget sparring og input til igennem netværket omkring Diversity Commitment,” siger Mikkel Rørvig.
Det input skal bl.a. bruges i en forestående ansættelsesrunde hos North Ventures, der planlægger at udvide teamet i 2023.
”Vi har selvfølgelig fokus på at få den bedste person til jobbet, men vi ved også, at den bedste person til jobbet er den bedste person til teamet, og at det bedste team er mangfoldigt,” siger Mikkel Rørvig.
I er jo selv tre mænd på nogenlunde samme alder med lignende uddannelsesbaggrunde. Skal jeres partnerkreds udvides?
”På et tidspunkt skal den, og det kan godt være, at den næste partner også bliver en mand, men det er absolut noget, vi kommer til at have fokus på i alle lag af organisationen, for vi skal have en anden sammensætning for at skabe diversitet. Det gælder selvfølgelig kønsdiversitet, som er håndgribelig og nem at få øje på, men det gælder også andre typer af diversitet som for eksempel uddannelsesmæssig baggrund, religion eller introverte og ekstroverte personer.”
Hvad vil I gøre for at tiltrække nogle andre typer af kandidater?
”Vi er nødt til at kigge nogle andre steder, end vi plejer. Planen er ikke lagt 100 pct. endnu, og det er også noget, som vi håber at få input til igennem Diversity Commitment, og hele intentionen for os er jo at blive skubbet lidt og udfordret på vores egne blinde vinkler.”
Når man underskriver Diversity Commitment, har man tre år til at nå målene. Lykkes det ikke, har man mulighed for at redegøre for, hvorfor man ikke har nået målet, og hvad man har tænkt sig at gøre for at nå det fremadrettet – f.eks. diversitet i partnergruppen.
Diversity Commitment onboarder løbende nye underskrivere som Crowberry Capital og North Ventures, og det er stifterens håb, at det på sigt bliver normalen i branchen at tilslutte sig.
I løbet af 2022 har også Fonden for Entreprenørskab, Antler, Accelerace og Noon Ventures tilsluttet sig.
”Jeg håber, at vi lykkes med at få skabt et forpligtende fællesskab, hvor alle træder ind og arbejder for nogle fælles mål,” siger Stine Colding Alstrup.