Venturefond trykker på speederen: Gode vilkår for investorer med penge
Et udfordrende marked skiller fårene fra bukkene blandt virksomhederne, og det kan blive en fordel for fondene, når de jagter de allerbedste investeringer.
Det mener Morten Halborg, der er managing partner og medstifter af venturefonden Climentum Capital, der ser fordele i den økonomiske nedtur for sin egen nyetablerede fond.
Hvilken udvikling forventer du at se i 2023?
”Vi har lagt et forholdsvis negativt og turbulent år bag os nu, og vi ser faktisk helt enormt mange attraktive selskaber, som nu har nået en meget fornuftig værdisætning. Klima-tech, som vi investerer ind i, har jo fået nogle hug ligesom resten af markedet. Det betyder to ting; for det første bliver fårene nu skilt fra bukkene, og der bliver ryddet ud i antallet af interessante selskaber. Dem, der er tilbage, må jo så have en gennemsnitligt højere kvalitet baseret på, at de har overlevet — i hvert fald højere end dem, der ikke gjorde.”
Hvad betyder det for jer?
”Til trods for, at de selskaber, vi ser nu, er af høj værdi, så er de ret fornuftigt værdisatte, og for en fond som vores, der kun har været aktiv i et halvt års tid og har masser af dry powder, så virker det som en ret fornuftig timing. Vi føler os priviligerede, og vores timing har været rigtig god. Vi kommer til at købe ind i den næste tid, og lige nu er der en stor tiltro til, at det kan blive til nogle fornuftige investeringer, for der kommer kun til at blive et større behov for klimateknologiske løsninger.”
Så det er egentlig meget smart for jer, at markedet er faldet, og at klimakrisen banker på døren?
”Det kan jo hurtigt komme til at lyde lidt kynisk, hvis jeg siger det er supergodt, at markedet falder 50 pct., men faktum er, at der er et momentum lige nu i forhold til klimateknologiske løsninger, som vi kun forventer bliver større med tiden, og så er det jo heldigt for os som investorer, hvis vi kan købe billigt op i de virksomheder, vi spår en lys fremtid. Hvis vi ser fem, ti eller 20 år frem i tiden, så tror jeg virkelig ikke, at mange virksomheder vil have lyst til at være afhængige af fossile brændstoffer for eksempel.”
Er der nogle af den type virksomheder, der er specielt sårbare lige nu?
”Ja, det er klart, at det, vi forsøger at gøre, kræver tid og energi. Vi tror på, at det, vi kalder Industri 5.0, er en megatrend, som ikke kommer til at stoppe, men der er også udfordringer forbundet med transformationen af f.eks. energinettet — men når det lykkes, så er jeg ikke i tvivl om, at det her bliver en re-industrialisering af Europa, som fuldstændig kan ændre produktionskampen med f.eks. Kina.”
Hvordan forbereder I jeres porteføljeselskaber?
”Vi har slet ikke foden på bremsen, i hvert fald. Nærmere tværtimod trykker vi på speederen over for vores virksomheder, for der er også en masse potentiale lige nu for at slå til for de hurtigste og de stærkeste virksomheder inden for nogle af de megatrends i den grønne omstilling, som vi ser. Fordi værdisætningerne falder, ser vi også muligheden for at front-loade vores investeringer nu, hvor mange af de konventionelle venturefonde måske bliver lidt mere tilbageholdende.”
Er der noget inden for den grønne omstilling, I ikke vil investere ind i i den kommende tid?
”Sådan noget som klassiske e-mobility investeringer kommer vi nok ikke til at røre ved. Vi kan godt kigge på batterier, og det gør vi også lidt for tiden, men en række af værdikæderne inden for mobilitet, det rører vi ikke ved. Valuations er fortsat alt for høje, og ift. vores porteføljekonstruktion, så har vi stor fokus på vores risiko og på at få diversificeret og balanceret den. Derfor vil vi hellere investere bredt inden for klimatech og grøn omstilling end at smide store summer i noget, der er for dyrt, og vi har ingen intentioner om at være en hyper-specialiseret fond. I stedet forsøger vi at fordele vores investeringer i seks vertikaler, og med vores første seks investeringer fylder vi allerede de fem af dem.”
Så det er heller ikke tiden til bare euforisk at kaste om sig med penge, fordi alting er lidt billigere?
”Jeg tror ikke, vi har set det sidste fald i venturemarkedet, og vi ved jo, at de her cyklusser kommer og går. Lige nu tror jeg også, at 2023 kan blive et bumpy ride, og vi skal jo ikke investere alt i løbet af 2023, men det er klart, at som markedet ser ud nu, ser er der også grund til at overveje, om man kan fremskynde nogle processer.”
Hvad bliver det dominerende tema i 2023?
”Det er jo næsten for oplagt at sige, men jeg tror virkelig på, at investeringer i klima og klimateknologi bliver et kæmpe tema. Hvis man ser mod USA, så har amerikanerne med Inflation Reduction Act lagt op til at understøtte investeringer i nye klimateknologier med beløb, vi nærmest ikke kan sige på dansk — det er historiens største enkeltstående investeringer i klima- og energitransition. Derfor kunne 2023 godt blive året, hvor klimatech for alvor sprang i luften.”
Relaterede artikler:
Rådgiver: Familiekontorerne har tiden med sig
For abonnenter