KapitalWatch

Københavns Universitet vil investere millionbeløb i egne spinout med venturefond

For første gang etablerer et dansk universitet et selskab, UCPH Ventures, med det formål at investere i virksomheder fra egne miljøer. Det sker i samarbejde med Eir Ventures.

Foto: Jens Hartmann Schmidt

UCPH Ventures er navnet på et nyt aktieselskab, som Københavns Universitet, KU, netop har stiftet. Selskabets formål er at investere i tæt samarbejde med den life science-fokuserede venturefond Eir Ventures i virksomheder, der er vokset ud af universitetets forskningsaktiviteter – de såkaldte spin-outs. Det er første gang, at et dansk universitet ifølge KU etablerer et selskab med det formål.

Rektor Henrik C. Wegener håber, at KU's tro på egne forskeres innovative ideer vil smitte af på andre investorer. UCPH Ventures stiftes med et kapitaltilsagn på 15 mio. kr., og selskabet vil udelukkende investere i spin-outs, der er etableret på baggrund af KU-ansatte forskeres opfindelser, og hvor rettighederne ejes af Københavns Universitet.

På KU tror vi så meget på vores innovative forskere, at vi ønsker at bidrage til de investeringer, der skal ruste dem til at blive robuste og levedygtige.

Henrik C. Wegener, rektor, Københavns Universitet.

"Spin-out virksomheder er én vej til at overføre universitetets viden til samfundet. Men især i den tidlige fase af et spin-outs liv er det svært at finde investorer, som både har tålmodigheden og risikovilligheden til at engagere sig. På KU tror vi så meget på vores innovative forskere, at vi ønsker at bidrage til de investeringer, der skal ruste dem til at blive robuste og levedygtige. Forhåbentlig kan den tro smitte af på andre investorer," siger Henrik C. Wegener.

Eir Ventures

UCPH Ventures er stiftet som en sidefond til venturefonden, Eir Ventures, der bl.a. har finansiering fra European Investment Fond, Vækstfonden, Novo Holdings, den svenske kapitalfond Saminvest og seks svenske universiteter, samt en række private investorer.

Eir Ventures, der til dato har rejst ca. 915 mio. kr., kommer til at investere i en bred vifte af selskaber inden for sundhedsområdet, primært med fokus på nye lægemidler, skriver KU.

"Samarbejdet er en stor fordel for KU. Både fordi det giver denne mulighed for at etablere et investeringsselskab til at støtte vores forskere, men også fordi det giver os adgang til den store investeringsmæssige ekspertise, som Eir Ventures har samlet. De vil kunne gå med ind og geare KU's investeringer i vores egne spin-outs, hvilket er lige præcis, hvad der er behov for, hvis de skal lykkedes," siger Henrik C. Wegener.

Det er første gang, at et nordisk universitet etablerer et samarbejde med en venturefond på denne måde.

Stephan Christgau, medstifter af Eir Ventures.

Stephan Christgau, en af de fire stiftere af Eir Ventures, kalder initiativet unikt:

Lang tradition for sundhedsinnovation

"Det er første gang, at et nordisk universitet etablerer et samarbejde med en venturefond på denne måde. Norden har en lang tradition for lægemiddel udvikling og sundhedsinnovation. Den begrænsende faktor på vejen mod produkter til gavn for patienter er ofte mangel på professionel kapital."

"Det var rationalet for, at vi stiftede Eir Ventures, og det er også rationalet for, at UCPH Ventures er etableret. Vi glæder os meget til at arbejde sammen med et af de bedst rangerede europæiske universiteter inden for medicinsk forskning og investere i nye virksomheder med innovation fra KU," siger Stephan Christgau.

Milliardregn over dansk life science har gjort 2021 til historisk år for kapitalrejsning

Eir Ventures fortsætter stimen – skyder millioner i endnu et svensk biotekselskab

Eir Ventures har rejst over 900 mio. kr.

Eir Ventures skyder millionbeløb i nystiftet svensk biotekfirma

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch