KapitalWatch

Dansk venturebranche i hopla i 2021

Den danske venturebranche har i løbet af fem år mere end tidoblet sine investeringer i startups, fremgår det af netop offentliggjort aktivitetsrapport.

Seed Capital vandt prisen som Årets Venturefond. Ulla Brockenhuus-Schack,managing partner, modtager prisen af Aktive Ejeres formand, Christian Frigast. Moderator er Noa Redington. | Foto: Henrik Tüchsen

De danske venturefonde er for alvor ved at sætte deres solide aftryk i dansk erhvervsliv. Fondene pumper således langt flere milliarder i startups end for blot få år tilbage, og fondene har i 2021 kurs mod et rekordhøjt niveau.

Det fremgår af den netop offentliggjorte aktivitetsrapport 2020/2021 fra brancheorganisationen Aktive Ejere. Rapporten blev lanceret i forbindelse med "Topmødet 2021”, hvor medlemmer og aktører i branchen mandag og tirsdag var samlet på Marienlyst Strandhotel i Helsingør.

Startups i Danmark rejste således i 2016 ca. 800 mio. kr. fra venturefonde; et tal der både i 2019 og 2020 steg til 3,9 mia. kr.

”Der er blevet rejst 10 mia. kr. i de første tre kvartaler af 2021, hvilket er fire gange mere kapital end i det tilsvarende periode i 2020. År 2021 skiller sig mærkbart ud fra de tidligere år, bl.a. som følge af Covid-19, som har medført større anvendelse af teknologi, onlinehandel og digitalisering af samfundet,” hedder det i rapporten.

Det er især de mere etablerede startups, der har formået at hente kapital fra ventureselskaberne. Og det er først og fremmest it-selskaber, som venturebranchen har et godt øje til. I perioden 2016-2020 var størstedelen af investeringerne øremærket it-branchen, og i 2020 var mere end halvdelen af alle investeringerne målrettet it-virksomheder.

Også den danske life science ligger pænt i forhold til andre brancher. Af de 65 danske startups, der modtog investeringer fra venturefonde var de 11 investeringer i life science. De meget kapitalkrævende biotek-og medicoselskaber ligger dog i toppen, når det handler om at hente flest millioner per investeringsrunde.

Færre investeringer fra kapitalfonde

Knap så god var udviklingen for kapitalfonde, der har ejerskab i 317 virksomheder i hele landet, og den manglende vækst kædes i branchen sammen med Covid-19:

"Man kan ikke omtale 2020 uden at nævne COVID-19. Pandemien har været en afgørende faktor for at drive virksomhed i 2020, og mange virksomheder har været afhængige af de politiske beslutninger, der blev foretaget i løbet af året.

Kapitalfonde har investeret i 32 danske virksomheder i 2020, hvilket er mindre end i 2018 og 2019. Dertil har kapitalfonde frasolgt markant færre virksomheder i 2020 end i tidligere år. En direkte årsag hertil er, at det var et udfordrende forår, hvor pandemien skabte store usikkerheder, hvilket resulterede i lavere risikovillighed blandt eventuelle købere til de kapitalfondsejede virksomheder," fremgår det af aktivitetsrapporten.

Ikke desto mindre var der en stor stigning i både kapital- og venturefondes kapitalrejsning:

"Danske kapitalfonde modtog i 2020 kapitaltilsagn på 11,5 mia. kr., hvilket er 6,5 mia. kr. mere end i 2019. Kapitaltilsagnet til danske venturefonde var mere end dobbelt så stort i 2020 i forhold til i 2019. Hele 1.713 mio. kr. er givet i kapitaltilsagn til fem forskellige venturefonde, hvoraf de største kapitaltilsagn blev givet til Seed Capital og PreSeed Ventures."

Business angels investerer mere

Også de danske private investorer, business angels samlet i Danban, er en del af brancheforeningen. Og her viser tallene, at den type investorer har vist risikovillighed på trods af Covid-19.

Venturefonde og business angels æder sig ind på hinandens domæner

Managing partner i Seed Capital: "Jo flere penge jeg i sidste ende henter hjem til investorerne, desto flere penge er der til mig" 

Dansk venturefond i spidsen for investeringsrunde i dating-app

Venturefonde går uden om medtech-startups 

Mere fra KapitalWatch

Vækstfonden købt ud af fynsk robotvirksomhed

Efter en årrække som medejer af fynske Effimat Storage Technology er Vækstfonden købt ud af ejerkredsen. I stedet overtager robotvirksomhedens hovedejer, Peter Mads Clausen fra Danfoss-familien, de fleste af Vækstfondens andele.

Energikrise kan gøre grønne virksomheder til bedre investeringscases

Vækstfonden bebuder stor fokus på grønne investeringer og forventer syndikater på tværs af venture, corporate-venture, institutionelle investorer, familiekontorer og de forskningsbaserede investorer. HC Andersen Capital forventer især interesse for færdigudviklede teknologier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch