En del af Watch Medier

KapitalWatchtorsdag9. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Investeringsselskaber
  • Vækstbørs
30.11.2020kl. 09.47

Venturechef: Man skal nogle gange vove sig derud hvor man er ved at kaste op af angst

Portrætinterview: For tre år siden satte en "kvindelig viking" sig for bordenden hos det statslige investeringsselskab Preseed Ventures. Hun startede med at dekorere sit nye kontor med lyserøde enhjørninger. Det skal minde hende om missionen.
Christel Piron er en af få kvinder i den konkurrenceprægede venturebranche. Hun håber og tror på, at der i fremtiden vil komme flere kvinder | Foto: PR/PreSeed Ventures
Christel Piron er en af få kvinder i den konkurrenceprægede venturebranche. Hun håber og tror på, at der i fremtiden vil komme flere kvinder | Foto: PR/PreSeed Ventures
af DIDDE VENZEL

For Christel Piron handler det om at turde.

Det handler om at turde indrette sit kontor med 30 lyserøde enhjørninger, det handler om at turde fejre en stor sejr med champagne eller blot stoppe fremmede på gaden, hvis de har en smuk rød jakke på.

"Det handler om at give noget positivt til verden, for jeg tror på, det breder sig som ringe i vandet," siger Christel Piron og lyder lidt som en konsulent.

Der er ellers ikke meget konsulent over Christel Piron.

Selv siger hun, at hendes halvitalienske gener giver hende ti procent ekstra passion.

Mens bestyrelsesformand, Niels Korsholm, beskriver hende som en kvindelig viking.

Det var der måske brug for, da Preseed Ventures’ langvarige og symbiotiske parløb med venturefonden Seed Capital skulle afvikles, et nyt brand skulle bygges op fra bunden, og samtidig skulle teamet ud og skrabe penge sammen, efter statens støtte stod til at rinde ud.

En relativt stor mundfuld.

Men Christel Piron gik til opgaven på samme måde som med alle andre opgaver - positivt:

"Jeg forsøger altid at se muligheder, og jeg elsker at løse problemer og drive en proces fremad. Det hjælper ikke noget at hænge med mulen, og min indstilling har altid været, at når det har været svært, så går jeg ind i processen og siger "ja det kan godt være, at vi har 50 problemer forude, men det kan være, 40 af dem aldrig bliver til noget. Vi skal løse de 10 af dem nu, og så finder vi nok ud af resten"," fortæller hun.

Enhjørningen

Målet er klart og tydeligt for hende. Hvert år oprettes der i Danmark knap 20.000 nye virksomheder. Preseed Ventures skal kunne finde de mulige succes-investeringer - også kaldet enhjørninge på startup-sprog. Christel Pirons opgave er at skille enhjørningerne fra hestene tidligere end alle andre.

For at minde om målet og opgaven står der 30 små pastelfarvede enhjørninger i plastik, plys og glas på Christel Pirons kontor på DTU i Lyngby.

"Jeg ved godt, at folk sikkert har tænkt, at jeg var skingrende tosset, men det handler om at sætte fokus på alt det positive," siger hun og forklarer, at det begyndte med nogle få enhjørningefigurer, og pludseligt begyndte både kolleger, investorerne og samarbejdspartnere at købe figurer til hende. Ja, til hendes 50 års blev hun endda fejret med en kæmpe enhjørningekage.

Jeg ved ikke, om det går at køre rundt i sådan en i jantelovs-Danmark, eller midt i en klima-krise, men jeg går stadig stadigvæk og drømmer om en dag, at købe en smuk, hurtig italiensk bil. Den kommer vel på EL engang

Christel Piron

De seneste tre år har der været travlt hos Preseed Ventures, som i oktober formåede at skyde 265 millioner ind i det danske start-up miljø med deres nye fond. Men da Christel Piron tog over, var PreSeed Ventures midt i en brydningstid. Foruden opgaven med at finde ny kapital, forruden at sørge for en gnidningsfri spaltning af Preseed fra Seed Capital, skulle hun opbygge et helt nyt selvstændigt brand.

Og man skal ikke undervurdere, hvad en række enhjørning-figurer har haft af betydning i den forbindelse, mener bestyrelsesformand i Preseed Ventures’ Niels Korsholm.

"Hendes samling af enhjørninger, siger en del om, hvordan Christel er som leder. Hun er god til at kommunikere og sætte billeder på sine ambitioner. For det er jo netop det, vi gør.  Vi jagter unicorns – som branchens symbol på succes" siger bestyrelsesformanden og tilføjer "Christel er en uhyre dygtig leder, en af de dygtigste, jeg har arbejdet sammen med."

"Vi har også mødt nogle sten på vejen, som vi har været nødt til at samle op og se på, hvordan vi kunne vende dem. Og her har Christels egenskaber været altafgørende. Hun har en sjælden kombination af mange stærke kvaliteter: Hun har en stærk faglig ballast og er god til tal samtidig med, at hun er en menneskekender. Hun er god til at samle- og udvikle et team, og det har været særligt relevant for os, da vi har været igennem en turbulent tid, som betød, at det var alfa og omega at fastholde vores dygtige personale og skabe begejstring for projektet," siger Niels Korsholm, som betegner Christel som en kvindelig viking.

"Kvinderne gik i krig sammen med mændene og hun har den sammen iver og kampgejst, så snart hun øjner en stor udfordring," siger han.

Selv fremhæver Christel Piron, at hun kan godt lide at gøre en forskel.

"Jeg kan lide… eller jeg mener, jeg elsker. Jeg elsker at være leder, fordi jeg elsker at gøre en forskel – både for dem på mit hold og for de iværksættere, som får realiseret en drøm, men også i en bredere forstand for Danmark og for økosystemet. Det handler om at skabe ringe i vandet," fortæller hun.

"Når det lykkes, kan det jo nærmest være tårevædede."

Foto: PR
Foto: PR

Richard Breiter, Helle Uth og Christel Piron. Det tre stiftere af Preseed Ventures. foto: PR

Det mærkede Christel Piron senest, da Preseed Venture i oktober lancerede sin venturefond med 265 millioner kroner fra blandt andet ATP og Vækstfonden. Fonden er dedikeret til investeringer i danske tech-startups i de allertidligste vækstfaser.

"Der tænkte jeg - for fanden, hvor er det vildt, at vi evnede at få så stærke og ambitiøse kapitalkræfter til også at tro på, at det her er en god idé. Det var en fantastisk følelse. Og derfor insisterede jeg også på, at vi skulle mødes og skrive under sammen med rigtige kuglepenne på printede kontrakter og med champagne i glasset. For helt ærligt, vi var jo ligesom klatret op ad verdens højeste bjerg, og en digital underskrift føltes lidt ligesom en note om "husk at køb mælk og yoghurt"."

"Jeg var vist også kommet til at sige, at jeg ville købe en Maserati, hvis vi lykkedes med at rejse fonden, men så fandt jeg ud af, hvad sådan en koster. Så det bliver nok ikke til noget. Jeg ved heller ikke, om det går at køre rundt i sådan en i jantelovs-Danmark, eller midt i en klima-krise, men jeg går stadig stadigvæk og drømmer om en dag at købe en smuk, hurtig italiensk bil. Den kommer vel på el engang."

BLÅ BOG

Christel Piron (f. 1969 Montreal, Canada) blev uddannet i økonomi og organisation på CBS i 1997 og gik derefter direkte ind i revisions- og konsulentbranchen. Hun har været leder både i rekrutteringsbranchen og været direktør i over 11 år i et ventureselskab i lifescience branchen

Christel Piron har desuden en lang bestyrelseskarriere bag sig med omkring 20 års erfaring, og er tilknyttet bestyrelsesuddannelsen på Aarhus universitet

Siden 2017 har hun stået i spidsen for PreSeed Ventures og i efteråret 2020 har hun sammen med de 2 andre general partners Helle Uth og Richard Breiter, rejst den nye PreSeed Ventures tech fond.

Om kvinder i venture

Christel Piron er en af få kvinder i den konkurrenceprægede venturebranche. Hun håber og tror på, at der i fremtiden vil komme flere kvinder

"Jeg tror ikke på kvoter. Jeg mener bestemt ikke, det er kvindernes egen skyld, men jeg synes, der i mange år har været et stort fokus på oldboys network, og at "det er også synd for os kvinder". Der tror jeg, man må tage skeen i den anden hånd. Hvis man virkeligt brændende ønsker sig noget,  må man gå benhårdt efter det."

"Det er ikke det samme som, at man ikke kan være en god og nærværende mor, men jeg kom selv til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg måtte gøre op med mig selv, at det ikke kunne nytte noget, at jeg havde ondt i maven over at komme til forældresammenkomster uden at have en hjemmelavet og drømmekage med til den fælles buffet. Så det var mig, der havde en købe-pizza med, men jeg var der, og jeg var nærværende. Men selvfølgeligt har det en pris at være topleder," siger Christel Piron.

Hun opfordrer kvinder, som gerne vil frem, til at kontakte deres forbilleder, og så huske at kaste sig ud og udfordre sig selv. For hende har det nemlig været altafgørende, hele tiden at udfordre sin skræk.

"Jeg har gjort mange ting i min karriere, som jeg var bange for, og i sidste ende er det altid der, hvor jeg har udviklet mig. Første gang jeg skulle stille mig op og holde et foredrag, var jeg ved at dø af skræk, og normalt taler jeg ellers fanden et øre af, men jeg var virkelig bange og placerede mig tæt på en skraldespand, hvis nu jeg lige pludseligt skulle kaste op. Det gjorde jeg heldigvis ikke. Bagefter havde jeg det vildeste rush," siger hun.

Samme følelse sad hun med, da hun skulle til sit første bestyrelsesmøde i en svensk børsnoteret virksomhed, da hun var 30.

"Jeg var sindssygt nervøs, da jeg fløj derop. Seriøst, jeg vidste alt om det selskab. Jeg havde læst stolpe op og stolpe ned, og da jeg kom derop, fandt jeg så ud af, at selv drevne erhvervsfolk tog det lidt lettere. De havde knap nok åbnet materialet, og lynhurtigt fandt jeg ud af, at jeg kunne bidrage til drøftelser og beslutninger ligeså godt som alle de andre."

"Hvis du prøver det, og har passion, vilje og nysgerrighed – så finder du af, at du er god nok," konkluderer hun.

"Og så hjælper det at have forbilleder. Jeg tror forbilleder virker langt bedre end kvoter, og der mangler vi stadig at nå længere."

"Hvordan skal man forestille sig en karrierevej i eksempelvis venture eller tech, hvis man slet ikke ved det eksisterer eller kan spejle sig i branchens forbilleder?"

Her håber, Christel Piron at hun kan være med til at gøre en forskel ved at markere sig, stå ved sine enhjørning og gå i farverige kjoler i en branche, hvor der traditionelt set kun har været ganske få kvinder.

PreSeed Ventures

PreSeed Ventures har eksisteret siden 2000 under forskellige navne og har som investor i de tidligste stadier finansieret og støttet nuværende successer som Vivino, Trustpilot og Lunar. Det nuværende navn og brand blev lanceret i 2017 i forbindelse med en opsplitning fra den langvarig partner, venturefond Seed Capital. Siden da er PreSeed Ventures ophørt med at operere som statens venturearm, efter en forenkling af statens erhvervsfremmeordning. De har dog forsat ansvaret for statens ejerskab i iværksættervirksomheder frem til 2022.

PreSeed Ventures, har indtil videre har rejst 265 millioner kroner til deres nye kommercielle venturefond med blandt andet ATP og Vækstfonden i ryggen. De skal nu rejse de sidste små 100 millioner kroner til en såkaldt second close. PreSeed Ventures holder til på DTU for at styrke forbindelsen mellem forskning og marked.

Preseed Ventures går efter 40 investeringer over fire år 

Ventureselskaber overvejer deres fremtid efter statens exit-operationer

Ventureselskaber udløser stor gevinst for staten 

Ny fond er klar med over en kvart mia. til danske tech-startups 

Relaterede artikler:

  • Christel Piron, Helle Uth og Richard Breiter. Tre stiftere af Preseed Ventures | Foto: PRPreseed Ventures

    Preseed Ventures går efter 40 investeringer over fire år

    For abonnenter

  • Richard Breiter, Helle Uth og Christel Piron Tre stiftere af Preseed Ventures | Foto: PR

    Ny fond er klar med over en kvart mia. til danske tech-startups

    For abonnenter

  • Foto: PRCapnova

    Ventureselskaber udløser stor gevinst for staten

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Henrik Ramskov er en af fire partnere i ejerkredsen bag Navigare Capital Partners, som har flere danske pensionskasser som investorer. | Foto: Pr / Navigare Capital Partners
Investeringsselskaber

Shippingfond med pensionspenge går ind i nyt område efter køb af gasskib

Skibet er bygget i 2015 og bliver omdøbt til Navigare Generosa. Ifølge en database har det en værdi på omkring 485 mio. kr.
  • Maersk investerer i tysk metanol-startup
  • J. Lauritzen scorer stor gevinst på bilrederi: Sælger alle aktier efter kun ni måneder

For abonnenter

Peter Warnøe (tv.) og Michael Tandrup, begge er partnere i og medstiftere af Nordic Eye | Foto: Nordic Eye / PR
Investeringsselskaber

Nordic Eye's London-partner ser ind i "the perfect storm"

For abonnenter

Foto: Pr
Investeringsselskaber

ATP fik stort negativt milliardafkast: Private equity trækker op

For abonnenter

Toni Hohlbein er stifter af saas-selskabet sammen med Olafur Palsson og Andrew Dahl. | Foto: PR
Venturefonde

Startup henter 45 mio. kroner samtidig med lancering af produkt

For abonnenter

Jan Dal Lehrmann blev et offentligt kendt navn med sin deltagelse i tv-programmet Løvens Hule. | Foto: Anthon Unger
Venturefonde

Lehrmann Ventures cementerer ny strategi med navneskifte

Planen er, og har hele tiden været, at Agrointelli skal sælges inden for 1-3 år, fortæller Agrointellis adm. direktør Jens Brylle. Virksomheden er allerede i tæt dialog med flere interesserede, herunder en række af de store spillere i industrien, lyder det. Her ses Mogens Rüdiger, formand for virksomheden.
Venturefonde

Robotvirksomhed indleder ny runde og ser frem mod exit

For abonnenter

Læs også

Toni Hohlbein er stifter af saas-selskabet sammen med Olafur Palsson og Andrew Dahl. | Foto: PR
Venturefonde

Startup henter 45 mio. kroner samtidig med lancering af produkt

Dansk startup henter tocifret millionbeløb: ”Vi løber tør for penge igen, sådan fungerer spillet,” lyder det fra stifter.

For abonnenter

Peter Warnøe (tv.) og Michael Tandrup, begge er partnere i og medstiftere af Nordic Eye | Foto: Nordic Eye / PR
Investeringsselskaber

Nordic Eye's London-partner ser ind i "the perfect storm"

Kasper Kruse Petersen er sat i spidsen for Nordic Eyes satsning på secondaries. Fra kontoret i London, spår den nyslåede partner investeringskategorien stort potentiale i det nuværende marked.

For abonnenter

Foto: Pr
Investeringsselskaber

ATP fik stort negativt milliardafkast: Private equity trækker op

Modvind på de finansielle markeder kastede et negativt tocifret milliardafkast af sig for ATP i 2022. ATP kalder selv året ”historisk udfordrende”. Som en af få klasser, trækker unoterede aktier op. 

For abonnenter

Job

  • Senior Director – Kunder og Partnerskaber

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Advokat/Erfaren fuldmægtig til forsikringsret

  • Compliance Officer

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

Se flere jobs

Seneste nyt

  • Shippingfond med pensionspenge går ind i nyt område efter køb af gasskib – 10.49
  • Nordic Eye's London-partner ser ind i "the perfect storm" – 09.25
  • ATP fik stort negativt milliardafkast: Private equity trækker op – 08.40
  • Lehrmann Ventures cementerer ny strategi med navneskifte – 08.37
  • Fintechselskab hiver tocifret kapitalindsprøjtning hjem – 8. feb.
  • Tidligere Irma-direktør opgiver forsøg på at redde Irma – 8. feb.
  • Regeringspartier slår ring om ATP efter "hårdt" og "trist" år – 8. feb.
  • Bryggeri rejser penge efter turbulent periode – 8. feb.
  • Robotvirksomhed indleder ny runde og ser frem mod exit – 8. feb.
  • ATP afviser politisk ønske om flere vækstinvesteringer – 8. feb.
Flere nyheder

Job

  • Senior Director – Kunder og Partnerskaber

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • Advokat/Erfaren fuldmægtig til forsikringsret

  • Compliance Officer

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

Se flere jobs

Watch Job

  • Endpoint Management Administrator

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Scrum Master with a practical approach

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Business Analyst

Se flere jobs

Kolofon

KapitalWatch
Søg

Sektioner

  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Investeringsselskaber
  • Vækstbørs
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Henrik Tüchsen

ht@kapwatch.dk

Tlf.: 3330 8371

  • Om KapitalWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Job

Abonnement

Prøv KapitalWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kapitalwatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Læs mere om abonnement her

Adresse

KapitalWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: 3330 8371

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © KapitalWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
KapitalWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge