Venturechef: Man skal nogle gange vove sig derud hvor man er ved at kaste op af angst

Portrætinterview: For tre år siden satte en "kvindelig viking" sig for bordenden hos det statslige investeringsselskab Preseed Ventures. Hun startede med at dekorere sit nye kontor med lyserøde enhjørninger. Det skal minde hende om missionen.
Christel Piron er en af få kvinder i den konkurrenceprægede venturebranche. Hun håber og tror på, at der i fremtiden vil komme flere kvinder | Foto: PR/PreSeed Ventures
Christel Piron er en af få kvinder i den konkurrenceprægede venturebranche. Hun håber og tror på, at der i fremtiden vil komme flere kvinder | Foto: PR/PreSeed Ventures

For Christel Piron handler det om at turde.

Det handler om at turde indrette sit kontor med 30 lyserøde enhjørninger, det handler om at turde fejre en stor sejr med champagne eller blot stoppe fremmede på gaden, hvis de har en smuk rød jakke på.

"Det handler om at give noget positivt til verden, for jeg tror på, det breder sig som ringe i vandet," siger Christel Piron og lyder lidt som en konsulent.

Der er ellers ikke meget konsulent over Christel Piron.

Selv siger hun, at hendes halvitalienske gener giver hende ti procent ekstra passion.

Mens bestyrelsesformand, Niels Korsholm, beskriver hende som en kvindelig viking.

Det var der måske brug for, da Preseed Ventures’ langvarige og symbiotiske parløb med venturefonden Seed Capital skulle afvikles, et nyt brand skulle bygges op fra bunden, og samtidig skulle teamet ud og skrabe penge sammen, efter statens støtte stod til at rinde ud.

En relativt stor mundfuld.

Men Christel Piron gik til opgaven på samme måde som med alle andre opgaver - positivt:

"Jeg forsøger altid at se muligheder, og jeg elsker at løse problemer og drive en proces fremad. Det hjælper ikke noget at hænge med mulen, og min indstilling har altid været, at når det har været svært, så går jeg ind i processen og siger "ja det kan godt være, at vi har 50 problemer forude, men det kan være, 40 af dem aldrig bliver til noget. Vi skal løse de 10 af dem nu, og så finder vi nok ud af resten"," fortæller hun.

Enhjørningen

Målet er klart og tydeligt for hende. Hvert år oprettes der i Danmark knap 20.000 nye virksomheder. Preseed Ventures skal kunne finde de mulige succes-investeringer - også kaldet enhjørninge på startup-sprog. Christel Pirons opgave er at skille enhjørningerne fra hestene tidligere end alle andre.

For at minde om målet og opgaven står der 30 små pastelfarvede enhjørninger i plastik, plys og glas på Christel Pirons kontor på DTU i Lyngby.

"Jeg ved godt, at folk sikkert har tænkt, at jeg var skingrende tosset, men det handler om at sætte fokus på alt det positive," siger hun og forklarer, at det begyndte med nogle få enhjørningefigurer, og pludseligt begyndte både kolleger, investorerne og samarbejdspartnere at købe figurer til hende. Ja, til hendes 50 års blev hun endda fejret med en kæmpe enhjørningekage.

De seneste tre år har der været travlt hos Preseed Ventures, som i oktober formåede at skyde 265 millioner ind i det danske start-up miljø med deres nye fond. Men da Christel Piron tog over, var PreSeed Ventures midt i en brydningstid. Foruden opgaven med at finde ny kapital, forruden at sørge for en gnidningsfri spaltning af Preseed fra Seed Capital, skulle hun opbygge et helt nyt selvstændigt brand.

Og man skal ikke undervurdere, hvad en række enhjørning-figurer har haft af betydning i den forbindelse, mener bestyrelsesformand i Preseed Ventures’ Niels Korsholm.

"Hendes samling af enhjørninger, siger en del om, hvordan Christel er som leder. Hun er god til at kommunikere og sætte billeder på sine ambitioner. For det er jo netop det, vi gør.  Vi jagter unicorns – som branchens symbol på succes" siger bestyrelsesformanden og tilføjer "Christel er en uhyre dygtig leder, en af de dygtigste, jeg har arbejdet sammen med."

"Vi har også mødt nogle sten på vejen, som vi har været nødt til at samle op og se på, hvordan vi kunne vende dem. Og her har Christels egenskaber været altafgørende. Hun har en sjælden kombination af mange stærke kvaliteter: Hun har en stærk faglig ballast og er god til tal samtidig med, at hun er en menneskekender. Hun er god til at samle- og udvikle et team, og det har været særligt relevant for os, da vi har været igennem en turbulent tid, som betød, at det var alfa og omega at fastholde vores dygtige personale og skabe begejstring for projektet," siger Niels Korsholm, som betegner Christel som en kvindelig viking.

"Kvinderne gik i krig sammen med mændene og hun har den sammen iver og kampgejst, så snart hun øjner en stor udfordring," siger han.

Selv fremhæver Christel Piron, at hun kan godt lide at gøre en forskel.

"Jeg kan lide… eller jeg mener, jeg elsker. Jeg elsker at være leder, fordi jeg elsker at gøre en forskel – både for dem på mit hold og for de iværksættere, som får realiseret en drøm, men også i en bredere forstand for Danmark og for økosystemet. Det handler om at skabe ringe i vandet," fortæller hun.

"Når det lykkes, kan det jo nærmest være tårevædede."

Foto: PR
Foto: PR

Richard Breiter, Helle Uth og Christel Piron. Det tre stiftere af Preseed Ventures. foto: PR

Det mærkede Christel Piron senest, da Preseed Venture i oktober lancerede sin venturefond med 265 millioner kroner fra blandt andet ATP og Vækstfonden. Fonden er dedikeret til investeringer i danske tech-startups i de allertidligste vækstfaser.

"Der tænkte jeg - for fanden, hvor er det vildt, at vi evnede at få så stærke og ambitiøse kapitalkræfter til også at tro på, at det her er en god idé. Det var en fantastisk følelse. Og derfor insisterede jeg også på, at vi skulle mødes og skrive under sammen med rigtige kuglepenne på printede kontrakter og med champagne i glasset. For helt ærligt, vi var jo ligesom klatret op ad verdens højeste bjerg, og en digital underskrift føltes lidt ligesom en note om "husk at køb mælk og yoghurt"."

"Jeg var vist også kommet til at sige, at jeg ville købe en Maserati, hvis vi lykkedes med at rejse fonden, men så fandt jeg ud af, hvad sådan en koster. Så det bliver nok ikke til noget. Jeg ved heller ikke, om det går at køre rundt i sådan en i jantelovs-Danmark, eller midt i en klima-krise, men jeg går stadig stadigvæk og drømmer om en dag at købe en smuk, hurtig italiensk bil. Den kommer vel på el engang."

Om kvinder i venture

Christel Piron er en af få kvinder i den konkurrenceprægede venturebranche. Hun håber og tror på, at der i fremtiden vil komme flere kvinder

"Jeg tror ikke på kvoter. Jeg mener bestemt ikke, det er kvindernes egen skyld, men jeg synes, der i mange år har været et stort fokus på oldboys network, og at "det er også synd for os kvinder". Der tror jeg, man må tage skeen i den anden hånd. Hvis man virkeligt brændende ønsker sig noget,  må man gå benhårdt efter det."

"Det er ikke det samme som, at man ikke kan være en god og nærværende mor, men jeg kom selv til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg måtte gøre op med mig selv, at det ikke kunne nytte noget, at jeg havde ondt i maven over at komme til forældresammenkomster uden at have en hjemmelavet og drømmekage med til den fælles buffet. Så det var mig, der havde en købe-pizza med, men jeg var der, og jeg var nærværende. Men selvfølgeligt har det en pris at være topleder," siger Christel Piron.

Hun opfordrer kvinder, som gerne vil frem, til at kontakte deres forbilleder, og så huske at kaste sig ud og udfordre sig selv. For hende har det nemlig været altafgørende, hele tiden at udfordre sin skræk.

"Jeg har gjort mange ting i min karriere, som jeg var bange for, og i sidste ende er det altid der, hvor jeg har udviklet mig. Første gang jeg skulle stille mig op og holde et foredrag, var jeg ved at dø af skræk, og normalt taler jeg ellers fanden et øre af, men jeg var virkelig bange og placerede mig tæt på en skraldespand, hvis nu jeg lige pludseligt skulle kaste op. Det gjorde jeg heldigvis ikke. Bagefter havde jeg det vildeste rush," siger hun.

Samme følelse sad hun med, da hun skulle til sit første bestyrelsesmøde i en svensk børsnoteret virksomhed, da hun var 30.

"Jeg var sindssygt nervøs, da jeg fløj derop. Seriøst, jeg vidste alt om det selskab. Jeg havde læst stolpe op og stolpe ned, og da jeg kom derop, fandt jeg så ud af, at selv drevne erhvervsfolk tog det lidt lettere. De havde knap nok åbnet materialet, og lynhurtigt fandt jeg ud af, at jeg kunne bidrage til drøftelser og beslutninger ligeså godt som alle de andre."

"Hvis du prøver det, og har passion, vilje og nysgerrighed – så finder du af, at du er god nok," konkluderer hun.

"Og så hjælper det at have forbilleder. Jeg tror forbilleder virker langt bedre end kvoter, og der mangler vi stadig at nå længere."

"Hvordan skal man forestille sig en karrierevej i eksempelvis venture eller tech, hvis man slet ikke ved det eksisterer eller kan spejle sig i branchens forbilleder?"

Her håber, Christel Piron at hun kan være med til at gøre en forskel ved at markere sig, stå ved sine enhjørning og gå i farverige kjoler i en branche, hvor der traditionelt set kun har været ganske få kvinder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også