En del af Watch Medier

KapitalWatchsøndag29. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Investeringsselskaber
  • Vækstbørs
28.11.2022kl. 09.41

Ex-topchef i Vækstfonden: Det danske økosystem fik sit gennembrud i 2021

Efter 20 år i Vækstfonden, som han forlod i oktober, mener fondens tidligere adm. direktør, Rolf Kjærgaard, at der er skabt et stærkt fundament i det danske investor- og startupmiljø og et blivende niveauskifte uanset de store usikkerheder i 2022. ”Sundt med en korrektion,” siger han.
Foto: Vækstfonden/PR
af OLE ANDERSEN

2021 var gennembruddets år for det finansielle danske økosystem og især for venturekapitalen.

Og selv om verdensøkonomien i år har set ganske anderledes ud med en europæisk krig, tårnhøje energipriser og højinflation, der har forplantet sig dybt ind i det danske startup- og investormiljø, så er bundniveauet herhjemme blevet løftet markant bedømt på udviklingen i første halvår.

Det påpeger den nu tidligere adm. direktør i Vækstfonden, Rolf Kjærgaard, der forlod sin post i oktober efter i alt 20 år i den statslige fond og i forbindelse med fusionen af Vækstfonden, Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond.

”Ser man på venturekapital investeret i danske virksomheder, har man bevæget sig fra et niveau på et par mia. kr. årligt tilbage i 00’erne til tre-fire mia. kr. op gennem 10’erne til hele 14 mia. kr. i 2021. Der er sket et markant niveauskifte herhjemme, og 2021 var selvfølgelig det helt store gennembrud efter nogle år, hvor der var rigtig meget, der steg i værdi til vilde højder, som i mange tilfælde ikke kunne holdes,” siger Rolf Kjærgaard.

Økosystemet modnet

Han hæfter sig ved, at der i år er investeret ca. to mia. kr. i danske virksomheder i hvert af årets første to kvartaler. Det er mere end i hele 2020 og i et år, han kalder et historisk sammensurium af usikkerheder stort set hele vejen rundt.

Iværksættere kunne jo rejse penge til vilde værdiansættelser, og det er heller ikke sundt

Rolf Kjærgaard, tidl. adm. direktør, Vækstfonden

”Alligevel har der været så meget bundtræk i det danske økosystem, at investeringskadencen kan holdes så højt. Der er fortsat masser at gøre, men det viser, at det danske økosystem har udviklet sig og modnet sig, og at der er skabt et solidt fundament,” siger Rolf Kjærgaard:

”Det er ikke for at sige, at det på nogen som helst måde er lige så nemt at rejse kapital i dag, som det var sidste år. Sidste år var det i mange tilfælde også for nemt, hvor investorerne kappedes om at komme med i investeringer. Iværksættere kunne jo rejse penge til vilde værdiansættelser, og det er heller ikke sundt. På den baggrund er det godt, at der er kommet en korrektion i form af en normalisering. Og det er en normalisering til et nyt og højere niveau. Det er stærkt, og derfor er det et gennembrud og ikke blot en boble.”

En større volumen i det hjemlige økosystem er et blandt flere nøgleord, der ifølge Rolf Kjærgaard har præget hans 20 år i Vækstfonden. Et andet er det stærkt voksende omfang af partnerskaber blandt de mange aktører i investor- og startupmiljøet; mellem banker og investorer, mellem business angels og venturefonde, mellem seed- og late stage-fonde og andre.

Specialiserede fonde

”På investorsiden er der sket en stigende specialisering med dybere indsigt i teknologier og industrier med skarpere investeringsfilosofier. Det er igen en styrkelse af økosystemet, at der er sket denne specialisering, som gør dem bedre i stand til at finde de rigtige virksomheder,” siger Rolf Kjærgaard.

Han peger bl.a. på Seed Capital, der i sine første fonde havde life science, it og tech og cleantech, og som siden har skåret til med et stærkt fokus på tech. Også venturefonden Heartcore Capital har skåret til har i dag et målrettet fokus på consumer tech.

”Specialiseringen er klart en styrkelse af økosystemet. Det er, fordi vi har fået mange flere aktører, hvor hver enkelt af dem er mere specialiseret. Derfor har vi fortsat bredden, hvor der er kapital til flere forskellige sektorer i det samlede økosystem. Og vi får alle sammen værdi ud af, at økosystemet vokser. Det handler om at bage kagen større, ikke om at få det størst muligt stykke af kagen.”

”Forståelsen af dette er helt anderledes i dag, end for 10-15 år siden. Også over for udenlandske fonde i Danmark, som Vækstfonden har arbejdet på at få til at interessere sig for danske virksomheder, og som kommer med et bredt og internationalt netværk. Det er også en af grundene til, at syndikering har et helt andet omfantg i dag.”

Vi skal gerne have flere af den type fyrtårnsvirksomheder, der rager op, og det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvad der skal til, for at vi kan lykkes med det

Rolf Kjærgaard, tidl. adm. direktør, Vækstfonden

Ifølge Rolf Kjærgaard står det danske investormiljø et helt andet sted i dag i tilgangen til de næste udfordringer og udviklingsmuligheder, der melder sig.

Han peger selv på tre væsentlige udviklingsområder med stort potentiale for Danmark: En større grad af kommercialisering af forskningsresultater fra bl.a. de højere læreanstalter, flere erhvervsfyrtårne samt bæredygtig teknologi, der også omfatter sundhedsområdet.

Robotklyngen

”Det bliver afgørende, at vi får flere forskningsresultater ud, som kan blive til virksomheder og skabe fremtidens løsninger. Vi er kommet langt sammenlignet med mange andre lande, mens lande som Israel og Irland, med to vidt forskellige setups, formår at få dobbelt så meget ud af deres forskning, end vi gør herhjemme. Og for Danmark er der endnu mere potentiale at komme efter,” siger Rolf Kjærgaard.

Men et er at starte virksomheder, der kan blive store. Noget andet er at fastholde dem og gøre det muligt for dem at blive globale aktører, mener han.

”Robotklyngen i Danmark med Universal Robots som det første fyrtårn skabte grundlaget for en lang række robotvirksomheder og en veritabel klynge herhjemme. Men vi skal gerne have flere af den type fyrtårnsvirksomheder, der rager op, og det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvad der skal til, for at vi kan lykkes med det:”

”Det forudsætter, at vi uddanner talent herhjemme, og at vi kan tiltrække talent udefra. Og Danmark har rigtig meget at byde på med bl.a. sikkerhed og en dynamisk kultur, og vi er en del af det globale samfund. Det er i sig selv en tiltrækningskraft.”

”Samtidig skal vi have skabt grundlaget for mere af det såkaldte growth capital, som i virkeligheden kommer efter venture. Altså de senere investeringsrunder, hvor ægte virksomheder skal have tilført hele eller halve milliarder kroner på én gang.”

”Historisk har det i nyere tid været amerikanske investorer, der rykker ind. Det har de gjort i både danske og europæiske virksomheder, og vi har også set eksempler på asiatiske investorer. Men det er svært for danske og europæiske investorer at følge med i de helt store runder, men det skal til for at kunne blive ved med at investere i disse virksomheder og holde på dem og en større del af værdiskabelsen,” understreger Rolf Kjærgaard.

Også investeringer i teknologier, der driver bæredygtighed, fremstår ifølge Rolf Kjærgaard som et af de tre store udviklingsområder.

Klima og sundhed

”Det er jo helt afgjort det grønne med energi, miljø og klima. Verden taler rigtig meget om klimaudfordringen, men verden kigger også ind i en sundhedskrise i fremtiden, hvor vi lever længere og kan behandle flere. Så kravet om at bruge ressourcer på det vil blot tage til i styrke. Og der skal vi have flyttet brugen af ressourcer fra behandling til forebyggelse. Det vil øge livskvaliteten og lette presset på sundhedsudgifterne i Danmark og rundt om i verden.”

”Sundhedsteknologi, der forener medicinsk indsigt fra biotek, pharma og lægevidenskaben med digitale kompetencer inden for hele softwareområdet, som vi ser det i nye, danske virksomheder som Dawn og Corti vil også være en naturlig videreførelse af en dansk styrkeposition inden for sunhedsområdet.”

Storfusion har drænet Vækstfonden for ledere

Vækstfonden ramt af stort tab i første halvår

Vækstfondens topchef stopper

Vækstfonden melder sig klar til regeringens nye milliardfond

Relaterede artikler:

  • Bestyrelsen i Danmarks Eksport- og Investeringsfond besluttede som sin første opgave at udnævne Peder Lundquist som adm. direktør. | Foto: PR/EKF

    Storfusion har drænet Vækstfonden for ledere

    For abonnenter

  • "Vækstfonden er et spejl af markedet, og en del af det flotte resultat fra 2021 på 4,2 mia. kr. er nu vendt," siger bestyrelsesformand Tue Mantoni. | Foto: Miriam Dalsgaard

    Vækstfonden ramt af stort tab i første halvår

    For abonnenter

  • Foto: Vækstfonden / PR

    Vækstfondens topchef stopper

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Tais Clausen (tv.) har angiveligt tjent milliarder på at frasælge ejerandele af virksomheden 3shape, som han ifølge cvr fortsat ejer omkring 40 pct. af. | Foto: Lærke Posselt
Investeringsselskaber

Med Sagitta-brandet varsler Clausen-kontor større investeringsaktivitet

Med oprettelsen af to nye investeringsselskaber peger pilen på flere både direkte og indirekte investeringer i Tais Clausens familiekontor.
  • 3Shape-medstifter skyder penge i ung venturefond
  • Tom Brady er firmaets ansigt: Brillefirmaet Christopher Cloos går konkurs

For abonnenter

Den daglige ledelse i Zefyr Invest, Lars Stagaard Jensen (tv.) og Birgitte Nygaard Jørgensen | Foto: Zefyr Invest / PR
Investeringsselskaber

Zefyr Invest vil købe driftsaktiviteter af børsnoteret selskab

Foto: Seaborg
Investeringsselskaber

Heartland: A-kraft vigtig for grøn omstilling

For abonnenter

Niels Henrik Rasmussen, adm. direktør i Donkey Republic | Foto: Pr / Donkey Republic
Vækstbørs

Delecykelselskab lægger an til at kæmpe med om større udbud

For abonnenter

Ladybox' stiftere, Camilla Bilgrav og Camilla Paulsen, flankerer deres ene investor, Jacob Risgaard. | Photo: Pr
Investeringsselskaber

Noter fra KapitalWatch: Samesystem, Supernormal, Ladybox, Kjøller

For abonnenter

Holdet, der fortsætter driften af robotvirksomheden Kobots | Photo: Kobots / PR
Investeringsselskaber

Medarbejdere overtager driften af konkursramte Kobots

For abonnenter

Læs også

Simon Vinberg Andersen er partner i KPMG Audit. | Foto: Kpmg / Pr
Venturefonde

Særligt fjerde kvartal bekymrer i årsopgørelse over venturemarkedet

2022 blev et af de bedste år på venturemarkedet, men i fjerde kvartal led kurven et knæk. Revisionshuset KPMG afventer med spænding tallene for første kvartal for at se om trenden har sat sig. 

For abonnenter

Foto: Illustrasjonsfoto: Camurus / Pr
Investeringsselskaber

Biotek-startups i Skandinavien brænder penge af – laveste likviditet i tre år

Børsnoterede biotekselskaber i Skandinavien er ikke længere så likvide som for få år siden, og samtidig bruger de flere penge, lyder det fra Sunstone Life Science Ventures. 

For abonnenter

Christian Schmidt-Jacobsen, managing partner i kapitalfonden Axcel. | Photo: Pr
Kapitalfonde

Axcel-partner ser "spændende ting på vej til markedet"

Krise eller mulighed? Kapitalfonden Axcel ser med forsigtig optimisme på 2023, for porteføljeselskaberne er godt rustet, og Axcel forventer, at investorerne fortsat vil bakke op om den kommende fond.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Zefyr Invest vil købe driftsaktiviteter af børsnoteret selskab – 27. jan.
  • Med Sagitta-brandet varsler Clausen-kontor større investeringsaktivitet – 27. jan.
  • Delecykelselskab lægger an til at kæmpe med om større udbud – 27. jan.
  • Noter fra KapitalWatch: Samesystem, Supernormal, Ladybox, Kjøller – 27. jan.
  • Heartland: A-kraft vigtig for grøn omstilling – 27. jan.
  • Medarbejdere overtager driften af konkursramte Kobots – 27. jan.
  • Dansk chef hos amerikansk M&A-aktør om 2023: Køber har fået bedre kort på hånden – 27. jan.
  • Krise kan gøre investorer mere kræsne og iværksættere mere opfindsomme – 27. jan.
  • Dansk biotekselskab rejser tocifret millionbeløb fra danske investorer – 26. jan.
  • Human Bytes-direktør håber på yderligere investering fra Widex-familier – 26. jan.
Flere nyheder

Job

  • Er du vores nye Data Engineer?

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

Watch Job

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Head of Business Development

  • Business Intelligence Specialist

Se flere jobs

Job

  • Er du vores nye Data Engineer?

  • Erhvervspartnere med ambitioner til Sparekassen Sjælland-Fyn

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

  • Porteføljemanager til danske ejendomme i PenSam

Se flere jobs

Kolofon

KapitalWatch
Søg

Sektioner

  • Kapitalfonde
  • Venturefonde
  • Business Angels
  • M&A
  • Investeringsselskaber
  • Vækstbørs
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Henrik Tüchsen

ht@kapwatch.dk

Tlf.: 3330 8371

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Job

Abonnement

Prøv KapitalWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

kapitalwatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7484

Læs mere om abonnement her

Adresse

KapitalWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: 3330 8371

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © KapitalWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
KapitalWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge