KapitalWatch

Flere advokatfirmaer retter fokus mod iværksættere og potentielle milliardsucceser

Advokatfirma var med, da dansk succeshistorie blev solgt i milliardhandel, og generelt har advokater blikket rettet mod startups, hvor de lokker med gratis rådgivning. Men er der tale om gode gerninger, eller skal det kunne mærkes på bundlinjen?

Virksomheden Sybo Games, der står bag mobilspillet Subway Surfers, blev for nyligt solgt i en milliardhandel. Bech Bruun har haft dem som klienter siden 2013 og var med som rådgivere, da handlen gik igennem. | Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Advokaterne fra Bech-Bruun stiftede bekendtskab med Sybo Games, der står bag mobilspillet Subway Surfers, ved lidt af en tilfældighed, fordi en ansat i huset kendte startup-virksomhedens nyansatte direktør.

Det var tilbage i 2013, og dengang var der tale om et mindre og ”uorganiseret firma”, der sad inde med et par skattespørgsmål i forbindelse med, at der skulle lanceres et nyt spil.

Kulminationen på det, der senere blev et klientforhold, kom så for nylig, da Sybo Games, der i dag regnes for et af de største spilsuccesser nogensinde herhjemme, i juni blev solgt til kinesiskejede Miniclip i, hvad der menes at være en større milliardhandel.

Vi har ikke i kølvandet på det her – mig bekendt – fået særligt mange sager ud af det.

David Telyas, ansvarlig for Sunburst-programmet

Her var Bech-Bruuns Thomas Frøbert, partner i skatteafdelingen, og Jakob Kristensen, partner i M&A-afdelingen, på som rådgivere.

Spilfirmaets vej fra startup til succes tjener som inspiration for advokatfirmaets BB Impact-program, der er rettet mod rådgivning af startups i tidlige stadier.

”Det ville da være fantastisk, og der ville vi være glade for at have hjulpet med undervejs,” siger Thomas Gjøl-Trønning, der er ansvarlig for programmet.

Målet er nødvendigvis ikke, at det skal føre til lignende succeser, understreger han. Det handler lige så meget om at give ”noget gratis viden til dem, der måske normalvis ikke har råd til at købe den fra et hus som vores”.

Hos flere af de store advokathuse findes der lignende programmer, der i den ene eller anden form yder juridisk og ofte gratis rådgivning til startup-virksomheder i tidlige stadier. Initiativerne tapper ind i et stødt stigende iværksættermarked, hvor andelen af unge iværksættere i 2020 var steget med 62 pct. siden 2010, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Hos Gorrissen Federspiel hedder programmet for eksempel Sunburst, hvor startups kan vinde juridisk rådgivning til en værdi af op til 150.000 kr.

”Vores primære fokus har egentligt været dels at kunne hjælpe startup-miljøet, men også for os at få en platform, hvor vi kunne sprede vores budskaber omkring Gorrissen Federspiel,” fortæller David Telyas, der er ansvarlig for Sunburst.

Start ups i tidlige stadier

I tilfældet med Bech Bruun er Impact-programmet med egne ord skabt ud fra en grundtanke om, at det forpligter at have nogle af landets dygtigste rådgivere med en højt specialiseret viden.

Det fokus hører delvist under firmaets CSR-indsats. I mange indebar det måske mere at give penge til forskellige projekter – til skoler i Afrika eller til dyr i Zoologisk have, fortæller Thomas Gjøl-Trønning.

Herfra voksede så for godt tre år siden idéen om programmet, hvor små startups med gode idéer, men få midler kan søge. Her får de så en række gratis ydelser og timer til rådighed, som de selv er herre over, hvordan skal bruges. Omtrent firestart up-virksomheder sluses årligt ind i programmet.

Typisk er der tale om virksomheder med meget lidt eller ingen omsætning, mens et krav er, at virksomhederne forfølger et eller flere af FN’s såkaldte verdensmål.

”Hvis man først er så langt, at man er begyndt at have noget omsætning, tjene sine egne penge og måske har været igennem den første større investeringsrunde, så er det ikke de virksomheder, vi leder efter, fordi så er der andre derude, der har mere brug for vores hjælp,” forklarer Thomas Gjøl-Trønning.

Nogenlunde ens lyder fortællingen bag og kriterierne i Sunburst-programmet, som Gorrissen Federspiel er ansvarlige for, og i de programmer, Kromann Reumert er tilknyttet.

”Jeg tror, det er fair at sige, at det ikke er virksomheder, som i mange år har haft et kommercielt succesfuldt produkt på markedet,” siger David Telyas.

Kromann Reumert er tilknyttet startup-initiativerne Niras Green Tech Hub og DTU Skylab, der begge ligeledes centrerer sig om startups i de tidlige stadier.

Her fortæller partner Maria Holst Levin, at det først og fremmest handler om at give noget værdi for virksomhederne, der blandt andre ting kæmper med ”almindelige selskabs- eller skatteretlige forhold samt medarbejderforhold”.

”Men oftest tilfører vi mest værdi, når det kommer til en mere kommerciel rådgivning i forhold til de strategiske beslutninger, de skal træffe.”

”For eksempel hvordan de skal positionere sig i kontrakter eller samarbejder, og så helt oplagt – hvordan man som virksomhed hele tiden kan tænke den næste milepæl ind og være bedst muligt klædt på til investeringsrunderne?”

Batter ikke på bundlinjen

Fra hverken Bech Bruun, Kromann Reumert eller Gorrissen Federspiel er vurderingen ikke, at arbejdet med virksomhederne fra de her programmer er noget, der for alvor batter på bundlinjen.

Alle peger de på, at det kommercielle er sekundært, og at de gratis timer lægges af andre årsager.

”Jeg tror – for at være fair – at de fleste af ansøgerne nok er et sted, hvor de har brug for noget mere ekstern funding, for at komme videre. Så vi har ikke i kølvandet på det her – mig bekendt – fået særligt mange sager ud af det Sunburst-programmet,” siger Gorrisen-partner David Telyas.

Han fremhæver i stedet, at programmet har givet en ”stærk platform til at få nogle budskaber ud om Gorrissen”, ligesom der også er kommet et netværk ud af det.

”Specifikt har vi jo lavet et erhvervspanel, som vi tilknyttede, så de kunne hjælpe os med at vurdere de ansøgninger, der kom ind.”

”De er gode til at give os nogle inputs på flere af de kommercielle elementer. Så det betyder, at der er kommet et lille netværk omkring det her program, og det synes jeg, også er en gevinst.”

Selvom der ifølge Thomas Gjøl-Trønning har været lidt arbejde at hente hos de virksomheder, der har været en del af BB Impact-programmet, vurder han ligeledes, at gevinsten for dem måske ligger mere i branding-værdi.

”Det er klart, hele elementet med startup-rådgivningen og forhåbentligt brandingen omkring det, giver en opfattelse af Bech Bruun, der ikke kun interesserer sig for det hardcore advokatarbejde, men også har nogle blødere værdier.”

Arbejde til yngre medarbejdere

Ifølge advokatfirmaerne ligger der også en værdi i at kunne tilbyde særligt de yngre medarbejdere at arbejde med den her type af virksomheder, hvor der ofte tale om forholdsvis ”unge mennesker”.

”Som meget er på linje med vores yngre medarbejdere, så på den måde kan der komme nogle rigtigt gode matches, hvor begge for en god oplevelse af hele rådgiversituationen,” tilføjer Thomas Gjøl-Trønning.

Det giver muligheder for at sende medarbejder ud og ”slå sig i nogle andre rammer, end de normalt gør”, siger Maria Holst Levin fra Kromann Reumert.

”Særligt hvis du tager ud på DTU Skylab, så vil du se, at det er studerende, der er derude. Så at sende en ældre generation af partnere eller advokater afsted, det er jo ikke at møde klienten i øjenhøjde.”

Både Maria Holst Levin og David Telyas kan se, at der er kommet en øget interesse fra advokathusene, der etablerer initiativer rettet mod startup-virksomheder.

”Mit indtryk var, at da vi lancerede det der tilbage i 2018, var der ikke særligt mange programmer, der lignede. Så er der kommet noget mere til efterfølgende,” lyder det fra David Telyas.

Dog er det ikke sådan, at ”vi løbende og i takt med, at der kom andre programmer til, har tænkt, at vi har måtte være hurtigere for at få fat i de gode virksomheder”, tilføjer han.

Også hos Bruun & Hjejle er der et initativ rettet mod startups. Her har tilgangen nogenlunde samme form som hos Kromann Reumert og sker i form af netværket Canute, hvor advokatfirmaet understøtter programmerne med juridisk sparring.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AdvokatWatch.)

Advokater mærker tøven på M&A-markedet: ”Kan risikere at tage noget af toppen”

Nordic M&A tredobler sit resultat i stærkt år

Mere fra KapitalWatch

Vækstfonden købt ud af fynsk robotvirksomhed

Efter en årrække som medejer af fynske Effimat Storage Technology er Vækstfonden købt ud af ejerkredsen. I stedet overtager robotvirksomhedens hovedejer, Peter Mads Clausen fra Danfoss-familien, de fleste af Vækstfondens andele.

Energikrise kan gøre grønne virksomheder til bedre investeringscases

Vækstfonden bebuder stor fokus på grønne investeringer og forventer syndikater på tværs af venture, corporate-venture, institutionelle investorer, familiekontorer og de forskningsbaserede investorer. HC Andersen Capital forventer især interesse for færdigudviklede teknologier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch