KapitalWatch

Dansk kapitalfond klar med ny milliardfond

Erhvervsinvest forventes at lancere sin femte fond inden for kort tid og på et tidspunkt, hvor den globale økonomiske usikkerhed tager til. En række kapitalfonde er ligeledes i færd med at rejse kapital til nye fonde.

Foto: Thomas Borberg

Den danske kapitalfond Erhvervsinvest er tæt på at annoncere en ny femte fond, der formodes at blive etableret med et samlet kapitaltilsagn i den øvre ende i intervallet en-to mia. kr.

Ledende partner i Erhvervsinvest, Thomas Marstrand, har ingen kommentar til lanceringen af den femte fond, men det må formodes at blive inden for kort tid og helt logisk, efter at forgængeren med et samlet tilsagn på 1,5 mia. kr. er fuldt investeret.

Erhvervsinvest meddelte forleden, at den overtager den ene af de to godkendte danske lægemiddelgrossister, Tjellesen Max Jenne, TMJ, der sælger medicin og andre varer til de danske apoteker og sygehusapoteker.

Samtidig oplyste Erhvervsinvest, at opkøbet af TMJ var den tiende og sidste platforms-investering i den fjerde fond, der blev rejst tilbage i 2017.

Erhvervsinvest oplyste i denne uge, at fonden har samlet en ny ejerkreds i en ny ekstraordinær fond, i fagsprog kaldet continuation vehicle, som ifølge ledende partner Thomas Marstrand alene skal eje og investere i de to virksomheder Epoke og Design Eyewear Group.

Erhvervsinvest har ejet virksomhederne gennem sin anden fond, Erhvervsinvest II K/S, der blev rejst for 15 år siden, og kapitalfonden kan nu endelig lukke fonden med 4,8 gange pengene retur til investorerne.

Trofaste investorer

Erhvervsinvest har gennem årene haft en række solide investorer i ryggen som bl.a. Nykredit, AP Pension, Spar Nord Bank og C.W. Obel, og kapitalfonden kan sikkert med tilfredshed notere, at dialogen med eksisterende og potentielt nye investorer i den femte fond er indledt for lang tid siden og længe før den aktuelle finansielle globale uro, nedturen på børsmarkederne, krigen i Ukraine og den tårnhøje inflation.

Det er samlet set forhold, der har gjort rejsning af kapital til nye fonde noget mere besværlig, og flere pensionskasser har da også skruet markant ned for deres tilsagn til private equity og især venturefonde forud for en frygtet storm, når de nu væsentligt lavere værdiansættelser på børserne slår igennem i det unoterede univers. Det sker typisk med nogle måneders forsinkelse.

Men med afkast i den absolut højeste ende af skalaen blandt danske kapitalfonde har Erhvervsinvest næppe haft større problemer med at rejse sin femte fond.

Og mens Erhvervsinvest må formodes at have sikret sig væsentlige tilsagn til sin femte fond, så er en kapitalfond som Maj Invest i en tidligere fase i færd med at rejse kapital til sin sjette fond.

Maj Invest

Jens Aaløse, ledende partner i Maj Invest Equity, oplyste i slutningen af marts til KapitalWatch, at han forventede at kunne lukke for første runde af tilsagn inden for de næste par måneder, og at dialogerne med investorerne var gode.

Planen er at rejse omkring det samme beløb, som Maj Invest Equity rejste i sin femte fond på 2,1 mia. kr.

Mens uroen i den globale økonomi var stigende og før Ruslands invasion i Ukraine kunne en anden danske kapitalfond, Polaris Private Equity, den 31. januar i år meddele, at den havde lukket sin hidtil største fond med et tilsagn på 5,1 mia. kr., som overgik både målsætning og forgængeren i den fjerde fond på godt 3,3 mia. kr.

Polaris-chef: Faldende multipler på børserne kan ramme hele M&A-markedet

Investorbasen tæller såvel eksisterende og en række nye investorer, som Polaris betegnede som mere diversificeret end tidligere med danske og udenlandske investorer, pensionsfonde, familiekontorer og etablerede formueforvaltere.

Nye fonde

I marts i år kunne Gro Capital med speciale i B2B-rettede softwareselskaber meddele, at den havde lukket for tilslutning til sin tredje fond med et samlet beløb på 600 mio. euro, knap 4,5 mio. kr., i fonden, der er blevet døbt Gro Fund III.

Også den danske kapitalfond Catacap er i færd med at rejse kapital til en ny milliardfond efter flere formentligt ret forrygende frasalg sidste år med pæne afkast til sine investorer. Til dato har Catacap, som blev stiftet for ti år siden, rejst tre mia. kr. i to fonde, henholdsvis 1,2 og 1,8 mia. kr.

Ligeledes er den nordiske kapitalfond Nordic Capital, som i øjeblikket har seks danske virksomheder i sin portefølje, ifølge markedsforlydender i færd med at rejse kapital til en ny fond.

Catacap gearer op til sin tredje milliardfond

Erhvervsinvest køber dansk medicingrossist

Gro Capital rejser milliardbeløb i sin tredje fond

Polaris lukker sin største fond nogensinde

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch